Μητσοτάκης: Βέτο αν δεν καταργηθούν τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης

0
27

Βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει η Ελλάδα αν δεν καταργηθούν τα μνημόνια Λιβύης-Τουρκίας, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε καμιά πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων με την Τουρκία, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στον Αντώνη Σρόιτερ (στο κεντρικό δελτίο του Alpha) και τόνισε ότι το ζήτημα αυτό αφορά συνολικά την Ευρώπη. «Η Τουρκία έρχεται και λέει ότι τίποτα στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδειά μας, αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά συνολικά την Ευρώπη», είπε.

Όπως εξήγησε, τώρα πια είναι απολύως ενήμερος ο Αμερικανός πρόεδρος για τις θέσεις της Ελλάδας και τις «κόκκινες γραμμές» της.

«Έθεσα στον Λευκό Οίκο τις κόκκινες γραμμές, όχι μόνο οι δικές μας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας και νομίζω ότι έγιναν αντιληπτές από τον πρόεδρο Τραμπ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα όφελος, όπως ούτε εμείς, ούτε η Τουρκία από μια κλιμακούμενη ένταση. Πιστεύω το αντιλαμβάνεται και ο Ερντογάν, διότι παρά την ένταση, τις ρητορικές εξάρσεις, εξακολουθούν τα κανάλια επικοινωνίας να είναι ανοιχτά. Υπάρχει ένας οδικός χάρτης για το πως μπορούμε να μειώσουμε την ένταση με κινήσεις και από τις δύο πλευρές. Η χώρα μας δεν θα πάει στη Χάγη για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην του καθορισμού ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει άλλο θέμα για το οποίο οποιοσδήποτε Έλληνας πρωθυπουργός θα συναινούσε να συζητήσει με τους Τούρκους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφασή του να προτείνει την κ. Σακελλαροπούλου για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 «Η κ. Σακελλαροπούλου συγκεντρώνει εξαιρετικά στοιχεία συμβολικά και είναι πολύ σημαντική προσωπικότητα. Αλλά και πίσω από το σύμβολο είναι ένα πρόσωπο με ιδιαίτερες ικανότητες. Είναι ένα πρόσωπο μη κομματικό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόσωπο μη πολιτικό. Εχει χειριστεί πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων. Κατά συνέπεια έχει πολιτική άποψη πολύ σημαντική και μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα διεθνώς. Συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος και πολύ ζεστός άνθρωπος. Πιστεύω ότι η κυρία Σακελλαροπούλου, θα ταυτίσει τη θητεία της με ένα μεγάλο άλμα της χώρας. Δεν επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου μόνο επειδή είναι γυναίκα. Έχει μεγάλο κύρος και θεσμικές ικανότητες. Την επέλεξα όμως και γιατί είναι γυναίκα. Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία βρίθει κοινωνικών ανισοτήτων. Κάθε κορίτσι που βλέπει αυτή την επιλογή, μπορεί να σκέφτεται «γιατί όχι κι εγώ;». 

Μίλησε και για τον Προκόπη Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός:

«Είχα αιτιολογήσει την επιλογή μου το 2015, με τα τότε δεδομένα, και δεν έχω κανένα λόγο να πω ότι διέπραξα κάποιο σφάλμα. Δεν βρίσκομαι στην ίδια θέση, είμαι πρωθυπουργός, ούτε η ΝΔ είναι η ίδια. Να επαναλάβω, ότι σέβομαι και τιμώ τον κ. Παυλόπουλο. Θεωρώ ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος».

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτική Πολιτικής όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία.

«Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω. Δεν είναι και τόσες οι δομές φιλοξενίες που θα δημιουργηθούν, ούτε είναι τα νούμερα τόσο δραματικά. Είναι εθνική πολιτική η δημιουργία αυτών των χώρων και όταν ολοκληρωθούν, τότε θα αντιληφθούν όλοι την ορθότητα της πολιτικής μας. Καταλαβαίνω τον προβληματισμό, την ανησυχία και το άγχος των πολιτών. Να διαβεβαιώσω τους κατοίκους των νησιών πως ο σχεδιασμός αυτός θα είναι τελικά προς ώφελός τους. Γι’ αυτό επέλεξα έναν τοπικό βουλευτή ο οποίος γνωρίζει το θέμα» σημείωσε, αναφερόμενος στον Νότη Μηταράκη που ανέλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here