Μοσκοβισί: Επιτήρηση για την Ελλάδα – Δεν θα υπάρξει δ’ μνημόνιο

0
63

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που απευθύνει από το βήμα της ελληνικής Βουλής ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τονίζοντας ότι υπάρχει και πάλι εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα, φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, διανύουμε την τελευταία ευθεία, η χώρα βγαίνει από την κρίση και διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαία η επιτήρηση μετά το τέλος του γ’ προγράμματος και ότι δεν πρόκειται και δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο.

«Το όραμα μου για το μέλλον της χώρας σας είναι μια Ελλάδα που θα είναι κυρίαρχη και ευρωπαϊκή. Η ευχή μου είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα. Τι σημαίνει κανονικότητα; Μια κυρίαρχη χώρα όπως οι άλλες με όλα τα δικαιώματα που συνοδεύουν τις χώρες της Ευρωζώνης με όλα τα καθήκοντα. Δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα, δεν πρέπει να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα και μετά το τέλος των μνημονίων τίποτα δεν πρέπει να μοιάζει με το παρελθόν.Η επιθυμία μου είναι η χώρα σας να γίνει ένα κράτος όπως τα άλλα, μια ευημερούσα οικονομία που θα αναπτύσσεται και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας για τον πληθυσμό, πληθυσμό που υπέφερε πολύ» επεσήμανε ο Επίτροπος και επιπλέον σημείωσε ότι το 90% των μνημονιακών υποχρεώσεων έχει επιτευχθεί και ότι η χώρα βρίσκεται στην τελευταία στροφή του δρόμου προκειμένου να βγει από το μνημόνιο.

«Θέλω πολύ η Ελλάδα να πετύχει, να γυρίσει με επιτυχία την σελίδα των μνημονίων. Μία προοπτική επιτυχίας είναι πολύ σημαντική, σας δίνω ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της Ελλάδας και στις ικανότητες της να εξασφαλίσει ανταγωνιστικότητα και ελπίδα για να γυρίσετε οριστικά αυτή τη σελίδα. Η Ελλάδα μεταρρυθμίστηκε, εκσυγχρονίστηκε, με έναν απαράμιλλο ρυθμό. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι τιμωρία, είναι αναγκαίες όταν οι δομές δεν είναι στο επίπεδο της συμμετοχής στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες που τις αισθάνθηκε πολύ σκληρά ο λαός αλλά φτάσαμε σχεδόν στο τέλος αυτού του δρόμου,  αυτή είναι η τελευταία ευθεία που διανύουμε. Όταν έχει διανύσει κάνεις το 90%  του δρόμου πρέπει να κάνει και τα τελευταία μέτρα, να γίνουν και οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις και από την άλλη οι εταίροι της Ελλάδος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δεσμευτούν προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα».

Σχετικά με την επόμενη ημέρα από την έξοδο του προγράμματος ο Μοσκοβισί είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία επιτήρηση οπως στην Πορτογαλία, στην Κύπρο και την Ιρλανδία, αλλά η Ελλάδα να είναι κυρίαρχη.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που επιθυμώ για το μέλλον είναι η σχέση Ελλάδος και των θεσμών να βασίζεται σε τρεις πυλώνες να δημιουργήσουμε μία επιτήρηση μετά το μνημόνιο,  μια συμφωνία με μία χώρα που βγαίνει από το μνημόνιο όπως έγινε με την Πορτογαλία με την Κύπρο με την Ιρλανδία. Αλλα  τίποτα που να μοιάζει με ένα τέταρτο μνημόνιο,  η Ελλάδα θα είναι κυρίαρχη θα σέβεται τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της αλλά θα είναι κυρίαρχη. Η επιτήρηση θα  αφορά δεσμεύσεις που εσείς θα αναλάβετε και θα τηρήσετε. Αυτό πρέπει να σχεδιαστεί από τους Έλληνες για τους Έλληνες και όχι από τους Ευρωπαίους.Οι υπουργοί Οικονομικών και οι θεσμοί θα πρέπει να  είναι ικανοί να θεσπίσουν ένα πακέτο μέτρων ώστε να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους. Εύχομαι η χώρα να γυρίσει αυτή τη σελίδα, να γυρίσουμε μαζί την σελίδα και αυτή η ιστορική στιγμή να σηματοδοτηθεί με επιτυχία. Εύχομαι αυτή η Ελλάδα να είναι κυρίαρχη και να βρει τη θέση της στη νομισματική ένωση. Η ευρωζώνη είναι το κοινό μας σπίτι και όλοι σας, η κυβέρνηση σας, ο λαός, δεχθήκατε αυτές τις προσπάθειες γιατί γνωρίζετε ότι οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Αυτό το κοινό σπίτι πρέπει να εδραιωθεί αυτό μας δίδαξε η κρίση και το ελληνικό μνημόνιο«.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here