Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη: Εξαιρούνται τα έκτακτα μέτρα για το προσφυγικό

0
11

 

Θετική απάντηση «έπειτα από κυοφορία 6 μηνών» έδωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, προκειμένου να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός από τη λήψη έκτακτων μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι σύμφωνα και με τις αποφάσεις που ακολούθησαν την πρώτη επισκόπηση, το 0,2% των δαπανών που σχετίζονται με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, θα εξαιρεθούν από το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ έχει παράσχει σημαντική χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα, κυρίως μέσω των εθνικών προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), καθώς και μέσω της βοήθειας έκτακτης ανάγκης«.

Η Κομισιόν μεταξύ άλλων υπενθυμίζει ότι «από τις αρχές του 2015, έχουν ήδη χορηγηθεί στην Ελλάδα 262,5 εκατ. ευρώ βοήθειας έκτακτης ανάγκης της ΕΕ«, ενώ έχουν διοχετευθεί και 83 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστικές οργανώσεις-εταίρους για την παροχή στοχευμένης απάντησης στην προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή την προ 6μήνου ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών και τη μικρή πρόοδο στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, είχε ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα εξαίρεσης των έκτακτων μέτρων από το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο κ. Παπαδημούλης είχε καταθέσει ερώτηση, ζητώντας μεταξύ άλλων λεπτομέρειες και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με πιθανά μέτρα ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω του προσφυγικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here