Μούδιασμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βαριά ήττα -Ποια πρόσωπα δέχονται σκληρή κριτική

0
197

Mε αρκετούς να εισηγούνται στον πρωθυπουργό τη διεξαγωγή εκλογών στις 7 Ιουλίου και όχι στις 30 Ιουνίου, επειδή μεσολαβούν οι πανελλήνιες μαθητικές εξετάσεις, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να εντοπίσει τα μεγάλα προβλήματα τα οποία οδήγησαν στην εκλογική συντριβή της Κυριακής. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη στην επιλογή της ημερομηνίας, αν και έχει κάνει αρκετές συζητήσεις με τον πρόδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Αντίθετα, έχει αποφασίσει να διεξαχθούν οι εκλογές με τον ίδιο πρωθυπουργό και όχι με υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως έγινε το 2015.

Στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής με τη Συντονιστική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας, τόνισε ότι «κάναμε λάθη και συμβιβασμούς», αλλά «λάβαμε το μήνυμα όσων που μας είχαν ψηφίσει αλλά προτίμησαν την αποχή ή επέλεξαν μικρότερα κόμματα». Πρόσθεσε δε ότι αποφάσισε «να μη σφυρίξει κλέφτικα» μπροστά στο εκλογικό αποτέλεσμα και αποφάσισε να αλλάξει τη στρατηγική του για εκλογές το Φθινόπωρο.

Αν και ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για συγκεκριμένα λάθη της κυβέρνησής του, ούτε ονομάτισε στελέχη που φέρουν αυξημένη ευθύνη. Ωστόσο, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στην ΕΡΤ για ύπαρξη συμπεριφορών από κυβερνητικά στελέχη που «δεν ήταν μετρημένες και νουνεχείς όσο θα έπρεπε», ενώ ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης έθεσε θέμα ύφους άσκησης της εξουσίας, παραπέμποντας σε φαινόμενα αλαζονείας.

Πολλοί καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, παρότι δεν τον κατονομάζουν. Του καταλογίζουν εντελώς εσφαλμένες εκτιμήσεις για τα γκάλοπ και το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και για πρόσωπα που περιελήφθησαν στο ευρωψηφοδέλτιο (όπως η Μυρσίνη Λοϊζου). Εσωκομματικά πυρά δέχεται και ο Παύλος Πολάκης για το συνολικό δημόσιο λόγο του και, κυρίως, για την αήθη επίθεση που έκανε στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Τις επόμενες ημέρες, μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, αναμένονται συσκέψεις και συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων για να εντοπιστούν τα λάθη και να χαραχθεί νέα εκλογική στρατηγική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here