Μουσκάτ για Paradise Papers: Μας κατηγορούν επειδή είμαστε επιτυχημένοι

0
34

 

Και πάλι στο προσκήνιο η Μάλτα μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου που ερευνούσε τα Panama Papers… Tώρα στο επίκεντρο βρίσκεται για τα Paradise Papers, καθώς εταιρεία της φέρεται να έχει διευκολύνει τον τραγουδιστή Μπόνο να επενδύσει στη Λιθουανία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζόζεφ Μουσκάτ αρνείται τις κατηγορίες και μιλώντας στο euronews, τις απέδωσε στην επιτυχία που έχει η χώρα του στο να προσελκύει ξένα κεφάλαια και επενδύσεις:
«Αρνούμαι κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Μάλτα έχει χαλαρούς κάνονες. Ίσως είμαστε πολύ επιτυχημένοι για τον απλούστατο λόγο ότι θέλουμε και κυνηγάμε τις δουλειές. Είμαστε αποτελεσματικοί».
Όμως, το όνομα της Μάλτας αναφέρεται και στα Paradise Papers
«Αναφέρεται λόγω του γεγονότος ότι κάποιες εταιρείες που άνοιξαν στη Μάλτα (και δεν είναι μυστικές, δεν έχουμε μυστικότητα στην επικράτειά μας, έχουμε ανοιχτό μητρώο για τις εταιρείες), αυτές οι εταιρείες επένδυσαν σε άλλες χώρες. Δεν υπάρχει μυστικότητα. Οι δημοσιογράφοι λένε ότι ίσως μας κατηγορούν ότι είμαστε πολύ επιτυχημένοι όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σίγουρα δεν είμαστε φορολογικός παράδεισος».
Άρα υπάρχει πολύς καπνός, αλλά όχι φωτιά;
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καπνός, πόσω μάλλον φωτιά»
Στις έρευνες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος πρωτοστατούσε η δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, που δολοφονήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Για το θάνατο της έχει κατηγορηθεί ο ίδιος, ο Τζόζεφ Μουσκάτ.
«Αυτό δεν είναι θέμα για δημοσιότητα, αλλά βασικών αρχών» απαντάει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει: «Για εμάς είναι ανεπίτρεπτο ένα άτομο, πολλώ δε μάλλον ένας δημοσιογράφος, δολοφονείται στην χώρα μας… Δίνουμε όλους τους πόρους στους ερευνητές για να διασφαλίσουμε ότι θα εξυχνιαστεί η υπόθεση. Αν υπάρξει πρόοδος θα υπονομεύσω τα αποτελέσματα, αν τα ανακοινώσω δημόσια. Το θέμα είναι στους ερευνητές. Εγώ είμαι ο πρώτος που θα ήθελα η υπόθεση να κλείσει χθες, γιατί οι κατηγορίες είναι τελείως ανυπόστατες. Είμαι τόσο σίγουρος, που έχω δηλώσει ότι όχι απλά αν υπάρξει απόδειξη, αλλά έστω και ένδειξη ότι οι κατηγορίες είναι αληθινές, θα παραιτηθώ αμέσως. Και κρατάω το λόγο μου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here