Μήνυμα Καμμένου: Η Ελλάδα πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με Τουρκία

0
405

Δραματική προειδοποίση ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα «θανατηφόρο ατύχημα» με την Τουρκία, απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στη Liberation.

«Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από τον εναέριο χώρο μας. Η Ελλάδα είναι κατά βάση στο έλεος ενός ατυχήματος, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στην ακτοφυλακή, στο ναυτικό. Με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, και γι’ αυτό η Αθήνα αναφέρει κάθε περιστατικό σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή», τόνισε.

Αναφερόμενος στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επισήμανε ότι πρόκειται για σύνηθες περιστατικό, το οποίο φυσιολογικά θα είχε επιλυθεί με απλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

«Σήμερα, βλέπουμε μια κλιμάκωση μετά την απόφαση του Τούρκου εισαγγελέα να μην παραδώσει τους στρατιωτικούς μας στο ελληνικό προξενείο μέχρι τη δίκη τους. Αυτό δεν είναι ένα ερώτημα για την Ελλάδα, αλλά για την ΕΕ. Οι δύο στρατιώτες έκαναν περιπολία σε μία περιοχή-γνωστή για την παράνομη είσοδο μεταναστών. Αυτοί οι στρατιώτες ακολουθούσαν μία διαδρομή που θα τους οδηγούσε στους λαθροδιακινητές. Ετσι μπήκαν στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας. Τέτοια περιστατικά μπορούν να επιλύονται ειρηνικά».

Τέλος, για το «μπλόκο» των Τούρκων στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογράμμισε εκφράζει ότι η Τουρκία θα ήθελε να συμπεριφερθεί και εκεί, όπως και στο Αιγαίο, με τον τρόπο που το κάνει στη Συρία και το Ιράκ.

«Ομως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι χώρες της Μέσης Ανατολής. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και απαιτούμε από την Τουρκία να κάνει το ίδιο, είτε πρόκειται για θέματα που άπτονται του δικαίου της θαλάσσης ή του δικαίου σε θέματα ενέργειας. Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο Κύπρο και Τουρκία αλλά και όλες τις χώρες των οποίων οι εταιρείες ενέργειας έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, δηλαδή τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ισραήλ. Εχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους» δηλώνει ακόμη.

Μήνυμα Καμμένου: Η Ελλάδα πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here