«Ναι» σε κυρώσεις στην Τουρκία από Επιτροπή της Γερουσίας- Αντιδρούν οι άνθρωποι του Τραμπ

0
71

Το πρώτο βήμα για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία, έγινε. Η Επιτροπή της Γερουσίας για τις Διεθνείς Σχέσεις ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις μετά την επέμβαση τουρκικών στρατευμάτων στην Συρία και την αγορά των S-400 από τη Μόσχα. Η Επιτροπή ενέκρινε με ψήφους 18 υπέρ και 4 κατά το νομοσχέδιο του 2019 περί «προώθησης της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και αποτροπής της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους». Τη τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια της Γερουσίας.

«Τώρα είναι η στιγμή η Γερουσία να συνασπιστεί και να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει τη στάση της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τα όρια. Αυτό το νομοσχέδιο καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι η στάση της στη Συρία είναι απαράδεκτη και η αγορά των S-400 είναι μη βιώσιμη», ανέφερε σε tweet του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Πολλοί βουλευτές και των δύο κομμάτων είναι εξοργισμένοι για την αγορά των ρωσικών S-400, τα οποία θεωρούν απειλή για το ΝΑΤΟ, όπως επίσης και με τη στρατιωτική επίθεση  εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

«Δεν είναι κάποιος μικροκαβγάς με αυτή τη χώρα. Είναι μια στροφή αυτής της χώρας, της Τουρκίας, προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχε στο παρελθόν», τόνισε ο Ρις.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ τόνισε, πάντως, πως η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάσσεται στον νόμο επειδή αποδυναμώνει την εξουσία του προέδρου και ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα όπως η αγορά των πυραυλικών συστημάτων και ο πόλεμος στη Συρία.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here