Νέα κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας: Κυρώσεις στη Μόσχα για τους Σκριπάλ

0
54

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια με τον παράγοντα Νόβιτσοκ και ως εκ τούτου της επιβάλλουν κυρώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε πως η Ρωσία «έκανε χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Οι νέες κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν στις 22 Αυγούστου με μία μικρή επιφύλαξη για την ακριβή ημερομηνία. Αυτές θα είναι κυρίως οικονομικές και εικάζεται ότι θα γίνει απαγόρευση εξαγωγών αγαθών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια από τις ΗΠΑ στη Ρωσία.

Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ χαρακτήρισε αυστηρές τις κυρώσεις και ανέφερε ότι τα ευρήματα της Ουάσιγκτον κατά της Μόσχας στην υπόθεση αυτή δεν υποστηρίζονται από γεγονότα ή αποδείξεις.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως η Μόσχα θα επεξεργαστεί μέτρα με τα οποία θα απαντήσει στις νέες αμερικανικές κυρώσεις και πως οι συνομιλίες μέσω τελεσιγράφων είναι ανώφελη.

Ανέφερε επίσης ότι η Ουάσιγκτον, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, οξύνει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here