Νίκος Μάνεσης: Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα fake news

0
279

Στην εκπομπή του Alpha, «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση», μεταδόθηκε βίντεο με γεγονότα τα οποία υποτίθεται ότι είχαν συμβεί την 1η Μαρτίου 2020 στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ η αλήθεια είναι ότι είχαν γίνει το 2015 στα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία. Τότε περίπου 4.000 πρόσφυγες περνούσαν από την Ειδομένη στη γειτονική χώρα.

Ο δημοσιογράφος δήλωσε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για το συγκεκριμένο γεγονός, με τη φράση «Στη ζωή μου έχω μάθει ότι τα λάθη πληρώνονται και, ίσως, ένα συγνώμη είναι πολύ λίγο».  

Γαι το βίντεο είχε ειδιποιήσει τηλεθεατής, δίνοντας και το σχετικό link, την ώρα που ο Νίκος Μάνεσης ήταν στον «αέρα» και προφανώς δεν μπορούσε να ελέγξει ο ίδιος την αυθεντικότητά του.

Η πλήρης δήλωσή του:

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για το γεγονός ότι στην εκπομπή «ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΕΣΗ» της Κυριακής 1ης Μαρτίου 2020, προβλήθηκαν εικόνες του 2015 (που αφορούσαν στην εισβολή προσφύγων στη Βόρεια Μακεδονία), ως εικόνες της παρούσης χρονικής περιόδου σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον Έβρο.  Συνέβη μία σειρά σφαλμάτων: Ενώ βρισκόμουν στον «αέρα», μου παρουσιάστηκαν τα πλάνα ως ντοκουμέντα που «συμβαίνουν τώρα». Δεν έχει σημασία ποιος έσφαλε… Ως προϊστάμενος της εκπομπής οφείλω να αναλάβω ευθύνες.   Το λάθος ξεκίνησε από μήνυμα τηλεθεατή, ο οποίος επικαλέστηκε link που παρέπεμπε σε είσοδο μεταναστών στον Έβρο. Το μήνυμα έχει σταλεί στις 12:35, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εκπομπής. Tο σφάλμα έγινε στα τελευταία λεπτά της εκπομπής κι όταν το αντιληφθήκαμε ήταν αδύνατον να επανορθώσουμε, γιατί η εκπομπή είχε ολοκληρωθεί. Από ανθρώπινο λάθος και πίεση χρόνου οι εικόνες παρουσιάστηκαν στην εκπομπή σαν γεγονότα που συμβαίνουν τώρα.   Καμία σκοπιμότητα, κανένας δόλος αποπροσανατολισμού του κοινού δεν υπήρξε, τουναντίον το συμβάν αυτό είναι η απόδειξη του πόσο εκτεθειμένοι είμαστε όλοι μας απέναντι σε fake news.   Στη ζωή μου έχω μάθει ότι τα λάθη πληρώνονται και ίσως ένα συγνώμη είναι πολύ λίγο».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here