Νομοτεχνική βελτίωση Κοντονή-Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

0
90

Μετά από αλλαγές και τροποποιήσεις, η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς υπερψηφίστηκε από τη Βουλή.

Νωρίτερα, επικοινωνία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους θεσμούς, μέσω τηλεδιάσκεψης έφερε αλλαγή στην τροπολογία για τους πλειστηριασμούς προκαλώντας ανακούφιση και χαμόγελα ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο κ.Κοντονής στην Ολομέλεια: «Καταθέτω νομοτεχνική βελτίωση με την οποία απαλείφεται από τη συγκεκριμένη τροπολογία η παράγραφος 2 Περί αυτεπάγγελτου στην απειλή διότι κατά τη γνώμη μας η εύρυθμη ολοκλήρωση ενός πλειστηριασμού εξυπηρετείται απολύτως χωρίς την συγκεκριμένη διάταξη» είπε ο κ.Κοντονής.

Παρόλα αυτά στην τροπολογία Κοντονή παραμένει η αυτόφωρη διαδικασία για όσους ασκούν βία σε συμβολαιογράφους, αλλά και για όσους παρακωλύουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία, είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία.
Ωστόσο αφαιρέθηκε η παράγραφος 2, που σημαίνει ότι δεν απειλούνται με αυτεπάγγελτη δίωξη όσοι στρέφονται κατά συμβολαιογράφων και να απαιτείται έγκληση από το θύμα.

Κατά την ψηφοφορία ο μόνος αδικαιολόγητα «απών» ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε προκαλέσει αναταραχή στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας η κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία.

Συνολικά, από την διαδικασία απουσίασαν 57 βουλευτές. Οι παρόντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού δήλωσαν «παρών» (62 συνολικά), ενώ ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή ψήφισαν «όχι» (38 συνολικά).

Η Νέα Δημοκρατία από τη δική της πλευρά είχε καταθέσει τροπολογία, η οποία προσέθετε δίπλα στη διάταξη που όμως τελικά απέσυρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ότι η δίωξη θα ασκείται αυτεπαγγέλτως εάν ο παθών είναι δημόσιος υπάλληλος ή λειτουργός και η πράξη τελέστηκε με αφορμή τις ενέργειες του κατά την εκπλήρωση της υπηρεσίας του ή του λειτουργήματός του.
Κάτι που προκάλεσε την έκρηξη του Σταύρου Κοντονή, καθώς η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε αφού είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία με αποτέλεσμα η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου να μην την κάνει δεκτή. Ο κ.Κοντονής σε έντονο ύφος ανέφερε πως «μας κατηγορείτε τόσες μέρες ότι καταθέτουμε εκπρόθεσμες τροπολογίες κι εσείς καταθέσατε τη δικιά σας όταν είχε λήξει η συνεδρίαση. Ελεος πια».
Πάμτως η ΝΔ στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε ψήφισε «παρών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here