Novartis- «Ρουκέτα» Ράικου για Παπαγγελόπουλο- Ρασπούτιν

0
81

 

Βαρύτατες κατηγορίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου και της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, απηύθυνε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, καταθέτοντας επί 2,5 ώρες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Ταύτισε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης με τον «Ρασπούτιν», κατήγγειλε ότι λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό και της ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία και μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, ενώ έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους και παρενέβαινε σε άλλες δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

«Υπήρξε συμβόλαιο θανάτου εναντίον μου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ», τόνισε. «Στη Novartis απαιτούσε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες. Ο Παπαγγελοπουλος ήθελε πολιτικούς εδώ και τώρα. Αυτό ήθελε. Τελικά το κατάφερε με την Τουλουπάκη. Αυτό αποδεικνύει η ροή των γεγονότων. Όσα ήθελε τα πέτυχε με την Τουλουπάκη. Την είχε άλλωστε έτοιμη για αντικαταστάτριά μου. Ο Παπαγγελόπουλος δεν ορρωδούσε προ ουδενός. Έπαιρνε τηλέφωνα και υποδείκνυε τι να κάνουμε σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Είχε άποψη και ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας. Ήταν υποθέσεις που ενδιέφεραν τον ίδιο. Όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για επιχειρηματίες», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάποιος Ανδρικόπουλος δημοσιογράφος από την εφημερίδα Documento, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως κατηγορούμαι η ίδια για απόκρυψη στοιχείων από κάποια κ. Ζαμανίκα. Κατόπιν υπήρξε εναντίον μου δημοσίευμα. Κατάλαβα τότε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ με τον Παπαγγελόπουλο. Θυμήθηκα την εισαγγελέα Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση. Όταν με κύκλους μίλησα για πρώτη φορά το 2018 για τον Ρασπούτιν ήμουν εγώ η ίδια που κάλεσα κάποιους δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ και τους ενημέρωσα για τον Ρασπούτιν, εννοώντας φυσικά τον Παπαγγελόπουλο. Εκείνοι για να μην γράψουν το όνομά μου, είπαν ότι τα είπαν οι κύκλοι Ράικου. Εγώ τα είχα πει, τον Παπαγγελόπουλο εγώ έτσι τον καταχώρησα, ως σκευωρό της ενεργούς πολιτικής. Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του Ρασπούτιν από το 2005 που ήταν προϊστάμενος στην εισαγγελία Αθηνών», πρόσθεσε.

«Τον Ιανουάριο 2017 μας διαβιβάστηκε αναφορά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με συνημμένο πόρισμα για την τράπεζα Αττικής και την δανειοδότηση σε εκατοντάδες επιχειρηματίες χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια. Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να την κρατήσω και να μην την προχωρήσω και του είπα “δεν γίνεται”».

Η κ. Ράικου αναφέρθηκε στις έρευνες που είχε κάνει  σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και στην διερεύνηση των καταγγελιών για offshore  του επιχειρηματία Διονύση Παναγιωτάκη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διερεύνηση που είχε ως αποτέλεσμα ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια offshore ούτε εμβάσματα από την Novartis προς τον κ. Παναγιωτάκη

«Έψαξα τράπεζες. Από Alpha Bank βρέθηκε έμβασμα 28 εκατ ευρώ. Η χαρά μας ήταν μεγάλη. Ήλθαν κι αλλά αποτελέσματα. Τα συνολικά εμβάσματα Novartis ήταν 118 εκατ ευρώ. Την πρώτη λίστα τη χωρίσαμε. Κάποιοι έψαχναν εταιρείες, κάποιοι άλλοι φυσικά πρόσωπα. Στην ενιαία αρχή πληρωμών στείλαμε έγγραφο για συνδρομή ως προς φυσικά πρόσωπα. Να δούμε εάν μισθοδοτούνται από Δημόσιο για να διερευνήσουμε σχέσεις με Novartis. Στείλαμε έγγραφο και στην ΑΑΔΕ ζητώντας έναν υπάλληλο για βοήθεια. Έψαξα ειδικά τον κ. Παναγιωτάκη, όμως είχα κατηγορηματική άρνηση. Δεν υπήρχε έμβασμα προς αυτόν».

Η κ. Ράικου αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με την δημοσιογράφο Γιάννα  Παπαδάκου

«Τον Φεβρουαρίο 2017 με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Άλλοι δημοσιογράφοι δεν είχαν ρωτήσει κάτι τέτοιο, καθώς η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο. Η Παπαδάκου μου είπε όμως πως υπάρχουν. Μετά με πήρε κι ο Παπαγγελόπουλος. Ρωτούσε τα ίδια. Η Παπαδάκου με ξαναπήρε τον Μάρτιο. Ρωτούσε τα ίδια. Όταν της είπα πως δεν υπάρχει κάτι μου είπε πως «για Βενιζέλο και Πικραμμένο δεν βγαίνει κάτι»; κι άρχισε να μιλά για off shore Παναγιωτάκη και Βενιζέλου. Εξεπλάγην και της ζήτησα τα στοιχεία. Αν τα έχει να τα φέρει. » Φεύγω τώρα να στα φέρω». Την κάλεσα μετά και της ζήτησα τα στοιχεία. Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε. Λίγες ημέρες μετά με πήρε ο Παπαγγελόπουλος. «Ακόμα να στείλεις τη δικογραφία στη Βουλή»; «εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής» απάντησα. «Κάτσε και θα δεις» είπε. Αισθάνθηκα πως εκβιάζομαι».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here