Γιατί ντράπηκα στη Σουηδία

13
1189

Πριν από 18 χρόνια, οπότε και η Σουηδία βρέθηκε αιχμάλωτη της οικονομικής κρίσης με το ΔΝΤ «μπάστακα» έξω από την πόρτα της, την κυβέρνηση ανέλαβαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Με κύριο μέλημα τη διατήρηση των κοινωνικών παροχών που έως τότε είχαν επιτύχει, οι Σουηδοί στόχευσαν πρωτίστως στην δημοσιονομική εξυγίανση, ως βάση για να κερδηθούν άλλα επιμέρους «στοιχήματα».

Έτσι, μετά από 4 χρόνια, το 1998 –περίοδο που η Ελλάδα «υπνοβατούσε» επί Σημίτη-, η σκανδιναβική χώρα είχε αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, έχοντας μάλιστα πλεόνασμα, σταδιακά ανέβαζε το ρυθμό ανάπτυξής της, διατηρώντας μονίμως ένα κοινωνικό προφίλ που πάντα της σεβόταν. Επιπλέον, δεν σταμάτησε ποτέ να επενδύει στον άνθρωπο παρέχοντας συνεχή και ουσιαστική κατάρτιση, την ίδια ώρα που η χώρα μας, δεν σταμάτησε ποτέ να «επενδύει» στα προνόμια των λίγων, φυσικά με την επιβάρυνση των πολλών και, προφανώς, άνευ ίχνους εκπαίδευσης.

Στην Ελλάδα μονίμως αναμένονται τομές που στη Σουηδία είναι δεδομένες.

Κάποιοι, ίσως, ήδη αναρωτιούνται προς τι η σύγκριση. Ίσως, απλώς, «προς γνώση και συμμόρφωσή» μας. Και γιατί, αφενός δεν μας προσφέρθηκε ποτέ το πολιτικό έναυσμα να αναμένουμε καινοτόμες και πραγματικά προοδευτικές αλλαγές, και αφετέρου δεν τις διεκδικήσαμε δια της αντιπροσώπευσης, αγνοώντας τις σημερινές συνέπειες. Και τώρα; Στεκόμαστε εκτεθειμένοι εθνικά, παρακολουθώντας «θραύσματα αξιών» να εκσφενδονίζονται πανταχόθεν.

Ποτέ δε «δώσαμε χώρο» σε νεωτερισμούς –θεωρώντας τους μόνο πειράματα-, ποτέ δεν αφήσαμε τη νέα γενιά να τοποθετηθεί επί ίσοις όροις –θεωρώντας την ανώριμη-, ποτέ δεν τολμήσαμε ριζικές αλλαγές –επειδή απλά βολευόμασταν με τα ήδη υπάρχοντα κεκτημένα-.

Στη Σουηδία μείωσαν, χρόνια τώρα, αποδοχές βουλευτών, κρατικών λειτουργών και όσων γενικότερα αμείβονται από τον «δημόσιο κορβανά», και έτσι σήμερα έχουν εξασφαλίσει μέχρι και… εναλλακτικό σχολείο. Πρόκειται για πρωτοποριακό σχολικό κτίριο με χώρους βαμμένους σε έντονα χρώματα, όπου το μάθημα βασίζεται σε ένα νέο είδος παιδαγωγικής που παρακινεί τους μαθητές να ξεφύγουν από το στερεότυπο του σχολείου, να βγουν από τις μουντές σχολικές αίθουσες και να αναπτύξουν το πνεύμα τους διαδραστικά.

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα οι αντίστοιχες απολαβές παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλές και τα δημόσια σχολεία παιδαγωγικά ανεπαρκή.

Στη Σουηδία ανέπτυξαν, χρόνια τώρα, κουλτούρα ορθής χρήσης των νέων τεχνολογιών με έμφαση στην επιμόρφωση των νέων, από μικρή ηλικία, στη χρήση του διαδικτύου ως εργαλείου εκπαίδευσης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών και επιλογής πηγών. Ενδεικτική είναι η ενέργεια του υπουργείου Τουρισμού της Σουηδίας, το οποίο αποφάσισε να δώσει τον έλεγχο του λογαριασμού του στο Twitter στους πολίτες. Έτσι, κάθε βδομάδα του περασμένου Δεκεμβρίου, ένας πολίτης γινόταν διαχειριστής, μεταξύ αυτών ένας ιδιοκτήτης φάρμας, μια γυναίκα ιερέας, μια λεσβία κλπ. Το σχέδιο, χάρη στο οποίο ο συγκεκριμένος λογαριασμός χαρακτηρίστηκε ως «ο πιο δημοκρατικός στον κόσμο», είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς πληθώρα πολιτών έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν το κράτος τους, σε μια μεγάλη εθνική «φιέστα» συμμετοχικότητας.

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα το Twitter -εν πολλοίς- χρησιμοποιείται με σκοπό τη ματαιόδοξη παρακολούθηση των ιχνών της κάθε εγχώριας τηλεπερσόνας  ανύπαρκτου κύρους.

Από τη σουηδική κυβέρνηση αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως θρησκεία μια «Εκκλησία» που έχει ως δόγμα το δικαίωμα στην ελεύθερη ανταλλαγή ηλεκτρονικών αρχείων. Ο εκπρόσωπος της -αναγνωρισμένης από τα περασμένα Χριστούγεννα- «Εκκλησίας του Κοπιμισμού», ο 19χρονος φοιτητής Φιλοσοφίας Gustav Nipe, δήλωσε ότι έγινε τρεις φορές αίτηση στη σουηδική κυβέρνηση μέχρι να πραγματοποιηθεί, ενώ διατείνεται ότι η πληροφορία είναι ιερή και η αντιγραφή η τελετουργία της. «Η πληροφορία εμπεριέχει τεράστια αξία που πολλαπλασιάζεται μέσω της αντιγραφής», τονίζει ο εμπνευστής του θρησκευτικού δόγματος.

Από την ελληνική Εκκλησία κατακρίθηκε πρόσφατα το γεγονός της προφυλάκισης ενός γέροντα μοναχού εμπλεκομένου σε εθνικό οικονομικό σκάνδαλο, ως τέτοιο που «…έχει καίρια πλήξει το κύρος της Εκκλησίας και δικαιολογημένως έχει βαθύτατα λυπήσει το ορθόδοξο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ελλάδος…».

Φυσικά και αντιλαμβάνομαι ότι μια ενδεχόμενη ανταπάντηση στις παραπάνω αναφορές σουηδικών επιτευγμάτων, θα έχει ως συλλογιστική μια «υπερβολικά μοντέρνα για τα ελληνικά δεδομένα άσκηση πολιτικής» ή θα περιλαμβάνει το επιχείρημα «Μα, ο Γιώργος Παπανδρέου δραστηριοποιήθηκε στη Σουηδία…».

Το βλέπω μπροστά μου… έννοιες όπως τα «ελληνικά δεδομένα» και «ελληνικό φιλότιμο» θα μας συντροφεύουν / στοιχειώνουν μια ζωή.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το «σουηδικό φιλότιμο», το «αντίκρισα κατάματα» επισκεπτόμενος τη Στοκχόλμη προ ενός έτους. Ζητώντας πληροφορίες κατεύθυνσης από περαστική κάτοικο, η ίδια ενεργοποίησε την περιήγηση στο κινητό της αλλά και τηλεφώνησε σε γνωστό της προκειμένου να με βοηθήσει δραστικά.

Ντράπηκα.

Γυρνώντας από το εν λόγω ταξίδι στην Αθήνα, συμπατριώτης οδηγός ταξί «στόλισε κανονικά» μια παρέα τουριστών που τον καθυστερούσαν επειδή έσπευδαν να διασχίσουν διάβαση στο χώρο αφίξεων του αεροδρομίου.

Ντράπηκα.

Σήμερα, ψάχνω σε δύο λεξικά το λήμμα «ανασυγκρότηση».

Στο πρώτο (ερμηνευτικό) βλέπω επεξήγηση: «η εκ νέου συγκρότηση με σκοπό τη βελτίωση»

Στο δεύτερο (υποτιθέμενο) βλέπω αντί επεξήγησης: (βλ | Σουηδία)

Λες;

[*Το πολίτευμα της Σουηδίας είναι η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία]

Follow on Twitter: @VagLiak

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑπό μηχανής…;
Επόμενο άρθροΗ ψυχή πίσω απ’ τις ψυχάρες του πόλο‏
Ο Βαγγέλης Λιακόγκονας γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Σπουδάζοντας αυτοματισμό – τηλεπικοινωνίες αποφάσισε να στραφεί τελικά στην επικοινωνία εισβάλλοντας στη δημοσιογραφία, σπουδάζοντάς την, και τελικά «παντρεύοντάς την» με τα νέα μέσα. Είναι φοιτητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Έκανε πρακτική άσκηση καλύπτοντας ρεπορτάζ αυτοδιοίκησης σε τοπικά έντυπα και ενημερωτική εκπομπή στο TV Magic Πειραιά. Συμμετείχε στην εκπομπή ζαχαροπλαστικής του Mega «Γλυκές αλχημείες». Έχει εργαστεί ως συντάκτης πολιτιστικών –και μη- στηλών στις Εκδόσεις Λυμπέρη και στον ΑΝΤ1. Από το Σεπτέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2016 εργάστηκε στο Mega Channel, αρχικά για την καθημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή ''Κοινωνία ώρα ΜEGA'' και στη συνέχεια για το δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Από τον Ιούνιο του 2016 και έως τον Ιανουάριο του 2018 εργάστηκε ξανά στον ΑΝΤ1. Έπειτα, για δύο χρόνια στο LiFO.gr. Τον Μάρτιο του 2020 επέστρεψε στο Mega TV. Αρθρογραφεί στο aixmi.gr από την ίδρυσή του.

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δυστυχώς, για να αλλάξει πορεία η χώρα, δεν αρκεί να ρίξουμε όλο το φταίξιμο στους πολιτικούς.
  Πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς σαν άνθρωποι.
  Κανείς όμως δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει. Περιμένει οι αλλαγές να ξεκινήσουν από τους άλλους.

 2. Το άρθρο σας περιγράφει γνωστές πτυχές της Ελληνικής πραγματικότητας σε αντίθεση με την Σουηδική, με μερικές ανακρίβειες. Βέβαια η πιο άστοχη παράγραφος – που ελπίζω να είναι από κακή χρήση σύνταξης – είναι η παρακάτω:

  »Στη Σουηδία μείωσαν, χρόνια τώρα, αποδοχές βουλευτών, κρατικών λειτουργών και όσων γενικότερα αμείβονται από τον «δημόσιο κορβανά»[…], συνεχίζοντας παρακάτω, […..]Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα οι αντίστοιχες απολαβές παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλές και τα δημόσια σχολεία παιδαγωγικά ανεπαρκή.

  Ως δημοσιογράφος κύριε Λιακόγκονα θα πρέπει να είστε προσεκτικός στην γραφή σας, εκτός αν θεωρείτε υψηλό τον μισθό των 650 ευρώ »καθαρά» που πέρνει ένας νεοδιόριστος καθηγητής, και με παινιχρά μέσα προσπαθεί να προσφέρει ένα από τα ύψιστα αγαθά, την μόρφωση. Και όλα αυτά ξεκινώντας με το αστρονομικό ποσό των 650 ευρώ.

  Ναι, οι πολιτικοί μας αμείβονται πολύ υψηλά, ενώ θα έπρεπε να μπαίνουν στον πολιτικό στίβο για να προσφέρουν και όχι για να πλουτίσουν. Όμως και πάλι δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Η κρίσιμη ερώτηση είναι αν η υψηλή αμοιβή τους φέρνει και υψηλή αποτελεσματικότητα . Μην σας απασχολεί τι πέρνει ο καθένας, αλλά αν αυτά που πέρνει »πιάνουν τόπο».

  Συμπερασματικά, το πρόβλημα δεν είναι το συνολικό κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου αλλά η κατανομή των μισθών, του ανθρωπίνου δυναμικού και της »άφαντης» ευφυϊας των πολιτικών μας.

  Η γενίκευση είναι κακό πράγμα και η απλοικότητα της δεν μπορεί να δηλώνει άποψη

  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, συνεχίστε την πολύ καλή προσπάθεια στο aixmi.gr

 3. [*Το πολίτευμα της Σουηδίας είναι η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία]… με μεικτό οικονομικό σύστημα.. http://en.wikipedia.org/wiki/Sweden#Economy

  Γϊνεται στην Ελλάδα να φτιάξουμε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με μεικτό οικονομικό σύστημα;

 4. Φίλε αγαπητέ, δεν ήμουνα , αλλά σταδιακά έγινα απαισιόδοξος . Δυστυχώς , νεοτερισμοί, νέοι άνθρωποι, μέλλον, νέα ανοιχτά μυαλά , σοβαρότητα & σχεδιασμός , νέες ιδέες ,αξιοκρατία , αναγνώριση αξιών , κ.λ.π ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στην Ελλάδα , ούτε και θα υπάρξουν.
  Οσες φορές , όσοι άξιοι άνθρωποι πρασπάθησαν να δείξουν προς τα εμπρός !! αντιμετώπισαν την καχυποψία , την εχθρότητα , την αντιπαλότητα, και οδηγήθηκαν στο σπίτι τους & στην αφάνεια.
  Οι άσχετοι δεν αποδέχονται τους ικανούς. Οι ημιμαθείς τα ξέρουνε όλα. Οι ανίκανοι δεν αντέχουν τους φωτισμένους. Ο φθόνος καθοδηγεί τον ελληνικό λαό στο σύνολό του.
  Τι θα γίνει ?? Τίποτα !!! Ο σώσον εαυτόν σωθήτω. Απαισιόδοξος ??? Οχι , Προσγειωμένος και παθών , Ναι .

 5. Εχεις δικιο κ.Λιακογκονα για ολα αυτα που γραφεις.μα να θυμομαστε παντα
  πως για την καταντια μας και κατα συνεπεια για την διατηρηση της ολοι αυτοι
  οι μεγαλοσχημονες(πωλιτικοι,δντ,εκτ,δημοσιογραφοι,κτλ)εργαστηκαν με συνεπεια
  ολα αυτα τα χρονια.και εξηγω αμεσως.κανενα απο τα υπολοιπα κρατη της εσπεριας
  δεν εχει τα προβληματα της Ελλαδος.κανενα κρατος δεν φοβαται για τα συνορα
  του πλην ημων.κατα συνεπεια κανεις δεν ξοδευει τοσα για εξοπλισμους.κανενα αλλο
  κρατος της ευρωπης δεν αυτοπροσδιορισθηκε εις βαρος καποιου αλλου οπως επισης συμβαινει με εμας.(ας μην καταπιαστουμε με τα αιματα και τα σπερματα των προγονων,η ερωτηση ειναι απλη.αν εμενα δεν με πειραζει να αυτοαποκαλεισαι μακεδονας,εγω που εχω καταγωγη απο τις Σερρες μπορω να ισχυριστω το ιδιο η θα ειμαι φασιστας??)
  δυστυχως βεβαια,κανενα αλλο κρατος δεν εχει επιδειξει τετοια κραυγαλεα ανικανοτητα οπως εμεις τα τελευταια χρονια.
  εν κατακλειδει κ.Λιακογκονα μην ντρεπεστε τους Σουηδους.τους δικους μας να ντρεπεστε.οσο γιαυτους θα ντραπουμε ολοι ομαδικως οταν ερθουν να μας αγορασουν αντι πινακιου φακης.
  αυτη ειναι λοιπον η ευρωπη των κλεφτων νοτιων (PIIGS) και των «αλληλεγγυων» βορειων.
  τα συχαρικια θα μας τα δωσουν τα παιδια μας

 6. Ντρέπομαι: από ρο αρχ εντρέπομαι «στρέφω τα νώτα-διστάζω, συστέλλομαι». Ετυμολογικο λεξικό Μπαμπινιώτη.
  Αγανακτώ: λέξη ήδη από τον 5ο π.χ. Αιώνα.
  Μη ντρέπεστε. Αγανακτήστε. Κανει καλό.

 7. μπορεί η Σουηδία να εχει χίλια καλά ως κοινωνία, αλλα έχει ένα πολύ βασικο μειωνέκτημα..Την απόλυτη ισοπέδωση.Δεν υπάρχει καμία επιβράβευση του καλού και καμία κριτική για το λιγότερο καλό.Ολα ειναι ιδια..Κάτι σαν ¨»κοινωνία ΙΚΕΑ»

 8. Os monimi katoikos tis Souidias ta teleftea 4 xronia Anna exo na se diaveveoso oti tin apoliti isopedosi tin eniosa stin idia mou tin xora tin Ellada mou k poio sigekrimena apo tous sibolites mou tous Ellines,tin xora mou den tin allazo tin exo pano apo ola,oti k na eina ioi Souidoi omos den koitane na se fane,na se poulisoun ,na se klepsoun k na se koutsobolepsoun kai sti nteliki poia koinonia eina iapolita sosti??? toulaxiston edo den mas enoxlei k kanenas,doulevoume proodevoume ki as mas trelenoun stin forologia ,pernoume omos k piso polla san polites ,opote opos egine o planitis protimo to…ola einai idia para to ola einai sk….a!!!!! sou milao vasi tis ebeirias mou k oxi apo eksipnada.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here