Ο ιδεολόγος, οραματιστής και αγωνιστής Καπετάν Ερμής

0
197

Κατάφερε ο Βασίλης Πριόβολος, ο γνωστός ως Καπετάν Ερμής, να τα …εκατοστίσει! Έφυγε στις 10 Απριλίου έχοντας διανύσει 100 χρόνια ζωής μεστής,αντιστασιακής και δημιουργικής, που τίμησε τη γενέτειρά του Ευρυτανία και όλη την Ελλάδα.Υπήρξε πρότυπο πίστης στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια,στις ιδέες, στους αγώνες και στο όραμα για μια Ελλάδα που οραματίζεται κάθε αγνός πατριώτης.

Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918 στην Χρύσω Ευρυτανίας. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Στην περίοδο της κατοχής ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ και αργότερα, κατά τον εμφύλιο πόλεμο, του ΔΣΕ.

Στο ένοπλο αντάρτικο έγινε γνωστός ως Ερμής και γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος του ανέθεσε πολλές αποστολές και τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Κατά την κάθοδο του Άρη στην Πελοπόννησο, ο Ερμής τον ακολούθησε και αργότερα έγινε καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας πειθάρχησε στην επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και δεν ακολούθησε τον Άρη Βελουχιώτη – παρά τη στενή φιλία τους – στην κίνηση που αποσκοπούσε στην καταγγελία της συμφωνίας και τη δημιουργία νέου αντάρτικου.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ ο Ερμής διέφυγε στην Γιουγκοσλαβία και έπειτα στη Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας. Στην Ελλάδα επέστρεψε με την αμνηστία του 1978. Μεταπολιτευτικά προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι θανάτου.

Ο Βασίλης Πριόβολος δεν διεκδίκησε ποτέ θέσεις και αξιώματα, που του άξιζαν, ούτε επεδίωξε την προβολή του.Ίσως και γι’ αυτό τα ΜΜΕ αρκέστηκαν σε επιγραμματικές μόνον αναφορές στην αποχώρησή του από τα εγκόσμια.

Ο Καπετάν Ερμής μας δίδαξε τον αγώνα για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Ενότητα. Μας δίδαξε τον αγώνα για τον αδύναμο, τον κατατρεγμένο και τον ξεχασμένο, γι’ αυτό και εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ τον σεμνό , μειλίχιο, στωικό και συγχρόνως δυναμικό, πεπαιδευμένο και εύστροφο Βασίλη Πριόβολο.

Τέλος, ας μου επιτραπεί, μια προσωπική ανάμνηση, που κράτησα βαθιά μου. Ο αδελφός του πεθερού μου Κώστας Πριόβολος, γνωστός ως Καπετάν Καρυώτης και συναγωνιστής του στον ΕΛΑΣ,μου είχε μιλήσει λίγο πριν πεθάνει για τον Καπετάν Ερμή με βαθιά συγκίνηση, εκτίμηση , θαυμασμό και αγάπη για την ανθρωπιά και τον ηρωισμό του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΗ Αθηνά Οικονομάκου γνωρίζει στο κοινό τη μαμά της
Επόμενο άρθροΗ πρώτη σελίδα τής σαββατιάτικης εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here