Ο μακρύς δρόμος για το μεγάλο συνασπισμό

0
33

Αντεγκλήσεις και προειδοποιήσεις λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση της Άνγκελας Μέρκελ, του Μάρτιν Σουλτς και του Χορστ Ζέεχοφερ με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Σταϊνμάιερ με ζητούμενο τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών εκφράζεται υπέρ της έναρξης διερευνητικών συνομιλιών με τους Σοσιαλδημοκράτες. Στο τέλος της χθεσινής τετράωρης συνεδρίασης του προεδρείου του κόμματος που διήρκησε ως το βράδυ επικράτησε η άποψη πως οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν με σκοπό το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Στη συνεδρίαση επικράτησε σύμφωνα με συμμετέχοντες αισιοδοξία πως το εγχείρημα θα πετύχει.

Σε αυτό το πνεύμα κινούνται σήμερα οι δηλώσεις κομματικών στελεχών του CDU. Παράλληλα όμως προειδοποιούν το SPD να μην θέτει υπερβολικές αξιώσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τη Δευτέρα το μεσημέρι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διευκρίνισε πως αφετηρία των διαπραγματεύσεων για το κόμμα της είναι το προεκλογικό πρόγραμμα. «Αλλά γνωρίζουμε βέβαια», πρόσθεσε «πως τέτοιου είδους διαβουλεύσεις πάντα απαιτούν και συμβιβασμούς».

Αξιώσεις των Σοσιαλδημοκρατών
Γεγονός είναι ότι εδώ και ημέρες σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί διατυπώνουν σειρά αιτημάτων ως προϋπόθεση για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Μιλώντας για παράδειγμα σήμερα το πρωί στη γερμανική τηλεόραση (ARD) ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ ζήτησε από τους Χριστιανοδημοκράτες πριν την έναρξη συνομιλιών μέτρα εμπιστοσύνης σε ένδειξη καλής θέλησης. Δεδομένου ότι υπάρχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση των δύο κόμματων αλλά και ότι διαθέτουν πλειοψηφία στη βουλή θα μπορούσαν σύμφωνα με τον κ. Στέγκνερ κάλλιστα να ψηφίσουν μέτρα που είναι σημαντικά για τους σοσιαλδημοκράτες, για παράδειγμα στο συνταξιοδοτικό.
Στο μεταξύ, «καμία επιλογή δεν αποκλείεται, ενδεχομένως να υπάρξει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση για την Ομοσπονδιακή Γερμανία», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, ενόψει της συνάντησης.

«Το SPD δεν βρίσκεται σε εύκολη κατάσταση. Κανείς δεν γνωρίζει πού θα οδηγήσει η συζήτηση με τον Πρόεδρο. Εάν η συζήτηση την Πέμπτη συνοδευθεί από τόσο ισχυρές απαιτήσεις, όπως συνέβη με τις συζητήσεις για την «Τζαμάικα», θα είναι για μας δύσκολο. Βασιζόμαστε στη δύναμη των επιχειρημάτων μας», δήλωσε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα συγκληθεί εκ νέου το προεδρείο του κόμματος προκειμένου να αξιολογήσει την συζήτηση που θα έχει γίνει υπό τον κ.Σταϊνμάιερ.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, τον τελευταίο λόγο θα έχει η βάση του SPD, επανέλαβε για άλλη μια φορά ο κ. Σουλτς.

Σε αντίθεση με την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών η κομματική βάση εξακολουθεί να απορρίπτει την εκδοχή ενός μεγάλου συνασπισμού. Σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa μόνο το 36% των μελών του κόμματος εκφράζεται υπέρ της συνέχισης του συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Το 48% θα προτιμούσε το SPD να παρείχε κοινοβουλευτική στήριξη σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Αναφορικά με την επανεκλογή του προέδρου του κόμματος Μάρτιν Σουλτς από το συνέδριο του SPD στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα, το 67% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here