Ο Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο -Θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο

0
155

 

Τελικά, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την απειλή του και επέβαλε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας. Σημαντικές είναι οι ενστάσεις, όμως και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Οι δασμοί θα ενεργοποιηθούν σε 15 ημέρες και θα τονώσουν την αμερικανική βιομηχανία, όπως είπε ο Τραμπ, ο οποίος εξαίρεσε τον Καναδά και το Μεξικό.

Το Πεκίνο χαρακτήρισε την ενέργεια του Τραμπ «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.

«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, ενώ κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν τη λήψη αντιμέτρων.

Η Κίνα είναι πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, πολύ πίσω από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ χαρακτήρισε την κίνηση Τραμπ «λάθος τρόπο» να χειρίζεται κανείς ζητήματα που άπτονται του εμπορίου. «Η άποψή μας είναι ότι ναι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολυμερώς το ζήτημα της υπερπροσφοράς χάλυβα, όμως αυτός είναι ο λάθος τρόπος να το χειριστεί κανένας. Ο προστατευτισμός, οι δασμοί, δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα στην πραγματικότητα», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την προσεχή εβδομάδα για να συζητήσει για τους δασμούς και τις πιθανές εξαιρέσεις για χώρες που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της διά του υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος τόνισε πως τόσο το Παρίσι, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν πλέον τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν.

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους», τόνισε ο Λεμέρ. «Με τους εταίρους μας στην ΕΕ, θα αποτιμήσουμε τις συνέπειες για τις βιομηχανίες μας και θα συμφωνήσουμε για τον προσήκοντα τρόπο να αντιδράσουμε».

Η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ τόνισε ότι η ΕΕ ως στενός σύμμαχος θα έπρεπε να εξαιρεθεί από τους δασμούς. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει στάση έναντι της ΕΕ η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να στοχοθετήσουν εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως τα τζιν παντελόνια, οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ ή ακόμη το μπέρμπον και να προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου , πιθανόν από κοινού με άλλες χώρες.

Το Τόκιο υπογράμμισε ότι η κίνηση Τραμπ θα έχει «μεγάλη επίπτωση» στις διμερείς σχέσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε η Ιαπωνία θα συνεχίσει να ζητεί από τις ΗΠΑ να εξαιρεθούν οι ιαπωνικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου υπογραμμίζοντας ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν εγείρουν απολύτως καμιά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αντίθετα, έχουν συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση και στη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα αυτή.

 

]Η κίνηση του Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πωλ Ράιαν καταδίκασε τα νέα μέτρα, ενώ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Όριν Χατς, επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, είπε ότι κατά τη γνώμη του ο Πρόεδρος «παραπλανήθηκε» από τους συμβούλους του στον Λευκό Οίκο. Ένας άλλος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ο Τζεφ Φλέικ, είπε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για να ακυρώσει τους δασμούς.

Ο Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο -Θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here