Οι άντρες χειροκροτούν. Δε ξινίζουν τις φατσούλες τους

15
57

Τα χειροκροτήματα των κομματικών ακροατηρίων ποτέ δεν ήταν το φόρτε της αισθητικής μου. Πάντα πίστευα, και ακόμα συνεχίζω και πιστεύω, πως οι περισσότεροι κλακαδόροι αυτών των ακροατηρίων χειροκροτούν επειδή χειροκροτούν οι άλλοι.

Οι βαλτοί. Οι κολλητοί. Οι floοr manager. Οι οποίοι σε κάθε σπάσιμο της φωνής του ηγέτη, σε κάθε αιχμή και σε κάθε κορυφή του χειρόγραφου λόγου, χτυπάνε χαρωπά τα δυο τους χέρια, με ένταση και οίστρο ευθέως ανάλογο με το μέγεθος και το κολλώδες της γλώσσας τους, παρασύροντας και τους υπόλοιπους σε αυτήν την έκρηξη θαυμασμού για αυτό που μόλις εκστόμισε ο λογογράφος του ηγέτη.

Τα χλιαρά χειροκροτήματα του χθεσινού κομματικού ακροατηρίου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μέχρι πρότινος Προέδρου του, επίσης δεν είναι το φόρτε της δικής μου, τουλάχιστον, ηθικής.

Το θέαμα των πρωτοκλασάτων υπουργών της πρώτης σειράς, να κοιτάνε με μισό μάτι τον πρώην αρχηγό της κυβέρνησης στην οποία οι ίδιοι συμμετείχαν επί δυο συναπτά έτη διαμορφώνοντας τις βασικές πολιτικές της, και η απροθυμία τους να χτυπήσουν τα χεράκια τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, παραπέμπουν ευθέως στην «γκροτέσκα» ηθική ενός χυδαίου και ανθρωποφάγου συστήματος εξουσίας.

Οι δευτερο- και οι τριτοκλασάτοι μαθητές των πίσω θρανίων δικαιούνται να απέχουν της χαρωπής διάθεσης και να μη χειροκροτούν. Είτε γιατί διαψεύστηκαν οι ειλικρινείς προσδοκίες τους για μια καλύτερη Ελλάδα – και άποψή μου είναι πως η πλειοψηφία τους ανήκει στην κατηγορία αυτή- είτε γιατί το σύστημα Παπανδρέου δεν τους επέτρεψε να ικανοποιήσουν τα ρουσφέτια των πελατών τους και να καταλάβουν τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις ευθύνης της δημόσιας διοίκησης. Γι αυτό και οι τελευταίοι αρνήθηκαν συνειδητά να χειροκροτήσουν τον άνθρωπο που τους είπε κατάμουτρα πως το πελατειακό σύστημα της χώρας αυτής αποτελεί την μεγαλύτερη τροχοπέδη για τον εκσυγχρονισμό της. Ασχέτως αν ο ίδιος δεν έκανε τίποτα απολύτως για να το ξεριζώσει.

Το έβλεπες στις φάτσες τους. Το ένιωθες στις ξινισμένες μουράκλες τους. Δεν τους ένοιαζε το πελατειακό πρόβλημα της χώρας. Δεν τους ένοιαζε καν η ίδια η χώρα. Τους ένοιαζε που αυτός ο άνθρωπος τους έφτασε στο 10%, αποκλείοντας από τη νομή της εξουσίας τόσο τους ίδιους όσο και τους πελάτες τους.

Αυτά για τις πίσω σειρές. Γιατί οι μπροστά σειρές επέδειξαν έλλειψη ήθους και προστυχιά απέναντι στον πρώην Πρωθυπουργό τους. Απέναντι σε έναν άνθρωπο που τους εμπιστεύτηκε και τους ανέθεσε το βάρος του εκσυγχρονισμού της χώρας εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης.

Η επίκληση της οικονομικής καχεξίας, εκ μέρους αρκετών εκ των κορυφαίων υπουργών του, προκειμένου να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία του δικού τους έργου, σίγουρα προκαλεί το γέλωτα.

Χρειάζονται χρήματα, αλήθεια, για να ανοίξεις μέσα σε ένα μήνα όλα τα επαγγέλματα;

Χρειάζονται χρήματα για να πετάξεις μέσα από τα ελληνικά Πανεπιστήμια όλους τους ρακοσυλλέκτες και τους «ρασοφόρους» της συντήρησης και του ψευδεπίγραφου προοδευτισμού;

Χρειάζονται χρήματα για να πατάξεις τη διαφθορά στα νοσοκομεία;

Χρειάζονται χρήματα για να πιάσεις τη φοροδιαφυγή των γνωστών, σε όλη την ελληνική επικράτεια, επαγγελμάτων που κατά κόρον φοροδιαφεύγουν;

Χρειάζονται χρήματα για να κλείσεις την Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης;

Χρειάζονται χρήματα για να τοποθετήσεις στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων τους άριστους απόφοιτους των ελληνικών Σχολών Διοίκησης Μονάδων Υγείας και στις διοικήσεις των λοιπών δημόσιων οργανισμών τους άριστους απόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης;

Χρειάζονται χρήματα για να δημιουργήσεις μηχανισμούς επιδότησης όλων των υγιών επιχειρήσεων αυτής της χώρας από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης και να αποκλείσεις τα γνωστά παράσιτα του εγχώριου επιχειρείν;

Χρειάζονται χρήματα για να σταματήσεις τη φαιδρή επιδότηση πολιτιστικών και λοιπών συλλόγων ανά την ελληνική επικράτεια, προκειμένου να αποδεσμεύσεις πόρους για την αληθινή στήριξη του Πολιτισμού;

Ε, λοιπόν όχι. Για να πράξουν τα αυτονόητα οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζονταν χρήματα. Χρειάζονταν όραμα, θέληση και διάθεση για δουλειά. Χρειάζονταν σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίηση. Χρειάζονταν επιλογή των καλύτερων και αξιότερων συμβούλων, με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησής τους, προκειμένου μαζί να καταστρώσουν τα σχέδια τους. Και δεν έκαναν απολύτως τίποτα.

Ο «κακός», λοιπόν, Παπανδρέου δεν απέτυχε μόνος του. Απέτυχε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο τα τελευταία δυο χρόνια είτε δεν μπορούσε -λόγω ανικανότητας- να σχεδιάσει και να υλοποιήσει, είτε δεν του το επέτρεπε η πρωθυπουργική καμαρίλα οπότε και θα έπρεπε πάραυτα να παραιτηθεί. Οι ξινισμένες φάτσες τους και τα χλιαρά τους χειροκροτήματα δεν πείθουν. Προκαλούν ακόμα περισσότερο για την ανικανότητα, όχι μόνο ενός προσώπου αλλά ενός ολόκληρου συστήματος εξουσίας.

Το «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» όσο και αν το απορρίπτουν διαρρήδην οι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ αποτελεί την κυρίαρχη πρακτική ανθρώπων οι οποίοι την εποχή της παντοκρατορίας του ηγέτη στέκονται σούζα, για να μπορούν να στρογγυλοκάθονται στις υπουργικές καρέκλες και μόλις αρχίσει η κάθοδος της δημοφιλίας και της ισχύος του σπεύδουν να τον λιντσάρουν.

Οι αληθινοί άντρες, με αλβανική μπέσα και ελληνικό φιλότιμο, χειροκροτούν τον πληγωμένο ηγέτη τους, τη στιγμή που αποχωρεί ταπεινωμένος από το πεδίο της μάχης. Οι «γυναικούλες», αντιθέτως, αρχίζουν να σουφρώνουν τα χειλάκια τους, να συνοφρυώνουν τα φρειδάκια τους και να ετοιμάζονται για το αυριανό μαλλιοτράβηγμα της εξουσίας.

Ας ελπίσουμε ο λαός να έχει καταλάβει. Ας το ελπίσουμε.

*Ο Τάσος Φούντογλου είναι ειδικευόμενος νεφρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΔεν θα κλέψετε τα όνειρά μας. Δεν θα σας αφήσουμε
Επόμενο άρθροΘα μας πατήσετε κιόλας Κε Υπουργέ ;
Γεννήθηκε το 1978 στην Κοζάνη. Εκτοτε Σέρρες, Πτολεμαίδα και ξανα πάλι Κοζάνη για να κλείσει ο κύκλος μιας περιπλάνησης που απλά έπρεπε να γίνει. Ακολουθούν νέα ταξίδια. Πτυχίο Ιατρικής Ιωαννίνων, φανταρικό, ειδικότητα νεφρολογίας, μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ο ορισμός της διχασμένης προσωπικότητας δηλαδή. Ειδικευόμενος νεφρολόγος το πρωί και Πολιτικός Επιστήμονας το υπόλοιπο της μέρας. Αν τον ρωτήσετε δε- όχι ότι σας νοιάζει αλλά να, είναι και αυτή η αβροφροσύνη που επιβάλλει ενιότε τέτοιου είδους ευγένειες- ποια προσωπικότητα προτιμά μην περιμένετε να πάρετε ξεκάθαρη απάντηση. Αναλόγως την περίσταση…

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κούραση σκέτη. Χίλιες φορές παιγμένο το ίδιο έργο. Γράφεις και αν δε σε κόψει η βόζεμπεργκ και οι λοιποί νουδουπασοκοδημοκράτες, γράφουν τα όργανά τους και οι πράκτορες.
  Προχθές έβλεπε μια χαζοταινία στο μέγκα και κόβει για έκτακτο γεγονός. Όχι ρε γμτ τι έγινε πάλι; σκέφτηκα. Ο Παπανδρέου λέει μιλούσε στο ξερωγώ τι του πασοκ. ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ; Ελάχιστοι απαντάω εγώ, απλά το σύστημα πρέπει να μας τον επιβαλλει…
  μαύρη εποχή.
  ο μίστερ 70% έγινε 2%.
  όλα σε δυο τρεις βδομάδες….
  βαρεμάρα…

 2. Οσα βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, μαρτυρούν το βάρος της δικής μας ευθύνης. Από βολεμένοι χειροκροτητές, γίναμε στραβομούτσουνοι επικριτές των επί χρόνια επιλογών μας. Όπως και να έχει πάντως ‘Αυτός που μπορεί να στραπατσάρετε,μπορεί και να πετύχει’ δεν θυμάμαι ποιός το ε’ιπε, αλλά για να κάνεις και την μ@λ@κι@ θέλει κάκκαλα.

 3. Καλησπέρα,

  Συγχαρητήρια για το άρθρο σας!

  Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω στο εξαιρετικό άρθρο σας είναι ότι
  εγώ ελπίζω όχι ΜΟΝΟ ο λαός να το καταλάβει, αλλά ΚΑΙ οι πολιτικοί
  ή όσοι πρόκειται να πολιτευτούν…

  Ελπίζω η ΠΟΛΙΤΙΚΗ να πάψει να αποτελεί καλοπληρωμένο επάγγελμα για ορισμένα άτομα και να αρχίσει – επιτέλους – να ασκείται ως λειτούργημα.

 4. Μπράβο σου Τάσο Φούντογλου!!
  Πρέπει να έχεις «νεφρά» για να γράφεις έτσι.
  Χύμα και τσουβαλάτα.
  Σίγουρα θα γίνεις ένας μεγάλος νεφρολόγος και ένας χρήσιμος Έλληνας μέσα σ΄αυτή την σαπίλα
  που ζούμε.(Άν δεν σε φάει η και σένα η «μαρμάγκα»)

 5. Κε Φούντογλου μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που γράφετε και θα ήθελα μια φορά να γράψετε κάτι που να μην έχει σχέση με τους τρακόσιους, την πολιτική, τα λάθη που έχουμε κάνει όλοι μας.
  Βγείτε στο δρόμο εμπνευστείτε και γράψτε κάτι άλλο που να ξεχιλίζει αισιοδοξία, συναισθήματα ίσως κάτι πιο προσωπικό.
  Βαρεθήκαμε λίγο την πολιτική και θα θέλαμε να δούμε και την άλλη σας πλευρά.

 6. «Χρειάζονται χρήματα για να τοποθετήσεις στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων τους άριστους απόφοιτους των ελληνικών Σχολών Διοίκησης Μονάδων Υγείας και στις διοικήσεις των λοιπών δημόσιων οργανισμών τους άριστους απόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης;»
  Πλάκα έχει κι αυτό!
  Αφού συνάδελφε οι πλείστοι -αν όχι όλοι- των αποφοίτων των προαναφερθεισών «Σχολών» είναι εξίσου διαπλεκόμενοι με αυτούς που τους τοποθέτησαν σε αυτές!
  Δυστυχώς είμαστε διεφθαρμένοι μέχρι το μεδούλι, αφού κατάφεραν να μας μάθουν ότι ο σωστός δρόμος είναι ο πλάγιος!
  «Εγώ κοιτάω να τη βολέψω»

 7. Συγγνώμη, αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό τον κ Παπανδρέου; Το τι έλεγε εκείνος από το βήμα δεν είχε καμμία σχέση; Επειδή έχουν κι εκείνοι ευθύνες για το χάλι της χώρας θα έπρεπε να χοροπηδούν ενθουσιασμένοι στα καθίσματα τους;;; Μα και αν το κάνανε δεν θα το βρίσκατε σαν αφορμή (καλύτερη μάλιστα από την παγωμάρα τους) για να τους «στολίσετε» με κάποιο άρθρο;

 8. ΥΓ:
  Το «Εγώ κοιτάω να τη βολέψω» αναφέρεται στο βιβλίο του Μαρτσέλο Ντ’ ‘Ορτα «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω», του οποίου τον τίτλο δανείστηκα και κατά λάθος τροποποίησα!

 9. Σαφώς και ο Παπανδρέου ήταν μακράν ο χειρότερος πρωθυπουργός της χώρας. Σαφώς και είναι ευκολότερο να φορτώσουμε όλα μας τα δεινά στον Παπανδρέου. Όμως κάτι τέτοιο θα ήταν unfair. Ο Παπανδρέου περίμενε ότι οι υπουργοί του, που ανάλγητα και με χαρακτηριστική ευκολία έκοβαν μισθούς και συντάξεις, θα προωθούσαν ταυτόχρονα και τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταβολές. Αυτοί όχι μόνο δεν τις προώθησαν αλλά τις πολέμησαν λυσσαλέα. Το σωστό, λοιπόν, θα είναι να κατέβει όλος αυτός ο πολιτικός συρφετός στις εκλογές με πρόεδρο τον Παπανδρέου και να κριθεί από το λαό με την ελπίδα να του δώσει ένα ποσοστό κάτω από το 3%. Και η όποια κυβέρνηση θα προκύψει να έχει την εντολή για τις διαρθρωτικές αλλαγές, αφού λεφτά ούτως ή άλλως δεν θα υπάρχουν, αλλά και τον καταλογισμό των ευθυνών σε όλους όσους μας πρόδωσαν και υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών μας. Διαφορετικά, το ίδιο έργο θα επαναλαμβάνεται συνέχει και βασανιστικά για όλους μας.
  Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο και αξίζουν συγχαρητήρια στον συντάκτη του.

 10. Προς επίρρωσιν: Όσο δεν κλείνει η Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης εγώ θα φοροδιαφεύγω, που να σκάσετε όλοι σας!

 11. Θα ήθελα και εγώ να δώσω τα συγχαρητήρια μου για το άρθρο σας.
  Σαν νέος μετανάστης της εποχής μας παρατηρώ ότι στις δυτικές κοινωνίες λίγο έως πολύ αν δεν έχεις χρήματα-εξουσία το δίκιο σου δεν θα ακουστεί. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των » προοδευμένων » κρατών και της Ελλάδος είναι η έλλειψη σταθερών δομών οι οποίες μπορούν και υπηρετούν τον πολίτη σε αυτό που τους έχει οριστεί. Για εμένα δεν μπορεί να σταθεί κράτος χωρίς μηχανογράφηση των πάντων εν έτη 2012. Δεν μπορεί να υφίσταται κράτος στο οποίο με ένα απλό τρόπο αυτό να ελέγχει τις υπηρεσίες και τις υποχρεώσεις του ως προς τους πολίτες του. Αυτό το γεγονός είναι που μας κάνει χώρα τριτοκοσμική με ότι αυτό συνεπάγεται. Δυστυχώς όμως πιστεύω ότι αυτό γίνεται ενσυνείδητα από τους ιθύνοντες για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπών.

  Επειδή όμως στην Ελλάδα έχω κουραστεί να ακούω από όλους μόνο συμπεράσματα γενικόλογα και όχι προτάσεις, θα μπω στην διαδικασία να προτείνω κάποια πράγματα με σκοπό τον προβληματισμό. Για το λόγο ότι πιστεύω ότι το ψάρι βρομάει πάντα από το κεφάλι, το να παλεύουμε να ψηφίζουμε τα ίδια πρόσωπα ή νέα πρόσωπα, τα οποία έχουν προκριθεί και προβληθεί με τον ίδιο παλαιό και αναξιοκρατικό τρόπο, πρέπει να σταματήσει. Για αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να παλέψουμε είναι η αλλαγή των πολιτικών θεσμών της σημερινής δημοκρατίας και η θεσμοθέτηση νέων. Πρέπει να παλέψουμε αρχικά η εξουσία να ελέγχεται συνεχώς χωρίς όμως να παρακωλύεται το έργο της. Για παράδειγμα ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έπρεπε να είναι πιο ενεργός.

  Όταν ολοκληρωθεί αυτή η αλλαγή, για μένα οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουμε πρόσωπα καταξιωμένα στον επαγγελματικό τους χώρο, όχι για τη κακώς εννοούμενη μαγκιά τους, αλλά για την υγιή τους πορεία στο χώρο. Πρέπει να εξαφανιστούν οι επαγγελματίες πολιτικοί που ονειρεύονται το βουλευτικό μισθό και είναι έτοιμοι να υποκύψουν σε οποιαδήποτε πίεση προκειμένου να μην τον χάσουν. Πρέπει να βασιστούμε σε άτομα, ανάλογα με το ιδεολογικό υπόβαθρο του καθενός βέβαια, τα οποία δεν θα λαϊκίζουν και θα έχουν ένα σοβαρό λιτό και απέριττο σχέδιο για την τετραετία. Έτσι έχω σκεφτεί ότι αυτή η χώρα με απλά και μικρά βήματα προς τα εμπρός θα μπορέσει σιγά σιγά να ορθοποδήσει πάλι, γιατί από φανφαρολογίες και διαπιστώσεις βαρύγδουπες έχουμε κορεστεί.

 12. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο.
  Φοβάμαι όμως οτι πρέπει να είμαστε πολύ λίγοι εμείς που συμφωνούμε.
  «Το πλοίο ήταν γεμάτο ποντίκια»!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here