Οι ΗΠΑ «έκοψαν» τα F-35 στην Τουρκία, παρά την αντίδραση του Τραμπ

0
79

Μετά την ασφυκτική πίεση που άσκησε το Κογκρέσσο, ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε να αποδεχθεί την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, επειδή προχώρησε στην παραλαβή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα προμηθειών, Έλεν Λόρντ, ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας θα τερματιστεί στα τέλη Μαρτίου 2020. Στις 31 Ιουλίου, θα πρέπει να αναχωρήσουν από τις ΗΠΑ οι Τούρκοι πιλότοι που μαθαίνουν σε βάση της Αριζόνας τα «μυστικά» των F-35. «Η Τουρκία δυστυχώς θα χάσει σίγουρα θέσεις εργασίας και μελλοντικές οικονομικές ευκαιρίες από αυτή την απόφαση. Δεν θα λάβουν περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο του προβλεπόμενου έργου που της αναλογούσε και σχετίζεται με το F-35 κατά τη διάρκεια του προγράμματος», δήλωσε.

Η Τουρκία ήταν μία εκ των 11 χωρών της κοινοπραξίας που παράγει τα F-35 και κατασκευάζει περίπου 900 διαφορετικά ανταλλακτικά του υπερσύγχρονου μαχητικού.

 

Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι η ακύρωση της πώλησης 100 F-35 στην Τουρκία θα πλήξει οικονομικά την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, ωστόσο η εταιρεία υποβάθμισε τη σημασία της απομάκρυνσης της Τουρκίας, λέγοντας ότι υπάρχουν άλλες χώρες για να καλύψουν τα αεροσκάφη που θα παραλάμβανε η Τουρκία.

«Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ενέργεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τράκτενμπεργκ, αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία. «Είμαστε μακροχρόνιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και εκτείνεται πέρα από την εταιρική σχέση F-35. Θα συνεχίσουμε την εκτεταμένη συνεργασία μας με την Τουρκία σε όλο το φάσμα της σχέσης μας», είπε.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, ανέφερε ότι η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά δυστυχώς αδύνατη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών. «Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων. Οι ΗΠΑ εργάστηκαν δραστήρια με την Τουρκία παρέχοντας λύση αεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσει τις νόμιμες αμυντικές της ανάγκες κι η κυβέρνηση έκανε πολλαπλές προσφορές για να λάβει η Τουρκία προτεραιότητα στην παραλαβή του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot», σημείωσε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here