Oι ψυχοπαθείς της Wall Street

12
997

του Πανεπιστημίου του Nottingham Trent University, όταν υποστηρίζει ότι υπεύθυνοι για την πιο σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι μερικοί ψυχοπαθείς που κατάφεραν να πάρουν τα ηνία του Xρηματοπιστωτικού Συστήματος ;

Σε άρθρο του στην Journal of Business Ethics, με τίτλο «Εταιρικοί Ψυχοπαθείς – H θεωρία της ψυχοπάθειας στην παγκόσμια οικονομική κρίση», ο Clive R. Boddy περιγράφει τους ψυχοπαθείς οι οποίοι ανήκουν μόλις στο 1% του πληθυσμού, ως άτομα που εξαιτίας ίσως ανώμαλης δραστηριότητας των νευρώνων του εγκεφάλου έχουν έλλειψη συνείδησης, ελάχιστα συναισθήματα ενώ εμφανίζουν ανικανότητα για συμπάθεια ή αντιπάθεια για άλλους ανθρώπους. Μια χαρά, δηλαδή…αλλά υπάρχει και συνέχεια!

Είναι ιδιαίτερα ψυχροί, υπολογιστές, άσπλαχνοι και, με λίγα λόγια, συνιστούν απειλή για τις εταιρίες στις οποίες κατάφεραν να εργάζονται σε θέσεις «κλειδί» και, βεβαίως, αποτελούν μεγάλη απειλή για την κοινωνία.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορεί να εκλαμβάνονται ως επικίνδυνα ελαττώματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στον κόσμο του χρήματος, αφού θεωρούνται περιζήτητα προτερήματα και αρετές!

Αλλά, πώς κατάφεραν άνθρωποι με τόσο αλλοπρόσαλλη ψυχοσύνθεση να είναι επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών Οίκων Αξιολόγησης και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων; Αυτό αναρωτιέται ο Boddy.

Κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα η εξέλιξη των επιχειρήσεων γινόνταν με βραδύ ρυθμό και οι εργαζόμενοι δεν ήταν αναγκασμένοι να αλλάξουν εταιρία για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία .

Έτσι, μέσα σε ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον ήταν εύκολο να εντοπισθούν οι ψυχολογικά πάσχοντες εξαιτίας της κακής διαχείρισης, του εγωισμού τους και της έλλειψης ηθικής. Στις μέρες μας, όμως, το επιχειρησιακό περιβάλλον έχει αλλάξει και ευνοεί περισσότερο την ανέλιξη μη υγιών ψυχολογικά ατόμων. Όπως επισημαίνει σε ένα από τα διαδικτυακά του άρθρα το Bloomberg, η άνοδος ενός αχαλιναγώγητου καπιταλισμού από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 συνέβαλε στη χαοτική δομή των σύγχρονων επιχειρήσεων που περιλαμβάνει συνεχή ανανέωση, αλλαγές και ανατροπές σε βασικό προσωπικό – όπως για παράδειγμα στην Wall Street. Έτσι, «σκοτεινές» προσωπικότητες, χρησιμοποιώντας τη γοητεία τους κάλυψαν την επικίνδυνη συμπεριφορά τους καταφέρνοντας σε πολλές περιπτώσεις να φαίνονται ως ιδανικές προσωπικότητες για την καλή λειτουργία ενός συστήματος!

O William Cohan, συγγραφέας του βιβλίου «Χρήμα και Ισχύς: Πώς η Goldman Sachs κατάφερε να κυβερνά τον κόσμο», υπογραμμίζει ότι τα βαθύτερα αίτια της κρίσης θα πρέπει να αναζητηθούν στην εποχή που άτομα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά αναρριχήθηκαν στα ανώτατα κλιμάκια του Χρηματοπιστωτικού Τομέα .

Στο έργο του περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η απληστία και η αναισθησία επέτρεψαν στην Goldman Sachs να γίνει «too big to fail» .. (πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει ). Μάλιστα, ένα πρώην στέλεχος του Οίκου Αξιολόγησης διηγείται μια ιστορία σχετικά με τον Robert Rubin, o oποίος αργότερα έγινε υπουργός Οικονομικών του Μπίλ Κλίντον. Ο Rubin έλεγε ότι αρκούν μόλις τρία χρόνια θητείας στην Goldman Sachs για να γίνει κάποιος ανέντιμος και διεφθαρμένος. Ο ίδιος είχε μια σπουδαία εξέλιξη στην Goldman Sachs και στο τέλος ήταν εκείνος που ενθάρρυνε τους συναδέλφους του στην απερίσκεπτη ανάληψη κινδύνων!

Παρόλο που οι παραπάνω θεωρίες των Boddy – Cohan δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί, αρκετός κόσμος πιστεύει ότι υπάρχει μια δόση τρέλας σ’ αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα, ενώ και οι δυο συγγραφείς συμφωνούν ότι η μη εκδηλωμένη ψυχοπάθεια στελεχών του Χρηματοπιστωτικού Κόσμου ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος για την κρίση.

Στα συμπεράσματά τους έρχονται να προστεθούν τα εξής:

Πριν από κάποιους μήνες, μια έρευνα Ελβετών που δημοσιεύθηκε στο Der Spiegel, υπογράμμιζε ότι οι traders συμπεριφέρονται με τρόπο πολύ πιο εγωιστικό απ’ ό,τι ένας μεγάλος αριθμός ψυχοπαθών. Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Gardian αναφέρει ότι η επιμονή των ανθρώπων αυτών για προσωπικό πλουτισμό προκάλεσε απώλεια ευγένειας, ισότητας, δικαιοσύνης ή οποιασδήποτε συγκεκριμένης αίσθησης κοινωνικής ευθύνης. Γι’αυτό φαίνονται σαν να κοροϊδεύουν για την καταστροφή που προκαλούν στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

«Λένε ψέματα με χαμόγελο, αγνοούν την ανάμειξη ή τη συμμετοχή τους σε γεγονότα, επιρρίπτουν τυχόν λάθη τους σε άλλους με τρόπο πολύ πειστικό, και δεν έχουν καμία αμφιβολία για τη δική τους αξία που, φυσικά, δεν έχουν. Από την άλλη με απερίγραπτη ικανοποίηση απομακρύνονται από τον Αρμαγεδώνα που προκάλεσαν και τους απέφερε τεράστια κέρδη έχοντας, όμως, πρώτα βρει έναν καινούργιο ρόλο : του συμβούλου κυβερνήσεων- και όχι μόνο- με αποστολή να σώσουν, να περισώσουν ή να αποφύγουν μια νέα καταστροφή», αναφέρει το Βρετανικό έντυπο.

Οι συγγραφείς, αλλά και οι δημοσιογράφοι του Der Spiegel και Gardian, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, εκτός από τις περγαμηνές που θα πρέπει να έχουν χρηματιστές, τραπεζίτες και traders που προορίζoνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις και να διαχειριστούν τις τύχες χιλιάδων ανθρώπων, θα πρέπει να ελέγχονται και για το κατά πόσο είναι προικισμένοι με συναισθήματα ! Για το κατά πόσο νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους ! Στη Γαλλία αρχίζει και γίνεται λόγος επ’ αυτού, ενώ δημιουργείται και μια νέα τάση στις προσλήψεις…

Follow on Twitter: @mdenaxa

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΓίναμε μια εμετική, ανθρωποφαγική ζούγκλα
Επόμενο άρθροΔεν μας αξίζει ο ξαφνικός θάνατος
Η Μαρία Δεναξά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο, ξεκίνησε τις δημοσιογραφικές σπουδές της στο Ινστιτούτο Σπουδών Μπόνα και τις συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Stendhal της Γκρενόμπλ, όπου πήρε και το μεταπτυχιακό της στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Τελείωσε το τμήμα γαλλικού πολιτισμού και Ιστορίας στο Παν/μιο της Σορβόνης και αυτή την περίοδο ετοιμάζει το διδακτορικό της με θέμα "Δημοσιογραφική δεοντολογία και διαχείριση κοινωνικών κρίσεων απο τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ". Το επαγγελματικό της ξεκίνημα έγινε το 1988 στον Αιγαίο FM , συνεχίστηκε στο New Channel και μετά στο MEGA, όπου εργάστηκε για πολλές εκπομπές. Το 1994 έφυγε για το Παρίσι οπου εργάστηκε ως ανταποκρίτρια του Star Channel, της εφημερίδας "Ανεξάρτητος", της Deutsche Welle και του BBC World Service. Απο το 2006 είναι ανταποκρίτρια του ΜΕGA στην γαλλική πρωτεύουσα. Στα 22 έτη καριέρας, έχει συνεργαστεί με γνωστούς Έλληνες και Γάλλους δημοσιογράφους και έχει κάνει συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες: Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, την Μελίνα Μερκούρη, Αντώνη Σαμαράκη, Jacques Delor, Valéry Giscard d'Estaing, Nicolas Sarkozy, François Bayrou, Jean Michel Jarre, Brigitte Bardot κ.α.

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φοβερό! Οποιαδήποτε άδικη συμπεριφορά από κάποιον τη βαφτίζουμε… ψυχοπάθεια!!! Ας υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι όλοι οι δολοφόνοι που διέπραξαν κάποιο ειδεχθές και αποτρόπαιο φόνο είχαν ως υπερασπιστική γραμμή την ενδεχόμενη ψυχοπάθειά τους (ή κοινώς πούλαγαν τρέλα!!!). Η έλλειψη ηθικής στις μέρες μας είναι γενικότερο πρόβλημα, δεν αποτελεί προνόμιο αυτών που εργάζονται στα υψηλά κλιμάκια του χρηματοπιστωτικού συστήματος (αν και αυτοί μαλλον κερδίζουν το χρυσό σε αυτό τον τομέα!) και σίγουρα είναι ένας από τους παράγοντες που μας οδήγησαν στα σημερινά μας προβλήματα, αλλά δε μπορεί να βαφτίζεται ψυχοπάθεια.

 2. Μια ομάδα ψυχοπαθών κυβερνά και καταστρέφει τον κόσμο;;;

  Σαν conspet μου αρέσει στο βαθμό που ξυπνά μνήμες μιας αντίστοιχης ομάδας ψυχοπαθών που έδρασε στην Γερμανία τα έτη 1936-1945!

  Και στις δυό περιπτώσεις βρήκαν απέναντι κατάλληλους πολιτικούς όμως…

 3. Νομίζω πώς πολλάαπο τα κριτήρια για την διάγνωση ειναι σωστα..
  Εκεί που υπάρχει η μεγάλη δυσκολία είναι η θεραπεία.Πιστεύω πώς το κίνημα σε παγκόσμια συντεταγμένη δόση μπορεί να αποδειχθή αποτελεσματικό.

 4. Συγκλονιστικό το άρθρο. Από την άλλη όμως θα πρέπει κι όλοι οι υπόλοιποι να αναλογιστούν πως η δημοκρατία, οι ανθρωποκεντρικές κοινωνίες, ο πολιτισμός, ο αλληλοσεβασμός, η αλληλεγγύη και πάμπολλες ακόμη αξίες-κατακτήσεις είναι πράγματα που θα πρέπει να θωρακίζονται καθημερινά με την συμπεριφορά μας. Γιατί εμείς αφήσαμε μια ευμάρεια θεμελιωμένη σε ύλη και χρήμα να μας νανουρίσει κι έτσι βρήκαν πεδίο οι παράφρονες να «κάνουν παιχνίδι». Όπως κάποτε κάποιος γραφικός τυπάκος ονόματι Αδόλφος Χίτλερ πάτησε στα ηθικά χαλάσματα της εποχής του και εξελίχθηκε στη ιστορική προσωπικότητα που εξελίχθηκε. Όλες οι αυτές οι ανθρώπινες αξίες που τώρα κάνουν αλοιφή οι διάφορες Γκόλντμαν Σακς θα αποτελέσουν επιτακτικά αιτήματα των επόμενων ετών για τους ανθρώπους όλου του πλανήτη. Και οι παρανοϊκοί θα ξαναπάρουν τη θέση που τους αξίζει όταν οι υπόλοιποι φύγουν από την ύπνωση τους, διευρύνουν το πνεύμα τους και καταλάβουν πως οι ανθρώπινες αξίες είναι καθημερινά στοιχήματα που απαιτούν μεγάλη προσπάθεια για να τα κερδίζεις. Η θετική πλευρά της ανθρώπινης φύσης είναι ένα γόνιμο χωράφι έτοιμο για θαυμαστά αποτελέσματα όταν δεχθεί την κατάλληλη φροντίδα, αλλά εμείς την κάναμε χωματερή και την γεμίσαμε με υποτιθέμενες υλιστικές ανάγκες. Και είναι αυτό το χωράφι που πρέπει να καθαριστεί τώρα και να γίνει αυτό που πρέπει. Αυτή είναι η μεγάλη επανάσταση που πρέπει να γίνει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.

 5. Τα λέει ο Λομπαζέφσκι. Διαβάστε την συνέντευξή του. Είναι αρκετά εφιαλτική η κατάσταση. Και δυστυχώς οι ψυχοπαθείς δεν είναι μόνο στον οικονομικό τομέα. Είνα και στον πολιτικό.

  http://www.sott.net/articles/show/203026-Lobaczewski-and-the-origins-of-Political-Ponerology

  http://en.wikipedia.org/wiki/Andrzej_%C5%81obaczewski
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ponerology

  Θραξ Αναρμόδιος

 6. Δεν χρεοκοπούν οι χώρες, αλλά το ΔΝΤ, η FED, η ΕΚΤ… και αυτοί που έχουν οργανική σχέση μαζί τους (οικονομολόγοι, πολιτικοί, τραπεζίτες, οργανισμοί κ.α.). O επιθανάτιος ρόγχος ενός απατηλού χρηματοπιστωτικού συστήματος που καταδυναστεύει την ανθρωπότητα τα τελευταία 200 χρόνια…

  Μην πέφτετε στην παγίδα των ιεροψαλτών της δημοσιονομικής λιτότητας, των περικοπών και της αύξησης της φορολογίας (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ..Αλλα ο Δανεισμός που δημιουργεί το πρόβλημα)

  Η δημιουργία του «ex nihilo» χρήματος (εκδοτικό προνόμιο) και άϋλη ανατοκιζομενη πίστωση με κλασματικά αποθεματικά (χωρίς πλήρη αντίκρισμα) και όταν δεν μπορείς να πληρώσεις, παίρνουν ως αντάλλαγμα τις πηγές της πραγματικής οικονομίας. (λιμάνια, αεροδρόμια, ορυκτό πλούτο κ.α)

  Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι ότι : τα κράτη έχουν απεμπολήσει το ΥΨΙΣΤΟ προνόμιο τους (αφού ασκούν εθνική κυριαρχία) να εκδίδουν τα ίδια, το χρήμα τους ΑΤΟΚΑ και αντί αυτού το δανείζονται ΕΝΤΟΚΑ από ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες.

  http://www.scribd.com/oikonomia247

 7. Τι ψυχοπαθείς και βλακείες …
  Την δουλειά τους κάνουν
  τι ρωτάτε ?
  Το θέμα είναι οι Πολιτικοί του πλανήτη τι κάνουν…
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΣ
  ΜΕ ΚΟΜΠΛΕΞ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ-ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
  ΗΛΙΘΙΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑΚΑ
  ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΥΧΗ
  ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ
  »Η Μάζα’ ‘Ε.Λεμπέσης
  και η »Η τεράστια σημασία των βλακών στον σημερινό βίο»
  Διαβάστε το…..
  ,,,,,,,

 8. Αυτό ήταν το μεγάλο θέμα φιλοσοφικής ερευνας,θεωρίας k διάδοσης του Eλλινεικου πνεύματος, το οποιο χάθηκε μετά από μια παγκοσμιοποίηση, υπερδύναμης-κράτους-εμποριου.
  Το Ελληνικό πνεύμα χάθηκε, γεννήθηκε το θρησκευτικό με εργαλείο τι γνώση, υπερνίκησε διότι διαμοιράστηκε σε περισσότερο πληθυσμό.
  Καταλήξαμε στο σήμερα…του ΕΓΩ πνεύμα με εργαλείο το χρήμα.
  Όταν το κάθε άτομο κατανόηση τι διαφορα του ΕΓΩ από το ΠΟΛΙΤΗΣ, τότε k ο κάθε ψυχοπαθής η ο,τι άλλο τον βολεύει να αποκαλείται.όπως λέει k ο λαός,
  «O κάθε καρτεγαριs στο παγκάρι του».
  Το κακό είναι που αφήσαμε το 1% κατεργαρεον να έχουν φτιάξει τα παγκάρια k μας έχουν βάλει μέσα.
  Εμείς το επιτρέπουμε να γίνουμε ψυχοπαθής k όσο το δεχόμαστε είμαστε άξιοι τις τύχης μας.

 9. Πολύ καλό το άρθρο σας, ως συνήθως, κυρία Δεναξά!

  Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ σε σας είναι η γραφή σας και οι επιλογές των πηγών που σας προσφέρουν την έμπνευση. Επιτρέψτε μου να παραθέσω, τηλεγραφικά, μια περαιτέρω ανάλυση για τα αίτια της «ψυχοπάθειας στην παγκόσμια οικονομική κρίση», από ένα παλιό άρθρο μας, γιατί, -πώς να το κάνουμε;-, είναι ωραίο να βλέπεις ότι ένα συμπέρασμά σου, εσένα του ερασιτέχνη, συνάδει και συγκλίνει με επαγγελματιών!

  «UP- ΟΨΙΣ, περί της ελληνικής και διεθνούς Κρίσης»
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  «Οικονομολόγος», λέει, «είναι αυτός που θα μας πει, αύριο, γιατί αυτό που λέει, σήμερα, είναι λάθος»* …

  Πάντα με προβλημάτιζε το «γιατί» οι Έλληνες, που θεσμοθέτησαν όλες τις κλασικές επιστήμες, ΔΕΝ είχαν καμία «Οικονομολογία», ή «Οικο-νομικά» …

  Όπως, επίσης, εντύπωση μου προκαλεί το «γιατί» οι Εβραίοι- Ιουδαίοι- Ισραηλίτες, που θεσμοθέτησαν τον ΜΟΝΟ- ΘΕΪΣΜΟ, κυριαρχούν στα οικονομικά (= χρήμα) του πλανήτη, σήμερα, και χθες και προχθές …

  Όπου «μονοθεϊσμός» = «I» and «Ι», and «an eye for an eye» = «ΕΓΩ» κι «ΕΓΩ», και «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Ή «ο θανατός σου η ζωή μου», ή «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», ή η μεγάλη εταιρεία καταβροχθίζει τις μικρότερές της => ΜΟΝΟ- ΠΏΛΕΙΟ, εν τέλει. Δηλαδή, με μια λέξη: «ΠΛΕΟΝ- ΕΞΊΑ» (= έξις/addiction για πιο πολλά)…

  Αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε όλοι πάνω στον πλανήτη, κυριαρχείται από τον ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ…

  Ο Δυτικός Πολιτισμός είναι ΕΛΛΗΝΟ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ προδιαγραφών. Ήτοι: ΠΝΕΥΜΑ ελληνικό και ΨΥΧΗ μονοθεϊστική…

  Όλοι οι Ασιάτες και οι Αιγύπτιοι, (: δηλ., ΟΛΟΣ ο τότε «πολιτισμένος» κόσμος, ΠΛΗΝ Ελλήνων),ακολουθούσαν το μοντέλο διοίκησης του «ΔΕΣΠΟΤΙΣΜΟΥ», ή, ακριβέστερα, της «ελαίω Θεών/Θεού» «ΘΕΟ- ΚΡΑΤΙΑΣ»…

  Στον Δεσποτισμό της Ασίας, δεν υπήρχαν πολιτικοί. Τον ρόλο της Πολιτικής έπαιζε η ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Οι ιερείς ήταν οι πολιτικοί .. Η Πεντάτευχος, πχ, εκτός από ιερό βιβλίο, ήταν και το ΣΎΝΤΑΓΜΑ των Εβραίων, -όπως το Κοράνι, για τους Ισλαμιστές, σήμερα…

  Το σύστημα της Θεο- κρατίας λειτουργεί, ΜΟΝΟΝ, αν η Γνώση είναι «απόκρυφη», «εξ αποκαλύψεως», «προφητική» .. Έτσι, οι ιερείς ανήκουν σε μία και μόνη φυλή- κάστα, και κληρονομούν στους γιους τους την Γνώση, που τους εμπιστεύτηκε ο …Θεός στ’ αυτί! .. Καθόλου …παρεμπιπτόντως, «ΜΑΓ» λεγόταν η φυλή που έδινε τους ιερείς στην Περσία.

  Υπάρχουν, λοιπόν, στον πυρήνα του Μονοθεϊσμού, -αλλά και της Ψυχής μας, ως γαλουχημένων Χριστιανών- Μονοθεϊστών-, α) ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ = ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ, β) ο MH ΠΟΛΙΤΗΣ = ΙΔΙΩΤΗΣ- IDIOT, και γ) ο ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ = ΜΑΓΕΙΑ…

  Αυτά, όσον αφορά την Θρησκεία και την Ψυχή του Δυτικού ανθρώπου/κόσμου .. Δεν αποτελεί αυτή, βέβαια, πόλο έλξης για τους μη Δυτικούς. Έτσι κι αλλιώς, δεν διαφέρει στα βασικά από την δική τους, αφού οι θρησκείες είναι αυτές που διαμορφώνουν την ψυχή των πιστών τους…

  Αυτό που κάνει ελκυστικό τον Δυτικό Πολιτισμό/Κόσμο στα μάτια των υπολοίπων, είναι το ελληνικό ΠΝΕΥΜΑ που εμπεριέχεται σε αυτόν και αποκρυσταλλώνεται- κωδικοποιείται- παρουσιάζεται σε μια λέξη- «σήμα κατατεθέν»: ΔΗΜΟ- ΚΡΑΤΙΑ! ..

  Οι Έλληνες ήταν αυτοί που ανακάλυψαν την Πολιτική τέχνη. Πολιτική είναι η επιβολή του ΟΡΘΟΥ ΛΟΓΟΥ στο ένστικτο…

  Αυτοί πρώτοι απαγορεύουν την ΑΙΜΟ- ΜΙΞΙΑ και δημιουργούν το πρώτο καθαρό ανθρώπινο«ΓΕΝΟΣ». Έτσι, περνούν από το ανώτερο στάδιο της «ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ», στο κατώτερο του «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ». Τα υπόλοιπα είναι, …απλώς, Ιστορία!

  Ποιο ήταν το δεύτερο καθαρό Γένος στην Ιστορία; Μα, οι Ρωμαίοι, φυσικά!…

  Σημειωταίον: οι Δυτικοί πήραν τα πάντα από τους Έλληνες, ΕΚΤΟΣ ΕΝΟΣ: της θρησκείας τους…

  Οι Ρωμαίοι, βέβαια, δεν ήταν Έλληνες. Οι Έλληνες …«μας τελείωσαν», γεωπολιτικά, -ως ανεξάρτητη πολιτική οντότητα-, το 144 π.Χ. Εκεί και τότε, παύει, τελεσίδικα, πλέον, ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, -ή ο Ορθολογισμός του «μέτρου» και του «κάλους» τής Χρυσής Τομής, που κωδικοποιήθηκε στον Παρθενώνα. Από την στιγμή που σταματάει να υφίσταται, έστω και σε μια γωνιά της Ελλάδας, ο συνδιασμός τού «τις αγορεύειν βούλεται;»με το «μολών λαβέ», ή ο «ΠΟΛΙΤΗΣ/ΟΠΛΙΤΗΣ», τελειώνει και η όποια παραγωγή αυθεντικής ελληνικής δημιουργίας. Διότι για να παραχθεί αυτή, απαιτεί έναν και μόνον περιορισμό: την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των υποκειμένων που την παράγουν…

  Crisis = κρίσις. Πρέπει να ΚΡΙΝΟΥΜΕ, λοιπόν, να βγάλουμε συμπέρασμα και πόρισμα, λένε τα ελληνικά. Πρώτα, τι προκάλεσε την Κρίση και, βάσει αυτού, ακολούθως, τι μέτρα προ- κρίνουμε για να την θεραπεύσουμε, ξεπεράσουμε, απαλείψουμε .. αυτό που φταίει είναι: ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ = ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ των επενδυτών, ο MH ΠΟΛΙΤΗΣ = ΙΔΙΩΤΗΣ- IDIOT των ελεγκτικών θεσμών, και ο ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ = ΜΑΓΕΙΑ των στοών και των διαπλεκομένων μαζί τους τραπεζο-χρηματιστών…

  ΥΓ. Δεν μπορούμε να κάνουμε, τώρα, ΤΙΠΟΤΑ για την Κρίση. Δεν είναι μόνο οικονομική, αλλα και πολιτική, (: των πολιτικών ΚΑΙ των πολιτών), και ηθική, (: όλης της κοινωνίας). Έτσι κι αλλοιώς, η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ είναι υποσύνολο, ή απόρροια, της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και η τελευταία της ΗΘΙΚΗΣ. Δεν είναι, φυσικά, μόνο ελληνική, αλλά παγκόσμια, ή, τουλάχιστον, όλων των Δυτικών. Αυτό, γενικά. Ειδικά, για μας, στην Ελλάδα, το πρόβλημα έχει μια εξωτερική και μια εσωτερική παράμετρο…

  ΟΛΟ το άρθρο ΕΔΩ

  Γεια + Χαρά σε όλους!

 10. Αυτοί έκαναν ό,τι έκαναν και μπήκανε μέσα. Οι πολιτικές ηγεσίες όμως είναι που αποφάσισαν να στείλουν τον λογαριασμό στους φορολογουμένους. Η άνευ ουσιαστικών όρων διάσωση του τραπεζικού συστήματος βαρύνει τις πολιτικές ηγεσίες που την αποφάσισε και τους πολίτες που την ανέχτηκαν. Και γιατί να μην είναι οι διαχειριστές των διαφόρων funds ψυχωτικά ασυνείδητοι και κοινωνικά αναίσθητοι αφού στην πράξη επιβραβεύονται ακόμη και για τα σφάλματά τους? Γιατί να υπάρχει συνέπεια αφού δεν υπάρχουν συνέπειες?

  Σημειωτέον: Μόνο μια περίπτωση υπάρχει που το κράτος χαντάκωσε το τραπεζικό σύστημα αντί για το αντίστροφο. Η περίπτωση της Ελλάδας. Και αντί εκεί τουλάχιστον ο λογαρισμός να πάει πρώτα στο δημόσιο, πήγε κυρίως στον ιδιωτικό υπάλληλο και στις τράπεζες μέσω PSI.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here