Οι οπαδοί αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι και οι ΠΑΕ πεθαίνουν

4
110

Βρέθηκα, προ ημερών, σε μια συζήτηση προβληματισμού για την προοπτική του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ένας εκ των συζητητών ήταν επιχειρηματίας που επιχειρεί εδώ και χρόνια στο ποδόσφαιρο. Ενας από αυτούς που έκαναν, χρόνια τώρα, τη δουλειά όπως έμαθε, εμπειρικά, παρακολουθώντας τους προηγούμενους: μάζευε ένα τσούρμο από Πίου, δηλαδή ανώνυμους ξένους ποδοσφαιριστές που δεν υπήρξαν ποτέ στη ζωή τους σημαντικοί, ψώνιζε και κανα δυο ευπαρουσίαστους, που κόστιζαν περισσότερο, αλλά έμοιαζαν στην πρώτη ανάγνωση με «μεταγραφές αεροδρομίου», δηλαδή μαγνήτες προσέλκυσης ενδιαφέροντος και παραγωγούς στιγμιαίου ενθουσιασμού, έκανε μια τυχαία πρόσληψη προπονητή, με βασικό κριτήριο το έρεισμα και την «εμπορικότητά» του, και μετά περίμενε τα αποτελέσματα. Χωρίς επιχειρηματικό πλάνο, δίχως ίχνος προοπτικής βιωσιμότητας, με ένα σωρό εικονικές παραδοχές για τα προσδοκώμενα έσοδα. Ένα αυθεντικό «έχει ο Θεός» business plan, δηλαδή το πατροπαράδοτο εταιρικό πλάνο των ΠΑΕ του ποδοσφαίρου, ίδιο και απαράλλαχτο με το πρώτο, αυτό της 1979 εποχής, το οποίο προέκυψε τυχαία, φτιάχτηκε στο πόδι, δίχως καμιά τεχνογνωσία, όταν γεννήθηκε το πρώτο «επαγγελματικό» πρωτάθλημα.

Όπως οι περισσότεροι σήμερα, ο επιχειρηματίας της ιστορίας μας έχει πλήρως αντιληφθεί ότι ο δρόμος στον οποίο βάδιζε ως τα τώρα δεν έχει καμιά προοπτική. Και σήμερα καίγεται περισσότερο από ποτέ να βρει τον σωστό δρόμο, διότι πλέον δεν του περισσεύουν λεφτά για να χάνει σε καύσιμα μέχρι να πέσει κατά λάθος πάνω στον προορισμό του, δηλαδή στην εποχή που δεν θα χάνει άλλα λεφτά.

Και τι κάνει ο επιχειρηματίας για να λύσει το πρόβλημα; Κοιτάζει σαστισμένος τους γύρω του, μη τυχόν κι έχουν κάποια καλή ιδέα να του προτείνουν. Λειτουργεί σε καθεστώς μεγάλου εκνευρισμού, επειδή δεν αντέχει να χάνει λεφτά, συμβουλεύεται το θολωμένο κεφάλι του και παίρνει αποφάσεις της στιγμής. Ακολουθεί το ρεύμα, της μαζικής προώθησης νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών που σήμερα δεν κοστίζουν πολύ, και … έχει ο Θεός.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι ένα τυπικό δείγμα του είδους που κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι αντιλήψεις του για την μπάλα αποτελούν τη βασική εξήγηση για τη σημερινή αδυναμία του ποδοσφαίρου να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της κρίσης και να ξαναγίνει must στη ζωή του μέσου Ελληνα.

Οι διοικήσεις των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων στέκονται σήμερα, σε πλήρη αμηχανία, μπροστά στο πρόβλημα ζωής που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που χρηματοδοτούν τις ομάδες, και οδηγούνται σε απόγνωση. Διότι η μόνη λύση που είχαν μηχανευτεί για να εξασφαλίσουν την προοπτική επιβίωσης των εταιρειών που διοικούν ήταν η μαζική λαϊκή συμμετοχή στην κάλυψη της χρηματοδότησης. Και τώρα που βλέπουν ότι ο κόσμος αρνείται να πληρώσει το «χαράτσι» που του ζητούν, επειδή δεν αντέχει, δεν εμπνέεται και δεν θέλει να επωμιστεί την ευθύνη της λύσης του οικονομικού προβλήματος που δημιούργησε η προηγούμενη ακριβή ζωή που έκαναν οι ΠΑΕ σπαταλώντας τα χρήματα του κόσμου και των μεγαλομετόχων, σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Μέσα σε ένα καλοκαίρι το ποδόσφαιρο περνά, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, από την εποχή του ακριβού επαγγελματισμού στην εποχή του ερασιτεχνισμού. Και το κάνει τόσο άτσαλα, δίχως σχέδιο, δίχως γνώση, δίχως μελέτη. Δεν προσαρμόζεται στην εποχή, δεν κάνει δημιουργική διαχείριση των πόρων που του αφήνει η κρίση. Το μόνο που κοιτάζει είναι να κόψει κόστος. Οι ΠΑΕ μιμούνται την τυπική ελληνική εταιρεία που σήμερα κοιτάζει να επιβιώσει μόνο μέσα από την περικοπή των δαπανών, δίχως σχέδιο για αύξηση ή έστω αποφυγή της δραματικής μείωσης των εσόδων.

Ως αυθεντικό δημιούργημα της ψεύτικης προηγούμενης εποχής, οι ΠΑΕ, τυπικά μοντέλα του easy living, δεν έμαθαν ποτέ να βγάζουν περισσότερα από όσα ξοδεύουν. Και σήμερα πεθαίνουν.

* Περισσότερα κείμενα στο: http://theinsiders.gr/
* Follow on twitter: @VSambrakos

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Δεν έχω να πληρώσω καρδιά μου…»
Επόμενο άρθροΆνοιξε μετά από 9 μήνες η Χαλυβουργί​α – Εκρηκτική η κατάσταση από τους απεργούς
Ο Βασίλης Σαμπράκος, γεννημένος το 1973 στην Αθήνα, είναι Έλληνας αθλητικογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και εκδότης. Πραγματοποίησε τις σπουδές του στο Κέντρο Δημοσιογραφικών Σπουδών, ξεκινόντας την πορεία του το 1992 ως μαθητευόμενος στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ». Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ αθλητικών θεμάτων για τις εφημερίδες «Κόσμος των Σπορ», «Το Βήμα», «Sportime» και «Φίλαθλος». Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία της εφημερίδας «SportDay», της οποίας διετέλεσε και αρχισυντάκτης. Παράλληλα συνεργάστηκε και με το ραδιοφωνικό σταθμό του ίδιου ομίλου, το «NovaSport FM». Ρεπορτάζ του περιέλαβαν αρκετές ακόμη εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί. Για μία περίοδο υπήρξε αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε να εκδίδει την εφημερίδα «Εξέδρα των Σπορ», που ανήκει στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, την οποία διευθύνει μέχρι σήμερα, από κοινού με την αθλητική ιστοσελίδα exedrasports.gr. Παράλληλα εργάζεται ως παραγωγός και υπεύθυνος αθλητικού τμήματος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Arrena 89,2». Το 2009 εξέδωσε ένα μυθιστόρημα που αντλεί υλικό από τις προσωπικές του εμπειρίες στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τον τίτλο «Σκίσε το manual», από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η κακοδιαχείριση που περιγράφει ο κ. Σαμπράκος ότι συμβαίνει στις ΠΑΕ δεν περιορίζεται μόνο στα ‘τόπια’ αλλά αγκαλιάζει ίσως όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα – αυτούς στους οποίους εσείς δίνετε σημασία. Με τον ίδιο τρόπο που ξενιτεύεται ο έλληνας επιστήμονας, ξενιτεύεται και ο έλληνας ποδοσφαιριστής…

  2. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ 20 ΕΥΡΩ (ΠΧ ΣΤΗΝ ΑΕΚ) ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΨΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ,ΘΑ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΡΙΣΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΑΡΕΣ, ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΓΙΑ 2-3 ΩΡΕΣ. ΚΟΜΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ, ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ, ΟΜΑΔΑ ΠΟΤΕ.

  3. Ας πάρουν ότι τους αξίζει! Δεν είναι δυνατόν να τους στηρίζουμε κάθε χρόνο και φέτος που περισσότερο απο κάθε φορά θελουμε να έχουμε την διέξοδο του γηπέδου για να ξεδωσουμε, να μας κάνουν τρελους αυξάνοντας και τις τιμές των διαρκείας. Θέλουν τελικά να παίζουν με 4000 κόσμο κάθε Κυριακή! Καλα θα ήταν να κάνουν μείωση των τιμών και να έχουν τον κόσμο κοντά τους, έτσι ώστε να έχουν τα μούτρα να ζητησουν απο τον ίδιο κόσμο αργότερα οικονομική βοήθεια γιατί σίγουρα θα την ζητήσουν. Και οι επενδυτές να αναλάβουν την ΠΑΕ τον κόσμο θέλουν κοντά τους να αγοράζει τα εισιτήρια και προϊόντα της ΠΑΕ! Αλλα όπως και η γιαγιά μου «όλα εδώ πληρώνονται»!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here