Γραβιέρα, «Αρσενικό» και τώρα …Ορεινό! Η Νάξος και τα τυριά της εμπνέουν | Τυρόπιτα «του βουνού» (Νέα συνταγή)

Μετά την ξακουστή Γραβιέρα Π.Ο.Π. και το πολυσυζητημένο Κεφαλοτύρι «Αρσενικό», ανάμεσα στα ποιοτικά, ξεχωριστά προϊόντα της Ε.Α.Σ. Νάξου, ήρθε η ώρα να τιμηθεί και το «Ορεινό Νάξου». Το φωτογραφήσαμε και χρησιμοποιήσαμε σε μια ολοκαίνουργια, δική μας συνταγή.

0
510

Για την περίφημη (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) Γραβιέρα Νάξου, δεν χρειάζεται πλέον να ειπωθούν πολλά, αφού πρόκειται για ένα τυρί που έχει καθιερωθεί και διακριθεί εντός και εκτός Ελλάδας, αποτελώντας ένα από τα «σήμαντα κατατεθέντα» του νησιού.

📸 Βαγγέλης Λιακόγκονας

Με δεδομένο ωστόσο ότι η τυροκομία είναι ένα από τα μεγάλα ατού της Νάξου, οι δοκιμές – επιλογές είναι πολλές, και έτσι η πρωτοπόρα Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου έχει να προτείνει ένα ακόμα είδος σκληρού τυριού, που στέκεται επάξια δίπλα στην Γραβιέρα Π.Ο.Π., το περίφημο Κεφαλοτύρι «Αρσενικό», αλλά και την Καπνιστή Γραβιέρα – γεύσεις που όλοι ξεχωρίζουν.

📸 Βαγγέλης Λιακόγκονας

Ας σταθούμε σήμερα στο «Ορεινό Νάξου», ένα αρκετά πικάντικο, σκληρό τυρί από τρία διαφορετικά είδη γάλακτος. Για την παραγωγή αυτού του τυριού η Ένωση χρησιμοποιεί αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα σε ίσες αναλογίες.

📸 Βαγγέλης Λιακόγκονας

Το αποτέλεσμα που προκύπτει δικαιώνει την επιτραπέζια χρήση του, το τρίψιμό του για πάσα άλλη χρήση, ενώ επιπλέον εμπνέει για μια πληθώρα συνταγών. Ταιριάζει υπέροχα με επιδόρπια κρασιά αλλά και με chutneys, αποξηραμένα φρούτα και μαρμελάδες. 

📸 Βαγγέλης Λιακόγκονας

Ακολουθεί μια συνταγή εμπνευσμένη απ’ αυτό – μια τυρόπιτα που μόλις «σχεδιάστηκε» και σας παρουσιάζουμε.

Τυρόπιτα «του βουνού»

ΥΛΙΚΑ

Για την πίτα

Χωριάτικο φύλλο (χειροποίητο ή έτοιμο – 500γρ. περίπου)
100 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο

Για τη γέμιση

500 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη (προτείνουμε εναλλακτικά και το Ναξιώτικο Λευκό Τυρί)
350 γρ. «Ορεινό Νάξου», τριμμένο
100 γρ. κασέρι, τριμμένο
100 γρ. γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, τριμμένη
80 γρ. κρέμα γάλακτος
270 γρ. γιαούρτι
4 αυγά
2 κρόκους αυγού
αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι. Αλατίζουμε, καρυκεύουμε και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε λίγο το (μεσαίου μεγέθους) ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία του σκεύους, έτσι ώστε να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το βουτυρώνουμε και βάζουμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο βουτυρώνοντάς τα. Πάνω στο τρίτο φύλλο στρώνουμε τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τα μέρη του φύλλου που προεξέχουν. Απλώνουμε από πάνω, 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα – ένα και διπλώνοντας τις άκρες ώστε να βρίσκονται μέσα στο σκεύος.

Χαράσουμε την πίτα και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 160°C μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα (θα χρειαστούν περί τα 45 λεπτά).

Συνδυάζεται με μια απλή, πράσινη σαλάτα και γαρνίρεται (προαιρετικά) με μια μικρή κουταλιά γλυκό του κουταλιού σταφύλι, ανά κομμάτι. 

(*Θα επανέλθουμε με επιπλέον συνταγές και ιδέες – εμπνεόμενοι ξανά από την Ε.Α.Σ. Νάξου, την οποία και ευχαριστούμε για τη διάθεση των υψηλής ποιότητας προϊόντων της).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Ο βιαστής είσαι εσύ»… Nτροπή…
Επόμενο άρθροΟ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατό στη Λιβύη -Θα ψηφίσει ειδικό νόμο
Ο Βαγγέλης Λιακόγκονας γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Σπουδάζοντας αυτοματισμό – τηλεπικοινωνίες αποφάσισε να στραφεί τελικά στην επικοινωνία εισβάλλοντας στη δημοσιογραφία, σπουδάζοντάς την, και τελικά «παντρεύοντάς την» με τα νέα μέσα. Είναι φοιτητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Έκανε πρακτική άσκηση καλύπτοντας ρεπορτάζ αυτοδιοίκησης σε τοπικά έντυπα και ενημερωτική εκπομπή στο TV Magic Πειραιά. Συμμετείχε στην εκπομπή ζαχαροπλαστικής του Mega «Γλυκές αλχημείες». Έχει εργαστεί ως συντάκτης πολιτιστικών –και μη- στηλών στις Εκδόσεις Λυμπέρη και στον ΑΝΤ1. Από το Σεπτέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2016 εργάστηκε στο Mega Channel, αρχικά για την καθημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή ''Κοινωνία ώρα ΜEGA'' και στη συνέχεια για το δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Από τον Ιούνιο του 2016 και έως τον Ιανουάριο του 2018 εργάστηκε ξανά στον ΑΝΤ1. Έπειτα, για δύο χρόνια στο LiFO.gr. Τον Μάρτιο του 2020 επέστρεψε στο Mega TV. Αρθρογραφεί στο aixmi.gr από την ίδρυσή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here