Ορκίστηκε η πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου -Τα πρώτα της λόγια

0
36

Mε παρόντα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όλους τους πολιτικού αρχηγούς, αλλά με λίγους βουλευτές στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, λόγω κορωνοϊού, ορκίστηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Έδωσε θρησκευτικό όρκο, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να πρωτοστατεί στην τελετή, στην οποία προήδρευσε ο αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης.

Μετά την ορκωμοσία κατευθύνθηκε στα κοινοβουλευτικά έδρανα για να χαιρετίσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Στη συνέχεια πήγε στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη και κατέθεσε στεφάνι και ακολούθως στο Προεδρικό Μέγαρο για να αναλάβει τα  καθήκοντά της από τον αποχωρούντα πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο

Για ένα «μέλλον που, με έμπνευση το ευρωπαϊκό όραμα, συνδέεται με έναν νέο πατριωτισμό, ο οποίος δεν αντιστρατεύεται τον κοσμοπολιτισμό, αλλά αποτελεί προϋπόθεσή του» έκανε λόγο η νέα πρόεδρος. «Σε έναν κόσμο ιδιαίτερα ρευστό, η πατρίδα μας καλείται να διαχειριστεί νέες προκλήσεις. Να αποκρούσει νέους κινδύνους, να αποτρέψει νέες απειλές. Χωρίς να σταματήσει τον αγώνα που δίνει για την κοινωνική και οικονομική της ανασυγκρότηση. Χωρίς εκπτώσεις στο δημοκρατικό πολίτευμα και στο κράτος δικαίου, που αποτελούν τα θεμέλια της κοινωνικής μας υπόστασης και τον οδηγό για την κοινή μας ζωή».

«Αυτή τη χρονική στιγμή καλούμαστε να αποκρούσουμε την επιθετικότητα εκείνων που, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο, επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία μας. Να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των συνόρων μας και παράλληλα να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό καθήκον μας απέναντι σε ανυπεράσπιστους και απελπισμένους ανθρώπους. Είναι μία δύσκολη αλλά όχι άλυτη εξίσωση, που απαιτεί ομοψυχία, περίσκεψη, αποφασιστικότητα, συνετή διαχείριση και άκαμπτο φρόνημα».

«Καλούμαστε επίσης, κατά απόλυτη προτεραιότητα, να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού, ώστε ένας υπαρκτός κίνδυνος, ιδίως για τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, να μην ενσπείρει τον πανικό, απειλώντας με διάλυση το σύστημα υγείας και με διάρρηξη τον κοινωνικό ιστό, επιφέροντας, παράλληλα, μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της χώρας. Η συμμόρφωση του συνόλου του πληθυσμού στις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων υγείας και η αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού».

«Είναι καιρός οι γυναίκες αυτής της χώρας να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φτάσουν όπου ονειρεύονται με την αξία τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν εμπόδια μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν γυναίκες».

Η κ. Σακελλαροπούλου μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη θητεία του Προκόπη Πυλόπουλου, υπογραμμίζοντας ότι σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για τη χώρα πέτυχε την εθνική ομοψυχία και τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, σε ένα περιβάλλον ναρκοθετημένο από την ένταση, τον αρνητισμό και την καχυποψία. Πρόσθεσε δε ότι κράτησε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και συνέβαλε αποφασιστικά στην παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Παυλόπουλος της ευχήθηκε κάθε επιτυχία κατά την επιτέλεση των καθηκόντων της, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, σημείωσε ότι τη γνωρίζει πολλά χρόνια, προσθέτοντας πως έχει παρακολουθήσει την πορεία της στο κορυφαίο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, το εμβληματικό Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Φτάσατε μέχρι την κορυφή αυτού του δικαστηρίου. Και θεωρώ ότι αυτό το εφόδιο είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για το ότι θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και, το κυριότερο επίσης, με πλήρη γνώση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, έτσι ώστε να υπερασπισθείτε στο ακέραιο τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια».

«Η καλύτερη στιγμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι, όταν φεύγει από την προεδρία της Δημοκρατίας, να έχει το αίσθημα ότι έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο στα καθήκοντά του και έχει, επίσης στο ακέραιο, αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here