Όταν ξυπνούν οι αναμνήσεις ενός ψηφοφόρου

0
205

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκτός από τον στόχο της πραγματικής αλλαγής είχε και μια ανάλογη ονομασία, που με τα αρχικά της (ΠΑΣΟΚ) σηματοδοτούσε το κυριολεκτικό… σοκ που αισθάνθηκε η κοινωνία με την σοσιαλιστική προς όφελος του λαού αλλαγή του 1981. Η μετατροπή του σε ΚΙΝΑΛ (Κίνημα Αλλαγής), λόγω αλλαγής ουσιαστικά της σύνθεσής του, μοιάζει ως προς τον ήχο με το ΤΡΙΝΑΛ, για τους νεότερους άγνωστο, για τους παλαιούς όμως αγαπημένο και δυνατό καθαριστικό.

Το ΚΙΝΑΛ, λοιπόν, καθάρισε τις… δεξιές καταραμένες αποκλίσεις. Και όμως, ως ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με την Δεξιά προκειμένου να μη κινδυνεύσει η χώρα, και άριστα έπραξε, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κ.Ο. του κόμματος και όχι μετά από προσωπική απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Φοβήθηκε άραγε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ότι μια πιθανή μη αυτοδυναμία της Ν.Δ. θα την έφερνε σε αδιέξοδο και αποφάσισε να δώσει έγκαιρα τη διέξοδο με την έξοδο της προικισμένης και απαραίτητης για την εθνική πολιτική προσωπικότητας ενός καταξιωμένου στελέχους της;

Η θλιβερή όμως συνέπεια αυτής της λουδοβίκειας, απρόσμενης για την αρχηγό συμπεριφοράς, είναι ότι και οι ψηφοφόροι βρίσκονται σε αδιέξοδο παραμονές εκλογών! Ευτυχώς, βέβαια, για το κόμμα και την αρχηγό του, δεν ακολούθησαν και άλλοι βουλευτές μετά από προειδοποίηση της αρχηγού, κατά δήλωση μάλιστα της οποίας, ο Ε.Βενιζέλος από μόνος του αποχώρησε, όταν του ανακοίνωσε την τελευταία…τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας! Και αξίζει να επισημανθεί η μετά τα δυσάρεστα και προσβλητικά αυτά γεγονότα απάντηση του Ε.Βενιζέλου ότι παραμένει μάχιμος και ενεργός πολίτης και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Είναι γεγονός θλιβερό και αναμφισβήτητο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει, και καταλήγει με τρόπο ιταμό. Όσα συνέβησαν στην ελληνική Βουλή, τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές, προσβάλλουν βαθιά την δημοκρατία και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η «πρώτη φορά Αριστερά αποκατάσταση» των συγγενών και όσων έχουν «διασυνδέσεις» με μετατάξεις και διορισμούς ξεπέρασε και την «κανονικότητα» του φαινομένου του ρουσφετιού, που δυστυχώς μαστίζει παλαιόθεν την ελληνική πολιτεία, ως κατάλοιπο ίσως του οθωμανικού ζυγού.

Το φαινόμενο αυτό είχε, παραδόξως, επικριθεί με δριμύτητα από αυτήν την ίδια Αριστερά, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αν ανατρέξω όμως στο παρελθόν και αναζητήσω πώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις αντιμετώπισαν το φαινόμενο αυτό, θα βρεθώ μπροστά στον ΑΣΕΠ, το για πρώτη φορά υγιές και διαυγές σύστημα επιλογής προσωπικού, καθώς και στο επίτευγμα του ΕΣΥ από τον αλησμόνητο Γ.Γεννηματά, και μπροστά σε άλλες θεσμικές παρεμβάσεις για την πάταξη της αδικίας προς όφελος της κοινωνίας, που έγιναν από το παλαιό ΠΑΣΟΚ.

Και τώρα, τώρα τι, θα ζούμε με τις αναμνήσεις, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε οβιδιακή μεταμόρφωση του ΠΑΣΟΚ, αναρωτιούνται ο ψηφοφόροι. ΟΧΙ, σκέπτονται οι ίδιοι, τώρα ακριβώς είναι ανάγκη εμείς οι πολίτες να παραμείνουμε ενεργοί και διεκδικητικοί. Το σοσιαλιστικό κίνημα πρέπει να κρατηθεί όρθιο όχι μόνον για λόγους αναμνήσεων αλλά γιατί, μετά την άθλια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά – γιατί έτσι αυτοπροσδιορίζεται – θα αποτελεί για τις επόμενες γενιές Ελλήνων μια οδυνηρή ανάμνηση διακυβέρνησης προς αποφυγήν!

ΌΧΙ, τα κινήματα με ιστορία δεν εξαερώνονται, αντίθετα παραμένουν στη συνείδηση των λαών. Δεν λησμονούν οι ψηφοφόροι ότι το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολες και αδιέξοδες συνθήκες για τη χώρα έκανε την υπέρβαση και έδωσε το παράδειγμα της συναίνεσης μπροστά στην απειλή δυσάρεστων πολιτικών εξελίξεων. Εξάλλου, η πρόσφατη επιτυχία του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, δίνει ελπίδα για την ενδυνάμωση της ιστορικής σοσιαλιστικής δύναμης και στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ΕΔΩ και όχι ΑΙΔΩ!

Τα λόγια του ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου «το ΠΑΣΟΚ δεν χαρίζεται, δεν κληρονομείται, δεν τεμαχίζεται σε τιμάρια» θα πρέπει, βέβαια, να ερμηνεύονται σωστά από τους επιγόνους, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανάμνηση!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤολμηρό – δύσκολο – πολυσυζητημένο: Ολόκληρη η τριλογία της Ορέστειας στην Επίδαυρο από το Εθνικό Θέατρο
Επόμενο άρθροΟ Μητσοτάκης δίνει συνένεντευξη σε 10 δημοσιογράφους του Alpha
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here