Ουγγαρία: Ποτάμι οργής κατά Όρμπαν για αντεργατικό νόμο

0
58

Σφοδρότατες κοινωνικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ουγγαρία ο νομος τής κυβέρνησης Όρμπαν, που ψηφίστηκε την Πέμπτη και επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτούν έως και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως από τους εργαζόμενούς τους, για τις οποίες θα μπορούν να καθυστερήσουν την πληρωμή έως και 3 χρόνια. Σε άλλη διάταξη του νόμου ανοίγεται ο δρόμος για εξαήμερη εργασία.

Το βράδυ της Παρασκευής στους δρόμους της Βουδαπέστης συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Ούγγροι και έκαναν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο.Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μετά την Πρωτοχρονιά. Γκάλοπ τού ινστιτούτου Publicus δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Ούγγρων θεωρούν δικαιολογημένες τις διαδηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «υστερικούς» τους διαδηλωτές και υποστήριξε ότι στόχος του είναι «να καταργήσει τους άχρηστους κανόνες, ώστε αυτοί που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα να μπορούν να δουλέψουν περισσότερο. Αυτοί που φωνάζουν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου είναι αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα και τα ψέματα τους δεν έχουν όρια».

Οι διαδηλωτές αντιδρούν και για έναν ακόμη νόμο, ο οποίος προβλέπει τη θέσπιση διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέματα διαφθοράς.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν τον Όρμπαν ότι επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης, μέσω τού οποίου θα ελέγχει τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here