Παγκόσμια ανησυχία για το πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία -Απειλεί ο Τραμπ το Ιράν

0
41

Οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών, περιλαμβανομένων της Αμερικής και της Ρωσίας, προσπαθούν να καθησυχάσουν τις διεθνείς αγορές, μετά τις επιθέσεις σε διυλιστήρια της Aramco στη Σαουδική Αραβία οι οποίες εκτόξευσαν σχεδόν στα 70 δολάρια την τιμή του πετρελαίου.

Σήμερα οι δείκτες στον τύπο Brent καταγράφουν μείωση στις ασιατικές αγορές κατά 1,54% στα 67,96 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονται  κατά 1,64% στα 61,87 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους κατά 14,7%, την μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση, από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να θεωρεί το Ιράν υπεύθυνο για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στο Αμπκάικ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, και στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Χουραΐς. Το Ιράν αρνείται κάθε συμμετοχή, ενώ την ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης που χρησιμοποιούν ιρανικά όπλα. Οι επιθέσεις μείωσαν στο μισό την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, σταμάτησε δηλαδή η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το σχεδόν 6% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Η κυβέρνηση του Ριάντ ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει από τα σημαντικά αποθέματά του για να εξομαλύνει το σοκ στις αγορές. Αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία έχει αποθέματα περίπου 188 εκατομμυρίων βαρελιών. Αυτό σημαίνει ότι, με ρυθμό κατανάλωσης 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, καλύπτονται 33 ημέρες.

Ωστόσο, αναλυτές της TD Securities εξέφραζαν ανησυχίες, επισημαίνοντας ότι οι υποδομές που χτυπήθηκαν είναι στρατηγικής σημασίας και υπάρχει η πιθανότητα να παραμείνουν εκτός λειτουργίας (ίσως ένα μέρος τους) για πάνω από έναν μήνα.

«Ναι, θα έχουμε αναταράξεις για κάποιο διάστημα. Ναι, θα υπάρξει εκτόξευση της τιμής, όμως όχι στο καταστροφικό εύρος που θα είχαμε πριν από μια πενταετία», διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Χάρη στα παγκόσμια αποθέματα, δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε κατεπειγόντως μέτρα», επισήμανε και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here