Η παιδεία, ως πελατειακό παιχνίδι

2
31

Βάλε, Θέε μου, ένα χεράκι

να τους βάλω στο χέρι

Κ. Καλαπανίδας, Αδημοσίευτα

Η Παιδεία στη χώρα μας, ιδίως στο ανώτατο επίπεδο των ΑΕΙ/ΤΕΙ, δεν είναι παιχνιδάκι στα χέρια ανευθυνοϋπεύθυνων ούτε υπερφιλόδοξων πολιτικών, που στο μόνο που πιστεύουν είναι η εκλογή ή η επανεκλογή τους.

Το σχέδιο «Αθηνά» δεν είναι προϊόν συμφωνίας τριών κομμάτων (αφού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν),  αλλά υπόγεια διαπλοκή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στη βάση κοινών πελατειακών συμφερόντων (κι όχι, βέβαια, υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος).

Αυτή η ιστορία της διαπροσωπικής συμπαιγνίας υπό το πρόσχημα της συγκυβέρνησης πρέπει να τελειώνει (π. χ. να φεύγει το Πανεπιστήμιο από το Αγρίνιο και να πηγαίνει στην Πάτρα για να εκλεγεί κάποιος εκεί).

Το ήθος της ΔΗΜΑΡ δεν επιτρέπει να γίνονται τέτοια παιχνίδια στην πλάτη της.

Χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς εθνικό σχεδιασμό και χωρίς συνολικό χωροταξικό πανεπιστημιακό χάρτη, το σχέδιο «Αθηνά» θα μείνει στην ιστορία ως σχέδιο πολιτικής καταν-άλωσης παλαιοκομματικών επιρροών.

Υ. Γ. Δεν μπορεί όλοι οι καθηγητές να διαφωνούν, όλοι οι φοιτητές να αμφισβητούν, τα περισσότερα κόμματα να χαμογελούν υπαινικτικά, όλες οι τοπικές κοινωνίες να αναρωτιόνται, δεν μπορεί το ίδιο κριτήριο να χρησιμοποιείται για συγχώνευση, για παραμονή και για κατάργηση, δεν μπορεί όλοι να μην καταλαβαίνουν και μόνο δύο να ξέρουν τι κάνουν… Κάτι στραβό συμβαίνει και πρέπει γρήγορα να ισιώσει. «Συγ-κάλυψη», πάντως, δεν υπάρχει από τους πανεπιστημιακούς.

*Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλημέρα σας κ. Καθηγητά. Αφήνοντας για λίγο στην άκρη τον σημερινό Υπουργό Παιδείας και τι ακριβώς κάνει, εσείς, προσωπικά, κ. Καθηγητά, που διατελέσατε και Πρύτανης, ή, συνολικά ο χώρος των πανεπιστημιακών ή το κόμμα στο οποίο ανήκετε ή ο αρχηγός του κόμματός σας ή κάποιο άλλο μέλος του πολιτικού προσωπικού της χώρας αν γνωρίζετε, έχετε εκπονήσει και προτείνει κάποιο εθνικό σχέδιο σε επίπεδο επικράτειας για την ανώτατη εκπαίδευση ? ή για κάποιο άλλο τομέα πχ. διοίκηση, δικαιοσύνη, οικονομία κλπ. ?
    Ερώτηση δεύτερη. Είναι δυνατόν κ. Καθηγητά να ευδοκιμήσει κάποιος επί μέρους εθνικός σχεδιασμός για κάποιον συγκεκριμένο τομέα του κράτους, ακόμη και ο καλύτερος, ο άριστος, σαυτό το χαοτικό μόρφωμα της σημερινής ελληνικής επικράτειας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στη διαδρομή του χρόνου, στο οποίο έχουμε την τύχη ή ατυχία να ζούμε, όταν από τα 11 εκατ. τα 6.5 διαβιούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλά τμήματα της περιφέρειας έχουν οριστικά εγκαταλειφθεί και υπάρχουν νεκρές ζώνες, όταν έχεις 13 περιφέρειες αντί για 6-7 που είναι η φυσική διοικητική διαίρεση της χώρας, όταν διαθέτει 19 Εφετεία τη στιγμή που η Γερμανία των 82 εκατ. διαθέτει 24 ? και ούτω καθεξής, σταματώ εδώ διότι δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος. Μπορώ να σας στείλω αν θέλετε τις προτάσεις μου και τον σχεδιασμό που πρότεινα για τα Εφετεία. Με τιμή . Χρήστος Τσότρας, Δικηγόρος, πρώην μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ναυπλίου 17 Καβάλα. τηλ. 2510.834014, κιν. 6974593004.

  2. Μια παρατήρηση:
    Αφού δεν είναι προϊόν «συμφωνίας» ο Υφυπουργός που υποδείχθηκε από τη ΔΗΜΑΡ γιατί συμμετέχει σ’ αυτή; γιατί δεν παραιτείται;
    Κάποια στιγμή πρέπει να μας υποδειχθούν αυτά τα περίεργα πελατειακά συμφέροντα, στα οποία δεν συμμετέχει η ΔΗΜΑΡ ή στελέχη του!!!

    Αν κατάλαβα καλά θα καταψηφιστεί το νομοσχέδιο από ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ;;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here