Πάμε για εκλογές χωρίς αλλαγές;

4
112

Ας γίνει θεέ μου

να παραδοθώ κι εγώ στη μοίρα μου

σαν τα σκυλιά της Πανεπιστημίου & της Κοραή

Τάσος Γαλάτης, «Τα σκυλιά της Κοραή»

 1. Είναι πολύ δύσκολο να δουλεύει κανείς ταυτόχρονα για το καλό του κόμματός του και για το καλό της ενότητας (η οποία, εκτός των άλλων, προϋποθέτει και κοινό πρόγραμμα).
 2. Προσοχή στη στρατηγική του διαμελισμού του αντιπάλου. Πάντοτε θέλουμε να κοπούν σε φέτες οι άλλοι, όμως συχνά γινόμαστε κι εμείς «σαλάμι».
 3. Η πολιτική έχει ανάγκη από κανόνες κι όχι από τζογαδόρους ή showmen.
 4. Παλαιότερα θέλαμε να δικαιωθούμε γιατί πιστεύαμε. Τώρα να πιστέψουμε αφού πρώτα δικαιωθούμε.
 5. Τα νέα πολιτικά παιχνίδια γίνονται με νέα τράπουλα, γι’ αυτό όποιος  σήμερα  εξακολουθεί να  προσπαθεί να σημαδέψει τα χαρτιά, θα βρεθεί γρήγορα ταπί.
 6. Φιλοδοξίες – εμπάθειες – μικρότητες: Τριλογία του παλαιοκομματισμού ή χρόνια πολιτική «ψυχοπάθεια»;
 7. Αριστερός σημαίνει αντιστασιακός και στη δική του εξουσία. Σας θυμίζει κάποιον;
 8. Σισυφισμός: Γεροντική ασθένεια της Νέο Αριστεράς;
 9. Υπάρχει αριστερή αράχνη ή ταραντούλα που επιθυμεί να πνίγει όποιον καλεί σε φιλικό δείπνο;
 10. Ποια είναι η κότα και ποιος το αυγό, με άλλα λόγια ποιος γεννάει τι σ’ αυτή την κυκλική αιτιώδη σχέση ανάμεσα στη φτώχεια και με τη βία, την ανομία και τη διαφθορά, την απονομιμοποίηση της Δημοκρατίας και τις ακραίες κραυγές μίσους και διχασμών;

*Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι βουλευτής Α’ Αθηνών της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροWe walk the line…
Επόμενο άρθροΗ ώρα της αλήθειας (;) ή Ζητείται ελπίς
Ο Γιάννης Πανούσης έλκει την καταγωγή του από την Αρκαδία και την Κορινθία, αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε στη Νομική, αλλά αγαπούσε τη Φιλολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες και συνέχισε στη Γαλλία με εγκληματολογία, που αποτελεί συνδυασμό πολιτικής σκέψης, φιλολογίας, νομικής και πολιτικής επιστήμης. Διετέλεσε καθηγητής στη Νομική Θράκης επί 19 χρόνια (και πρύτανης απο το 1994 έως το 1997) και όταν έφυγε από εκεί για τη Νομική Αθηνών ένιωσε ότι "ξενιτεύεται" -παρότι όταν είχε πρωτοπάει στην Κομοτηνή είχε τρομάξει! http://www.giannispanousis.gr/page.php?p=biography

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κύριε Πανούση ένας άνθρωπος του δικού σας επιπέδου ασχολείται με κόμματα! Σας έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές στο παρελθόν στην τηλεόραση και σας θαύμασα για την κριτική σκέψη και την ορθή επιχειρηματολογία σας. Μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον το βιβλίο σας «η Δημοκρατία στα ακραία όριά της» και αυτό το λέω για να σας αποδείξω ότι πραγματικά εκτιμώ τους ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων. Ως πρώην φοιτητής, αυτό που πρόσεξα στις σχολές είναι ότι οι περισσότεροι φοιτητές που ήταν εγγεγραμένοι σε κάποια συνδικαλιστική παράταξη ή σε κάποιο κόμμα ή και τα δύο μαζί παραμελούσαν τα μαθήματά τους για να ασχοληθούν κατά βάση με τις κομματικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα ο χρόνος σπουδών για να τελειώσουν οι φητητές μια σχολή να γίνεται π.χ. από 4 χρόνια σε 6 χρόνια και παραπάνω (‘αιώνιοι’ φοιτητές). Από προσωπική μου εμπειρία, οι φοιτητές που τελειώσαν τη σχολή μου μέσα στα 4 χρόνια -δηλαδή εγκαίρως- ήταν κατά κύριο λόγο φοιτητές που δεν ασχολούνταν καθόλου με κόμματα, και έχετε στο νου σας ότι οι μισοί από αυτούς δουλεύανε κιόλας! Απεναντίας, πρόσεξα ότι κατά κύριο λόγο (και τονίζω κατά κύριο λόγο γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις) οι φοιτητές που ασχολούνταν με κόμματα ήταν η ‘σάρα και η μάρα’ της σχολής. Δηλαδή ήταν κυρίως φοιτητές του τύπου ‘βρε δεν βαριέσαι ρε αδερφέ’, ‘χαλαρά’. Και μετά βλέπεις τα ‘μεγάλα’ κεφάλια από αυτούς να βάζουν ‘μέσο’ για να πάρουν κάποια θέση στο δημόσιο και να ασχολούνται στο μέλλον με τα συνδικαλιστικά (ως πιόνια των κομμάτων για τον έλεγχο του πραγματικού συνδικαλισμού) ή ακόμα και που και που να δίνουν υποψηφιότητα για βουλευτές. Σίγουρα θα αναρωτιέστε γιατι σας κουράζω με όλα τα παραπάνω. Αυτά σας τα είπα κύριε Πανούση. γιατί ως καθηγητής βιώνετε καθημερινά (ας μου επιτραπεί η έκφραση) τη ‘βρωμιά’ που υπάρχει μέσα στα κόμματα ανάμεσα στους φοιτητές αλλά και στους καθηγητές. Από τη σχολή μου, οι πραγματικοί επιμελείς και συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους φοιτητές είναι σήμερα απόφοιτοι και ήταν κατά συντριπτική πλειοψηφία άτομα που δεν ασχολούνταν με κόμματα. Με άλλα λόγια, οι φοιτητές που βάλαμε κάποιο στόχο στη ζωή μας δεν ασχοληθήκαμε με τα κόμματα, όσες και να ήτανε οι πιέσεις από τους συμφοιτητές μας για να ενταχθούμε σε αυτά. Ως καθηγητής, έχετε δει ποιοι από τους φοιτητές σας έχουν κατακτήσει τους στόχους τους με προσωπικές θυσίες και ποιοι με ‘γλείψιμο’ και κάθε είδους αθέμιτα και ανήθικα μέσα. Μοιράστηκα με εσάς αυτήν την εμπειρία μου, διότι πιστεύω ότι και οι ‘καθαροί’ ανθρώποι που ασχολούνται με κόμματα εξαναγκάζονται κάποια στιγμή να ‘βρωμίσουνε’. Είναι κρίμα ένας άνθρωπος του δικού σας επιπέδου σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη χώρα του να ‘βρωμίσει’ για χάριν του κόμματος. Σας χαιρετώ φιλικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here