Πανεπιστημιακός συνδικαλισμός και κουλτούρα διαλόγου

0
48

Πριν ενάμιση περίπου μήνα το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, ένα πρόχειρο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση που σκοπεύει να κάνει στα ΑΕΙ.

Πρόκειται για ένα προχειροφτιαγμένο και κακό αντίγραφο αμερικάνικης έμπνευσης για το μοντέλο διοίκησης, χωρίς τεκμηριωμένη μελέτη για τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν στα πανεπιστήμια, χωρίς καμιά στρατηγική μετάβασης και κυρίως χωρίς να απαντά στο ερώτημα «πώς θέλουμε το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα». Αυτό το σχέδιο μεταρρύθμισης που ταιριάζει σε άλλη κοινωνία και άλλη οικονομία απορρίφθηκε από όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα αντιπροσωπευτικά της όργανα, που όμως συνομολογούν για την ανάγκη αλλαγών, βελτίωσης του επιπέδου σπουδών, ουσιαστικής αξιολόγησης και κοινωνικής λογοδοσίας.

Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για συντεχνίες που ήθελαν να υπερασπιστούν τα κεκτημένα και η ίδια η κυβέρνηση σιγοντάριζε σ’ αυτή την κατεύθυνση με πάσης φύσης ηθικολογίες. Σύντομα ωστόσο τα πράγματα πήραν άλλη τροπή: Kαταρχήν η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ κατέθεσε ένα πλαίσιο αρχών και προτάσεων για την μεταρρύθμιση όπως τη βλέπει η ίδια, κατά δεύτερον μια σειρά ακαδημαϊκών οργάνων διατύπωσε επιμέρους προτάσεις και εξειδίκευσε θέσεις, μεμονωμένοι καθηγητές έγραψαν εξαιρετικά κείμενα προτάσεων και πολλοί άλλοι πανεπιστημιακοί αφιέρωσαν πολύ χρόνο προσπαθώντας να συνθέσουν απόψεις και να τις καταθέσουν, ώστε να αποτελέσουν ένα λογικό και ρεαλιστικό πακέτο προτάσεων για τις αναγκαίες αλλαγές στα πανεπιστήμια. Κοντολογίς αυτό που έγινε χωρίς καν να το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση είναι ότι οι πανεπιστημιακοί που κατασυκοφαντούνταν, αποφάσισαν να πάρουν στα δικά τους χέρια τη μεταρρύθμιση και να δράσουν όχι πια ως ομάδα πίεσης αλλά ως κοινωνία των πολιτών.

Κι αυτό δεν ήρθε μόνο του, ούτε τυχαία, αλλά αποτελεί συνέχεια αυτού που συνέβη τα τελευταία δυο χρόνια τουλάχιστον. Το είχαν ήδη δείξει με την ανατροπή της προηγούμενης ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ που είχε συγκρουσιακή πολιτική και τοποθετούνταν ενάντια στην όποια προσπάθεια μεταρρύθμισης του υπάρχοντος συστήματος. Το έδειξαν στηρίζοντας -μαζί βέβαια με πολλούς άλλους πολίτες- στην Αθήνα τον συνάδελφό τους Γ. Καμίνη για την Δημαρχία της πρωτεύουσας σε απάντηση της χυδαιότητας που επικρατούσε. Το έδειξαν και τώρα απαντώντας στις συκοφαντίες της κυβέρνησης με την δική τους Άνοιξη των προτάσεων. Ελπίζω πως αυτή τη φορά κάποιοι θα καταλάβουν και θα πάρουν σοβαρά την αλλαγή αυτή που έγινε μετά από 30 χρόνια.

Ελπίζω πως και οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί θα συνεχίσουν να στηρίζουν την δικιά τους μεταρρυθμιστική προσπάθεια και δεν θα αφήσουν να επιστρέψουμε στην πριν από δυο χρόνια εκπροσώπηση που δεν εξέφραζε παρά μόνο ένα κλασικό αριστερισμό…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΓιατί δεν λέμε τα θετικά για τα ΑΕΙ;
Επόμενο άρθροΑς δραπετεύσουμε από τον μικρόκοσμό μας…
Η Ευγενία Μπουρνόβα διδάσκει οικονομική και κοινωνική ιστορία και ιστορία πόλεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1958 και ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Lyon II. Δίδαξε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπήρξε υπότροφος του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών (Post-doctorale, 1992) και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Maison des Sciences de l'Homme. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα κοινωνικο-επαγγελματικών δομών, δημόσιας υγείας και αγοράς ακινήτων στον αστικό χώρο και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Είναι μέλος του ΔΣ του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ τα τελευταία 10 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here