Περισσότεροι από 210.000 στις κάλπες – Ουρές σχηματίζονται ακόμα στα τμήματα

0
254

 

Περισσότεροι από 210.000 προσήλθαν έως τις 21.30 στις κάλπες για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Αλιβιζάτου.

Λόγω ακριβώς της μαζικής προσέλευσης αποφασίστηκε εφόσον χρειαστεί η διαδικασία θα παραταθεί κατά μία ώρα. Δηλαδή, εφόσον σχηματίζεται ουρά οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 21.00 ώστε να ψηφίσουν όλοι όσοι βρίσκονται στο εκλογικό κέντρο.

Αλλά και στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη προσέλευση  κόσμου στις κάλπες. Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει σχεδόν 2.000 άνθρωποι. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο εκλογικό κέντρο του Λονδίνου όπου δεκάδες, κυρίως νέοι, άνθρωποι προσήλθαν να ψηφίσουν σχηματίζοντας ουρά.

H μαζική προσέλευση έχει σκορπίσει χαμόγελα στα επιτελεία των υποψηφίων καθώς έσπασε το φράγμα των 100.000, που οι περισσότεροι είχαν θέσει ως όριο για την επιτυχημένη εκλογική διαδικασία, σχετικά νωρίς το μεσημέρι.

Όποιος θέλει να ψηφίσει μπορεί να επιλέξει ένα τμήμα κοντά στο σπίτι του και όχι αυτό που ψηφίζει στις βουλευτικές εκλογές, ενώ απαραίτητα είναι διαβατήριο ή ταυτότητα και τρία ευρώ.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα ο επικεφαλής της εκλογικής Επιτροπής, Νίκος Αλιβιζάτος, τονίζει πως «η μεγάλη προσέλευση είναι το κλειδί της επιτυχίας».

Ο κ. Αλιβιζάτος δηλώνει ότι αν ο κόσμος ανταποκριθεί στο κάλεσμα, δεν θα νομιμοποιήσει μόνο τον νικητή, «αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλουμε για την αναγέννηση της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης με την ίδρυση ενός σύγχρονου πολιτικού φορέα» και πως αυτό «μετράει περισσότερο από τα πρόσωπα».

Όσον αφορά στους υποψηφίους, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στο μήνυμα που απευθύνει μέσα από συνέντευξή της στη Real News ζητεί «καθαρή εντολή από τους πολίτες, δύναμη από τη δύναμη τους για: Την εγγύηση της ενότητας. Την πραγματική ανανέωση. Την ηθική στην πολιτική. Τη νέα αλλαγή. Τη νικηφόρα πορεία. Όλοι μαζί να γίνουμε δυνατοί, να γίνουμε πρωταγωνιστές, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς».

Τονίζει ότι «ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς σηματοδοτεί μια ολοκληρωμένη, εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της χώρας».

Σε μήνυμά της στην εφημερίδα το «Έθνος», αναφέρει ότι η μαζική συμμετοχή στέλνει τριπλό μήνυμα: «αντίστασης στον κατήφορο της κυβερνητικής πολιτικής, αντίδρασης στον κίνδυνο συντηρητικής οπισοθοδρόμησης, μήνυμα πραγματικής ελπίδας και αυτοπεποίθησης».

Επίσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει σε μήνυμά του στην «Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου»: «Στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη του αρχηγού του νέου κόμματος κάθε προοδευτικός πολίτης μπορεί να γίνει το κέντρο της αλλαγής που θέλει να ζήσει. Γιατί όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι – οι άνθρωποι σαν εσένα – που θα ψηφίσουν, τόσο μεγαλύτερο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις θα έχουμε» και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής παραπέμποντας στα λόγια του Ελευθέριου Βενιζέλου: «Καλείσθε εις τας κάλπας δια να συγκροτήσετε πολιτικόν σώμα το οποίον θα φέρη την εθνικήν ανόρθωσιν».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει στο «Εθνος»: «Σήμερα και στις 19 Νοεμβρίου η Δημοκρατική Παράταξη γράφει ιστορία. Είναι η αρχή τη προσπάθειας που κάνουμε για να χτίσουμε μια νέα ενότητα, που θα βασίζεται στις συλλογικές αποφάσεις, στην προώθηση της νέας γενιάς σε ρόλο πρωταγωνιστή, στο τέλος των αρχηγικών κομμάτων που δοκιμάστηκαν και απέτυχα», τονίζοντας ότι είναι «η στιγμή για να κάνουμε ένα άλμα». Ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα στηρίξει την προσπάθεια γιατί έχει ταυτίσει τις μεγάλες ανατροπές στην παράταξη και τη χώρα με την αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων,Γιώργος Καμίνης, στο μήνυμά του στο «Έθνος» τονίζει: «Να σηκωθούμε από τους καναπέδες. Αυτό που γίνεται σήμερα αφορά όλη την Ελλάδα, κάθε πολίτη της. Κάθε άνθρωπο που κουράστηκε από το εμπόριο ελπίδας, που μπούχτισε από την κατασκευή εχθρών και συνωμοσιών, αλλά και από την ακινησία που διακρίνει τη χώρα του, όταν όλα και όλοι τριγύρω της τρέχουν».

Ο Γιάννης Ραγκούσης μιλά στο «Έθνος» για πλειοψηφία που υπάρχει πάνω σε τρεις στόχους. 1) ότι πρέπει η παράταξη να χειραφετηθεί από τη ΝΔ. Ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε την κυβέρνηση Σαμαρά. 2) ότι η παράταξη πρέπει να ανανεωθεί με βάση τον κανόνα ότι όσοι έχουν 12 χρόνια στη Βουλή δεν θα συμμετέχουν στα επόμενα ψηφοδέλτια, αλλά θα αξιοποιηθούν σε άλλα μετερίζια. 3) ότι η θα πρέπει επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας της νέας παράταξης να είναι οι ανάγκες των νέων, των αβοήθητων παραγωγικών Ελλήνων και Ελληνίδων.

Επίσης ο Γιάννης Μανιάτης δηλώνει στο «Εθνος»: «Το εγχείρημα μας έχει μπροστά του μια πολύ μεγάλη πολιτική πρόκληση. Να κάνει τη μεγάλη πολιτική ανατροπή στις επόμενες εκλογές. Με ποσοστό ανατροπής να γίνει η βασική δύναμη του προοδευτικού χώρου και ταυτόχρονα ο βασικός προοδευτικός πόλος απέναντι στον συντηρητισμό».

Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος μιλώντας στην «Ελευθερία του Τύπου» αναφέρει ότι «οι πολίτες αναζητούν έναν νέο φορέα για τον πολύ απλό λόγο ότι οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί έχουν χρεοκοπήσει πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά» και προσθέτει ότι «ο φορέας αυτός, όμως, πρέπει να πείσει ότι εκφράζει το νέο, την αλλαγή και την ανατροπή».

Ο Δημήτρης Τζιώτης λέει: «Ήρθε η ώρα της Αλλαγής. Για πρώτη φορά από το 1981 ήρθε και πάλι αυτή η ώρα», και καλει τους πολίτες να επιλέξουν «αυτόν που ξέρει και μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο και τον Αλέξη. Να τελειώνουμε με το παλιό. Να δημιουργήσουμε την Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία. Τη Νέα Ελλάδα».

Επίσης, ο Απόστολος Πόντας ζητεί την ψήφο των πολιτών ώστε «η σημερινή Δημοκρατική Συμπαράταξη να ‘εκραγεί’ σε μια συμπαράταξη όλων των δημοκρατών».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here