Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, μετά από πίεση του Πατριάρχη

0
494

Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, μετά τη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Ιεράρχης είναι 92 ετών και είχε αναδειχθεί Ποιμενάρχης της μεγαλύτερης Αρχιεπισκοπής τού Πατριαρχείου το 1999.

Στην 20χρονη αρχιερατεία του είχε πολλές σημαντικές στιγμές, ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχε κατηγορηθεί για κακοδιαχείρηση -κυρίως στην υπόθεση της ανέγερσης του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν. Ο Ναός είχε γκρεμιστεί στην τρομοκρατική επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Πολλοί Ελληνοαμερικάνοι είχαν σπεύσει να βοηθήσουν οικονομικά, τα έργα ξεκίνησαν, αλλά στη συνέχεια διεκόπησαν διότι σταμάτησε η χρηματοδότηση προς την κατασκευάστρια εταιρεία.

Ο Πατριάρχης είχε ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να παραιτηθεί τέσσερις φορές, αλλά εκείνος απαντούσε «όχι», με το επιχείρημα ότι θα ήθελε να ξεκινήσουν πάλι τα έργα επί των ημερών του. Οι σχέσεις των δυο Ιεραρχών είχαν διαταραχθεί και το Φανάρι είχε προειδοποιήσει ακόμη και με παύση του Δημήτριου.

Στη Σύνοδο του Πατριαρχείου από 9 έως 11 Μαΐου αναμένεται να εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here