Παρέμβαση από τη Σόφια: Υπέρ της Ελλάδας τα Άνω ή Βόρεια Μακεδονία

0
214

Σε απίστευτες δηλώσεις προχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό bTV, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για προσωπικές απόψεις ή ηχηρή παρέμβαση της Βουλγαρίας στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας.

«Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας δεν θα πρέπει να αποβούν σε βάρος της Βουλγαρίας» είπε ο Παρβάνοφ σύμφωνα με τον οποίο είναι μεν θετικό το γεγονός ότι συζητείται η διαφωνία για την ονομασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά υπάρχει ανησυχία γιατί «οι συνομιλίες αρχίζουν να κατευθύνονται σε λύσεις οποίες είναι αντίθετες με το βουλγαρικό συμφέρον. Ναι, πάνω απ ‘όλα, αναγνωρίζουμε τη ‘Μακεδονία’ με το συνταγματικό της όνομα, αλλά θεωρούμε ότι προτάσεις όπως ‘Άνω Μακεδονία’ ή ‘Βόρεια Μακεδονία’, είναι λύσεις υπέρ της Ελλάδας, αλλά εις βάρος του βουλγαρικού συμφέροντος».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας θεωρεί ότι δεν εναπόκειται στη Σόφια και στη βουλγαρική διπλωματία πώς θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά η βουλγαρική πλευρά έχει λόγο, καθώς σε κάποιο σημείο θα πρέπει να υπάρξει «κάποια ευθυγράμμιση με τη Βουλγαρία», σημείωσε.

«Η ονομασία ‘Βόρεια’ ή ‘Άνω Μακεδονία’ περιλαμβάνει την περιοχή του Πιρίν (σ.σ οροσειρά της Μακεδονίας που ξεκινά από τη νοτιοδυτική Βουλγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Δράμας)… η περιοχή του Αιγαίου δεν μας απασχολεί και δεν το σχολιάζουμε. Πρέπει τουλάχιστον να συζητηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών» σημείωσε ο Παρβάνοφ και υπαινίχθηκε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων οφείλεται στις πιέσεις της Δύσης, κυρίως των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here