Παρέμβαση Εισαγγελέα για Στουρνάρα-Πολάκη και καταγγελία παράνομης ηχογράφησης

0
76

Η καταγγελία τού Γιάννη Στουρνάρα ότι ο Παύλος Πολάκης τον ηχογράφησε παράνομα και δημοσιοποίησε τη συνομιλία τους προκάλεσε παρέμβαση τού Εισαγγελέα.

Ειδικότερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία μάλιστα ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό λόγω της σοβαρότητάς της, για να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που αφορούν την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ζητεί να ερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα που προβλέπεται στο άρθρο 370Α Παρ. 1 και 3 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο περιγράφει το αδίκημα της αθέμιτης καταγραφής τηλεφωνικής συνομιλίας αλλά και της χρήσης της.

Το επίμαχο άρθρο του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι:

1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή τα στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

2. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

3. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου».

Το αδίκημα είναι κακουργηματικό και επισύρει ποινή κάθειρξης, εάν διαπιστωθεί ότι έχει τελεστεί, μέχρι 10 χρόνια. Βέβαιο θεωρείται ότι θα κληθούν ως μάρτυρες και δημοσιογράφοι, αφού το περιεχόμενο της συνομιλίας μεταξύ των δύο ανδρών δημοσιοποιήθηκε. Στην περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, η δικογραφία θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, αφού ο κ. Πολάκης κατέχει υπουργικό αξίωμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here