Παρτίδα πόκερ η αναθεώρηση του Συντάγματος για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας

0
86

Παρτίδα πόκερ θυμίζει η αναθεώρηση του Συντάγματος, με επίκεντρο τις προτάσεις για την αποσύνδεση τής εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή προώρων εκλογών. Στη σκέψη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, είναι το γεγονός ότι τον Ιανουάριο 2020 τελειώνει η θητεία τού Προκόπη Παυλόπουλου και πρέπει να αναδειχθεί νέος πρόεδρος. Με το υφιστάμενο Σύνταγμα, αν δεν εξασφαλιστούν τουλάχιστον 180 ψήφοι η χώρα θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε πρόωρες εκλογές -και, μάλιστα, με απλή αναλογική, όπως έχει ήδη ψηφιστεί. Αυτό σημαίνει ότι αν η ΝΔ κερδίσει (όπως δείχνουν τα γκάλοπ) τις προσεχείς εκλογές -είτε αυτές διεξαχθούν τον Μάιο, είτε τον Οκτώβριο, θα μπορέσει να κυβερνήσει λίγους μόνο μήνες και μετά θα πρέπει να προσφύγει ξανά σε κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να αλλάξει η συνταγματική διάταξη και, αν δεν συγκεντρώνονται 180 ψήφοι, να ακολουθούν τρεις ακόμη ψηφοφορίες μέσα σε 6 μήνες. Αν και τότε δεν βρεθούν 180 ψήφοι, η εκλογή του προέδρου να γίνεται από τον λαό.

Η ΝΔ διαφωνεί πλήρως με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να ψηφίσει την αναθεώρηση της διάταξης, χωρίς να εγκρίνει το περιεχόμενό της. Διατυπώνει δε τη νομική άποψη ότι η σημερινή Βουλή προτείνει τα προς αναθεώρηση άρθρα και η επόμενη καθορίζει το περιεχόμενό τους. Άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση.

Ti θα γίνει αν ψηφίσουν αύριο την αναθεώρηση του άρθρου 32 οι βουλευτές και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ (συνολικά 225); Στην επόμενη Βουλή θα αρκούν 151 βουλευτές για να ολοκληρωθεί η αναθεώρησή του. Αν, λοιπόν, κερδίσει αυτοδυναμία το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενδέχεται να περάσει αμέσως τη δική της διάταξη για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας (που προβλέπει εκλογή με 151 ψήφους) και, έτσι, να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο 2020. Το ενδεχόμενο αυτό προσπαθεί ματαιώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here