ΠΑΣΟΚ, η μεγαλύτερη πολιτική απάτη μετά το 1920…

20
177

Οι εκλογικές αναμετρήσεις της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου μετέβαλαν δραστικά τους συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων. Η σημαντικότερη μεταβολή είναι, ασφαλώς, η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και, στον αντίποδα, η εκρηκτική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι η δεύτερη φορά, μετά τις εκλογές του 1958, όπου ένα κόμμα προερχόμενο από την «παραδοσιακή» Αριστερά καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο, τα δύο συμβάντα έχουν εξωτερικές μόνο ομοιότητες μεταξύ τους. Το 1958 το υψηλό εκλογικό ποσοστό (περίπου 25%) της ΕΔΑ ήταν αποτέλεσμα μιας μάλλον παρορμητικής αντίδρασης μερίδας του εκλογικού σώματος στις μεθοδεύσεις μεταξύ των ηγεσιών της τότε ΕΡΕ και του Κέντρου, σχετικά με το εκλογικό σύστημα. Προοπτική εξουσίας δεν υπήρχε για την ΕΔΑ, αφού δεν υφίσταντο κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες οι οποίες να ευνοούν στροφή των μαζών προς τα αριστερά.

Τα αιτήματα της εθνικής συμφιλίωσης και του τερματισμού των πολιτικών παρεμβάσεων των ανακτόρων, του στρατού και του παρακράτους. δεν ξεπερνούσαν το πολιτικό και ιδεολογικό βεληνεκές των κεντρώων πολιτικών δυνάμεων και, έτσι, οι τελευταίες σύντομα ανέκαμψαν και στις επόμενες εκλογές του 1961 ανέκτησαν τον ρόλο του «αντίπαλου δέους» σε σχέση με τη Δεξιά, περιθωριοποιώντας την ΕΔΑ.

Άλλωστε, ακόμη και το 1958, η δεύτερη θέση της τελευταίας ήταν αποτέλεσμα (και) της διάσπασης των κεντρώων δυνάμεων, οι οποίες ως σύνολο είχαν τότε υψηλότερο ποσοστό ψήφων.

Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η Αριστερά ως σύνολο, παρά τις βαθιές εσωτερικές διαιρέσεις της, έχει φθάσει στο πρωτοφανές ποσοστό του σχεδόν 40% (με την αυθαίρετη, βέβαια, άθροιση των ψήφων της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, των Οικολόγων-Πράσινων και της ΑΝΑΡΣΥΑ).

Η παραδοσιακή Δεξιά, επίσης, βαθιά διαιρεμένη στο εσωτερικό της, έχει κι αυτή ενισχυθεί σχεδόν στο 48%, όχι πολύ μακριά από τα ιστορικά υψηλά της του 1974 (με την αυθαίρετη επίσης άθροιση των ψήφων της ΝΔ,των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», της «Χρυσής Αυγής», του ΛΑΟΣ και της «Δημιουργίας-Δράσης»).

Το ΠΑΣΟΚ, όμως, έχει βυθιστεί στο 12%, και η υποχρεωτική συνέχιση του θανάσιμου εναγκαλισμού με τη ΝΔ και την περιβόητη «τρόικα» δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαμψη.

Στην καλύτερη, αλλά λιγότερο πιθανή, εκδοχή για το προσεχές μέλλον, η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να επιτύχει κάποιες ουσιαστικές παραχωρήσεις από τους δανειστές, να ανακοπεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας και να καταστεί διαχειρίσιμη η επαπειλούμενη ανθρωπιστική κρίση. Αυτά θα τα πιστωθεί σχεδόν αποκλειστικά η κύρια πολιτική δύναμη στήριξης της κυβέρνησης, δηλαδή η ΝΔ, και το σημερινό πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ. θα υποχρεωθεί είτε να ενσωματωθεί σ’ αυτήν είτε να λαθροβιώνει ως συμπληρωματικό-συμμαχικό της κεντροδεξιό σχήμα.

Στην χειρότερη και πιο πιθανή εκδοχή θα συνεχισθεί ο κατήφορος προς την οικονομική άβυσσο και την κοινωνική έκρηξη και αμφότερα τα κόμματα αργά ή γρήγορα θα εκλείψουν.

Ένας κρίσιμος, επιπλέον, παράγοντας είναι το τεράστιο χρέος ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προς την Αγροτική Τράπεζα. Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, που δικαιούται πια μικρή κρατική επιχορήγηση, ανάλογη του εκλογικού ποσοστού του, το χρέος του είναι εμφανώς μη βιώσιμο. Ακόμη μεγαλύτερο από το οικονομικό είναι, όμως, το πολιτικό βάρος, αφού το κόμμα αυτό βαρύνεται όχι μόνο με το μεγαλύτερο μέρος της υπερχρέωσης (κυβέρνησε, άλλωστε, τα 20 από τα 30 τελευταία χρόνια), αλλά κυρίως και με τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη στη χώρα μας μετά το 1920, δηλαδή το «λεφτά υπάρχουν» του 2009.

Η επιβίωση, επομένως, της Κεντροαριστεράς ως αυτοτελούς πολιτικού χώρου προϋποθέτει την ρήξη της συνέχειας με το αμαρτωλό παρελθόν, στο επίπεδο των συμβόλων (όνομα κλπ.) και την «αποστρατεία» του μεγαλύτερου μέρους των προσώπων που είχαν ενεργό ρόλο στις πασοκικές κυβερνήσεις. Προϋποθέτει ακόμη την άρθρωση μιας νέας και ειλικρινούς πρότασης εξουσίας, η οποία να αποστασιοποιείται από τα λαθρεμπόρια του φόβου και της ελπίδας και να οδηγεί σε μια νέα μορφή πολιτικής συναίνεσης, στηριγμένης στη συμμετοχή και όχι στη συνενοχή.

*Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Νομικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Έβαλαν τον λάθος Καραγκούνη​» – Μύδροι Πρετεντέρη για την κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΝτινόπουλος μαινόμενος…
Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Νομικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1961, σπούδασε στη Νομική του ΑΠΘ και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Αννόβερου Γερμανίας. Ηταν μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995), μέλος του ΕΣΡ (1994-1997), σύμβουλος σπουδών Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (1994-1997), μέλος ΔΣ ΕΤΒΑ (1999-2001). Από το 2003 είναι τακτικός Καθηγητής στο ΑΠΘ και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Βιβλία: Verfassungsgerichsbarkeit und Gesetzgebung, 1987. Ο αντισυνταγματικός νόμος και η δημόσια διοίκηση, 1989. Η απαγόρευση της αναγκαστικής εργασίας, 1993. Εκλογικό σύστημα και Σύνταγμα, 1996. Ατομικά και Κοινωνικά δικαιώματα, 1998 (β´ έκδοση 2002, γ´ έκδ. 2006). Μια βεβαιωτική αναθεώρηση, 2000. Η ενσωμάτωση της ΕΣΔΑ στην εθνική έννομη τάξη, 2001. Συνταγματικό Δίκαιο, 2003. Το πρόβλημα της συνταγματικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, 2006. Η ιδιωτική δημοκρατία, 2009.

20 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΟ «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» ΗΤΑΝ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΧΥΡΟΥ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΙΣΧΝΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ…ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΑΡΜΕΓΟΥΝ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΓΧΩΡΙΟΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑ ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ. ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΑΦΑΙΜΑΖΟΥΝ, ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΚΟΥΡΕΨΑΝ, ΠΑΝΤΩΣ ΖΩΑ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ!!!

 2. Δηλαδή κ. καθηγητά η «εκρηκτική άνοδος» του ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίκτηκε σε κάτι ανάλογο με το «λεφτά υπάρχουν» ? Αυτό δεν ήταν απάτη? Αλλά με΄κάλυψε ο «mavropinakas» : ΔΡΥΟΣ ΠΕΣΟΥΣΗΣ ΠΑΣ ΑΝΗΡ ΞΥΛΕΥΕΤΑΙ !!! Βοηθειά μας……..

 3. kai poy na piaseis kai ti nea dimokratia. oxi se ena xrono apo twra hdh einai to idio apathlh ws istoria kai ws xwros. na piaseis ton emfylio? ton 8anato tou lampraki? tin antistasi ap to parisi? as mi piasoume ta metapoliteutika giati vrwmaei kai zexnei ki auti kai oi psifoforoi tis

 4. NΑ σου θυμίσω το »θα απαλλάξουμε την χώρα από τους νταβατζήδες» του τιτανοτεράστιου της Ραφήνας στο ντονεράδικο του Μπαιρακτάρη;

  Kαλή η ιστορική ανάλυσή σου για την κεντροαριστερά αλλά μην ξεχνάς ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.Το ΠΑΣΟΚ με την πεσμένη για την ώρα δυναμική, δεν έχασε την προοπτική του.
  Τα μερικά εκατομμύρια δυσαρεστημένοι που το εγκατέλειψαν για την κατακερματισμένη αριστερά, γρήγορα θα επιστρέψουν όταν παρέλθει η κρίση . Το Πασοκ ιστορικά θα δικαιωθεί.

 5. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ… ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ… ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΣΤΟ ΓΑΤΟ; ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ; Η ΟΙΚΟΝΙΜΙΚΗ ΕΛΙΤ; Η ΦΑΥΛΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

 6. Ελεος πια με το λεφτα υπαρχουν ! Ηταν σαφες,οτι λεφτα υπηρχαν μαυρα,ολομαυρα,που τα βλεπαμε γυρω μας σε καγιεν,πορσε να πωλουνται σε αριθμο ρεκορ,γενικα επιδειξη και προκληση μη νομιμοποιημενου,φορολοφηθεντος πλουτου μαζι με αχρηστες προμηθειες απο το δημοσιο(βρεθηκαν αποθηκες του ΙΚΑ με αχρησιμοποιητο υλικο,που αγνοειτο η υπαρξη του) Το λεφτα υπαρχουν,που βλεπαμε γυρω μας οντως να υπαρχουν,παραποιηθηκε για προπαγανδιστικους λογους,που βολευε τους κλεπτοκαπιταλιστες,και ετσι εγινε ο μεγαλυτερος προπαγανδιστικος αποπρασανατολισμος,που βολευε τον παρασιτισμο,που μεχρι τωρα απομυζει την χωρα !

 7. «…αλλά κυρίως και με τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη στη χώρα μας μετά το 1920, δηλαδή το «λεφτά υπάρχουν» του 2009.»

  Το κεντρικό σύνθημα ήταν «Ή ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ»!!!!
  Δεν σας άρεσε όμως, επειδή σας ζητούσε να αλλάξετε μυαλά, και προτιμάτε να θυμάστε μισή φράση από μια συνέντευξη τύπου ως κεντρικό σύνθημα του Παπανδρέου!!!

 8. Πολιτικη απατη που κατεστρεψε την Ελλαδα σε ολα τα επιπεδα,οχι μονο οικονομικα.Χασαμε τις αξιες μας,την ταυτοτητα μας,την ηθικη μας,τον πολιτισμο μας τα παντα.Το πασοκ μας εβαλε στον υπεροχο κοσμο του χρηματος και της μιζας,του πελατειακου,του αναξιοκρατικου,του χειριστου.Εθρεψε μια γενια πρασινων δημοσιογραφων που αλλοιωσαν και την δημοσιογραφια στην χωρα,εξελισσοντας την σε πληρωμενη,κομματικη δημοσιογραφια που ουτε κατα διανοια ειχε το καλο της χωρας προτεραιοτητα,αλλα μονο το καλο του κομματος.Ποτε η χωρα δεν γνωρισε τοσο διαφθαρμενους πολιτικους και ο Ακης ειναι η κορυφη του παγοβουνου.Οποια πετρα κι αν σηκωσεις στο ΠΑΣΟΚ μια μιζα θα την βρεις.Υπαρχουν χιλιαδες Ακηδες στο πασοκ.Για να μπορεσει να σταθει ξανα στα ποδια του πρεπει να κανει καθαρση,βγαζοντας ολους τους μιζαδορους9και τους εξαφανισμενους)στην σεντρα.Μπορει ομως;;Η μηπως η διαφθορα ειναι τοσο διαδεδομενη που πια δεν μαζευεται…..απο πουθενα;;;

 9. ΚΑΚΩΣ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΤΟ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΟΜΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΟΤΕ , ΠΟΣΑ ΦΥΓΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ? ΠΟΣΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΓΓΚΙΧΤΑ, ΠΟΣΕΣ ΒΙΛΕΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ-ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ-ΤΗ ΡΟΔΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ- ΤΗΝ ΠΑΡΟ – ΠΟΣΑ ΚΟΤΕΡΑ ?? ΚΑΙ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ κ.λ.π ΥΠΑΡΧΟΥΝ ?? ΑΠΛΩΣ Ο ΒΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΥΤΑ ΕΝΟΟΥΣΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΟΠΩΣ ΔΟΛΙΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΖΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ.

 10. Αγαπητέ κ. Καθηγητά,

  Αμελήσατε να αναφέρετε και την πολιτική «οφθαλμαπάτη» της δήθεν «αριστεράς» του 40%. Των Δ.Υ. με την 4ωρη (και πολλά λέω…) παρουσία, όχι απαραίτητα αποδοτική εργασία, τους συνταξιούχους 55άρηδες και τις μητέρες «ανηλίκων» (που κολάζουν και μοναχούς) που περιφέρονται οδυρόμενες «εγώ δεν θα έφευγα, αλλά κουράστηκα» (πάντως όχι από την πολλή δουλειά). Τους τροφίμους εκατοντάδων οργανισμών άνευ αντικειμένου, τους «οδοκαθαριστές» των γραφείων στους Δήμους, τους stagierηδες που απασχολούνταν επί 5-10 χρόνια ανασφάλιστοι γιατί «τι άλλο να έκανα» κ.ο.κ. Θα σας στενοχωρήσω, αλλά τέτοια Αριστερά,να μου λείπει. Αριστερός είμαι, μ…..ς ποτέ!

 11. Η κριτική απόψεων πρέπει να είναι «Δημοκρατική»,
  Όταν σχολιάζω αναφέρομαι όχι σε προσωπικό επίπεδο γιατί δεν γνωρίζω κανέναν ώστε να κρίνω, αλλα πάντα αναφέρομαι σε επαγγελματικό κλίμακα δίχως να εννοώ πως όλοι είναι το ίδιο, είναι οι εξαίρεσης που αναφέρομαι.
  Όταν αναφέρομαι για συνταγματολόγους δεν απευθύνομαι σε προσωπικό επίπεδο αλλα στο κλάδο που δεν θυμάμαι να αντέδρασαν στις περασμένες πολιτικές k με το τρόπο που λειτουργούσε το σύνταγμα τα περασμένα 15 χρονια.
  Δεν θυμάμαι στα ΜΜΕ να έβγαιναν καθηγητές, συνταγματολόγοι, να μας προετοιμάζουν στο τι θα προϋπαντήσουμε k πως να προφυλαχτούμε συνταγματικά από τους πολιτικούς λαμόγια αλλάζοντας το σύνταγμα, ώστε να μην βρεθούμε με τις πολιτικές απάτες που ζούμε σήμερα. Σήμερα που τα φάγαμε όλα βρέθηκαν όλοι να αναγνωρίζουν k να κατακρίνουν τα πάντα άσχημα που έγιναν στο τόπο μας.
  Το σήμερα μπορώ k εγώ να το κατακρίνω χωρίς να έχω τους τίτλους που έχουν οι αναλυτές, κατακριτές του συντάγματος, γιατί πολύ απλά το ζω.
  Αυτά προς το σχόλιο που δεν δημοσιεύτηκε. Τώρα στο θέμα ΠΑΣΟΚ.
  Δηλαδή έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να φταίξει για όλους k όλα τα δεινα που έγιναν σαν να μην υπήρξαμε όλοι εμείς που το κατηγορουμε, αποφεύγοντας τις ευθύνες μας σε οποια θέση k αν βρισκόμαστε…
  Τι αναγνωρίζω είναι πως ο k.Παπαντρεου με το λεφτά υπάρχουν ανάλαβε την ευθύνη να πη την αλήθεια στον Ελληνικό Λαό πως η χωρα «ΕΦΤΟΧΕΥΣΕ» από τα λαμόγια που τα έκρυβαν με διαφορους τρόπους. Οσο για τον k. Καραμάλης με την Ν.Δ. τα παράτησε γιατί δεν μπόρεσε να πάρει το πολιτικο κόστος.
  Είμαι σίγουρος πως μια μέρα η ιστορία θα απόδειξη πως το κεφαλαιο έβγαλε το δανικό χρήμα εκτος Ελλάδος αγοράζοντας επένδυσης στο εξωτερικό, ενώ το βάθη ΠΑΣΟΚ με το ελίτ greek λόμπι βύζαινε τα υπόλοιπα δανία σε εξοχικά, πισινες, ταξίδια, πλοιάρια k.a… αφήνοντας το φτωχό λαό να δηλώνει πεθαμένος ,τυφλός, ανάπηρος κ να καταπάτι δασικές περιοχές να απόκτηση ένα σπιτάκι παράνομα εφόσον όλοι οι δικαστικοί, συνταγματολόγοι, δασαρχες… έκλειναν τα ματια εφόσον έπαιρναν ένα κομμάτι για προσωπική χρήση.
  Ξέρω πως αυτά που λέω πονάνε πόλους πατριώτες που τώρα βρίζουν k κατηγορούν κρυβόμενοι πίσω από τα 30% που καταψήφισαν το ΠΑΣΟΚ ως αυτουργό τις καταστροφής.
  Το να αναγνωρίζεις τα λάθη σου k να προσπαθείς να τα διόρθωσης δεν σε κάνει υποκριτή χρειάζεσαι γενναιότητα κάτι που η ιστορία δεν θα κρύψει.

 12. Τελικά το μένος του ΚΚΕ εσωτερικού κατά του ΠΑΣΟΚ δεν παλεύεται. Συμφωνώ ότι το Κίνημα μας τελείωσε λόγω των όσων συνέβησαν με το Μνημόνιο αλλά κύρια γιατί αλώθηκε από την μιντιοκίνητη (ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός) εκσυγχρονιστική του πτέρυγα, της οποίας ο στόχος είναι ακριβώς αυτός: ένα κόμμα κεντροδεξιό, φιλελεύθερο για την ακρίβεια, που θα τσοντάρει ως ο ελάσσων εταίρος για κάθε δεξιά κυβέρνηση…

 13. Η Μεγαλυτερη πολιτικη απατη ειναι η κυβερνητικη αφασια της εξαετιας Καραμανλη και η νυκτερινη αποδραση της,μαζι βεβαιως με τις ψευτικες υποσχεσεις Σαμαρα στις προσφατες εκλογες, για να επανελθει η ΝΟΥΔΟΥΛΑ με 30% και μαζι με τους αλλους ψευτες, να μας αποδιαλυσουν πατριδα και κοινωνια.Το μεγαλο λαθος του Γ Παπανρεου ειναι οτι μολις ειδε τα χαλια της οικονομιας, δεν αφησε την καρεκλα για κυβερνηση εθνικης σωτηριας.Και μετα ειδαμε τις τεραστιες πολιτικες κολοτουμπες που εγιναν ποτε στην Ελλαδα και με επεμβαση ξενων παραγοντων,για να επανελθουν στην εξουσια οι νεοφιλελευθεροι. Που μαζι με τους ομοιους τους απο το 1990, μετα το σπασιμο της παγκοσμιας ισορροπιας και την οικονομια του τζογου-καζινο οδηγουν την Γηραια Ηπειρο στον ολεθρο. Σαν ακαδημαικος δασκαλος πρεπει να εισθε περισσοτερο προσεκτικος στις αναλυσεις σας,παρα την οποια στρατευση μπορει να εχετε.Γραψτε κατι για το τερας της διαπλοκης που ειναι ενας απο τους σημαντικους παραγοντες που πανε πισω την χωρα.

 14. Όσοι οραματίζονται την κατάρρευση και της κεντροδεξιάς και του μέχρι σήμερα κυρίως εκφραστή της, της Νέας Δημοκρατίας θα τους έλεγα να το απεύχονται , γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε άνετα και χωρίς να το καταλάβουμε να μας οδηγήσει από το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο στο δίλημα φασισμός ή δημοκρατία με εκφραστή του δεύτερου πόλου τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως εκφραστή του πρώτου την ταχέως ανερχόμενη ειδικά στην νεολαία ¨χρυσή αυγή¨και μην μου πείτε για ψήφο διαμαρτυρίας γιατί η ψήφος της 17 Ιουνίου και ειδικά η άνοδος μετά το ξύλο μας δείχνει συνειδητοποιημένους προς τον φασισμό ψηφοφόρους.

 15. Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε γιατί ήταν το κόμμα του οπορτουνισμού, του διορισμού, των πρασινοφρουρών, της ανελέητης φορολογησης και δαιμονοποίησης της υγιους επιχειρηματικότητας, του Τσοβόλα δώστα όλα. Δεν είχε ποτέ ξεκάαρη ιδεολογία: μονοδική στόχευση ήταν το βόλεμα των ημετέρων.
  Γι’ αυτούς τους λόγους είναι η μεγαλύτερη απάτη από το 1920 (και όχι μόνο για το «λεφτά υπάρχουν»)
  Με το που φαλήρισε το μαγαζί που πούλαγε διορισμούς νομοτελειακά τέλείωσε και ο κύκλος αυτού του αχρείου κόμματος. Δυστυχώς, όμως, δεν κονιορτοποιήθηκε η σαπίλα που αυτό εκπροσώπευε – μετανασάρκώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.
  Το 1920 υπήρχε Ελευθέριος Βενιζέλος – δυστυχώς σήμερα υπάρχει μόνο Ευάγγελος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here