Peeling: Εφαρμογές για λαμπερή επιδερμίδα

0
187

Τα επιφανειακά peeling είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια. Αιώνες πριν οι Αιγύπτιες χρησιμοποιούσαν την τανίνη από τα σταφύλια (ταρταρικό οξύ) απλώνοντάς την πάνω στο δέρμα τους για να αποκτήσουν καθαρότερο και λαμπερό δέρμα. Για πολλά χρόνια μέχρι σήμερα πολλοί άνθρωποι έκαναν μπάνιο με γαλακτώδη προϊόντα που είχαν υψηλή συγκέντρωση σε γαλακτικό οξύ. Γνωστό είναι εξάλλου πως οι γυναίκες από τις Αντίλλες (νησιά Καραϊβικής) χρησιμοποιούν στο πρόσωπό τους ένα εκχύλισμα από ζαχαροκάλαμο (γλυκολικό οξύ).

Όλες αυτές οι εφαρμογές έχουν ως στόχο τους την λείανση της επιδερμίδας δρώντας πάνω στα κερατινοκύτταρα και αυξάνοντας την ελαστικότητα του δέρματος με την ενεργοποίηση της κυτταρικής δραστηριότητας.

Στην εποχή μας τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι πολύ πιο εύκολα στην εφαρμογή τους και με αποτελέσματα πολύ πιο αναμενόμενα από τα παλιά. Επιστημονικά, η επίδραση των peeling στο δέρμα είναι πλέον ευρέως μελετημένη τόσο στο βιοχημικό όσο και στο παθολογοανατομικό επίπεδο. Η κεράτινη στοιβάδα του δέρματος γίνεται λεπτότερη, γίνεται έλεγχος στην υπερπαραγωγή της μελανίνης και το χρώμα του δέρματος είναι πιο ομοιόμορφο με αποτέλεσμα να μειώνονται ή και να εξαφανίζονται οι κηλίδες του δέρματος.

Επίσης η ενεργοποίηση των ινοβλαστών προκαλεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης προκαλώντας σύσφιξη του δέρματος και λιγότερες ρυτίδες. Επομένως, τα κλινικά αποτελέσματα είναι ένα καθαρότερο, ενυδατωμένο και ομοιόμορφο δέρμα, λιγότερες πανάδες – κηλίδες, και μείωση – εξαφάνιση σπυριών σε περίπτωση ήπιας ακμής προσώπου. Τα αποτελέσματα μεγιστοποιούνται όσο βαθύτερο γίνεται το peeling, και όσο ο ασθενής συμμορφώνεται με τις ιατρικές οδηγίες φροντίδας του δέρματος μετά την εφαρμογή του peeling.

Τα κυριότερα peeling στη σημερινή εποχή είναι:

1) Τα αλφα-υδροξυ-οξέα (ΑΗΑ) (γλυκολικό, γαλακτικό οξύ, οξέα φρούτων) που δίνουν ένα απαλότερο, πιο λαμπερό δέρμα και χρησιμοποιούνται κυρίως στις πολύ λεπτές ρυτίδες, ηλιακές φακές (πρώτα σημάδια της γήρανσης του δέρματος).

2) Το τριχλωροξικό οξύ (TCA) που χρησιμοποιείται σε πολλές συγκεντρώσεις, σε πιο σημαντικές δερματικές βλάβες όπως ρυτίδες, ουλές ακμής, ακτινικές υπερκερατώσεις και κηλίδες (peeling μεσαίου βάθους).

Τέλος, ολοένα και περισσότερα peeling ακόμα πιο ειδικά κατακλύζουν την αγορά, με στόχο τους το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και την ελάχιστη δυσκολία – περίοδο αποθεραπείας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΌταν ο Σισέ «σκότωνε» τα περιστέρια!
Επόμενο άρθροΤι λες ρε φασίστα; Τι λες ρε αριβίστα;
H Ιατρός Αναστασία ΚαΪάφα, αποφοίτησε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Μάρτιο του 1999. Κατόπιν, πραγματοποίησε την υπηρεσία υπαίθρου στο Γ.Ν.Ν Kορίνθου και το Π.Ι Τρικάλων. Εξειδεικεύτηκε στη Δερματολογία –Αφροδισιολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νίκαιας (Archet ΙΙ, Nice) και του Μπορντώ (St’ André Bordeaux) από το Μάιο του 2001 έως το Μάιο του 2005. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας της εξειδεικεύτηκε στην δερματοχειρουργική, στις εφαρμογές Λέιζερ σε αιμαγγειώματα και αποτρίχωση, σε ποικίλα δερματολογικά περιστατικά και σε αρκετές έρευνες δερματολογικών ασθενειών με βιολογικούς και μη φαρμακευτικούς παράγοντες. Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια και σε 2 δημοσιεύσεις ως βασικός συντελεστής σε 2 ξένα επιστημονικά δερματολογικά περιοδικά ( BJD, Archives of Dermatology). Μετά την απόκτηση της ειδικότητας της από το Νοέμβριο του 2005 εως σήμερα είναι μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής και Δερματοχειρουργικής Εταιρείας και εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός στο τμήμα χειρουργικής για την αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων βλαβών του δέρματος. Από το Φεβρουάριο του 2006 εργάζεται και ως επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου Αγ. Σοφία στο Χωρέμειο ερευνητικό κέντρο, στην αντιμετώπιση δερματολογικών περιστατικών στους εφήβους. Από το Νοέβριο του 2007 εως σήμερα είναι συνεργάτης Δερματολόγος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στην Κλινική Περιστερίου. email: anastasiakaiafa@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here