Περαίωση, αγελάδα και φοροκλέφτες…

1
46

Μερικές φορές λέμε οτι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια ή την εξωραΐζουν. Υπάρχουν, όμως, φορές που τη λένε με απόλυτη σαφήνεια. Ας δούμε μερικούς αποκαλυπτικούς  αριθμούς των ημερών. Περίπου 150.000 καταναλωτές της ΔΕΗ έκαναν αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στον «κοινωνικό τιμολόγιο». Οι υπηρεσίες της επιχείρησης υπολογίζουν οτι δικαιούνται να ενταχθούν πολλές χιλιάδες περισσότεροι.

Αυτό σημαίνει οτι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας δυσκολεύονται να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, έστω κι αν -στην περίπτωσή τους- η κατανάλωση είναι μικρή.

Ο δεύτερος αριθμός: Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έσπευσαν στις Εφορίες, στήθηκαν σε ουρές και πλήρωσαν περίπου ενα δισεκατομμύριο ευρώ(!), για να κλείσουν τα βιβλία τους. Πρόκειται για την περίφημη περαίωση. Θυμάμαι ότι, όταν το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε οτι θα ισχύσει και φέτος το μέτρο, περίσσεψαν οι λαϊκίστικες κραυγές του τύπου «εξοντώνουν τους επαγγελματίες».

Απορία: Γιατί τόσες εκατοντάδες χιλιάδες «εξοντωμένοι» επαγγελματίες έσπευσαν να ταλαιπωρηθούν και να πληρώσουν, αντί να γράψουν το «ανάλγητο» κράτος στα παλαιότερα υποδήματά τους; Η απάντηση είναι απλούστατη και περιγράφεται με μια λέξη: φοροδιαφυγή.

Οποιος είναι εντάξει με τις φορολογικές υποχρεώσεις του γιατί να τρέχει να πληρώσει το «χαράτσι»;

Και τώρα ένας τρίτος αριθμός: Από τα οκτώ και πλέον εκατομμύρια των ελλήνων που υποβάλλουν φορολογική δήλωση, τα πέντε και πλέον εκατομμύρια δήλωσαν εισοδήματα κάτω απο το αφορολόγητο όριο. Και μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών το 80% δηλώνει ότι βρίσκεται στο…όριο της φτώχειας. Είναι αυτοί που λέγαμε οτι έσπευσαν να καταβάλουν το «χαράτσι» της περαίωσης, για να μην ελεγχθούν.

Είναι πάνω-κάτω οι ίδιοι που χαλάνε τον κόσμο, επειδή θέλουν να κρατήσουν κλειστό το επάγγελμά τους.Κάπως έτσι το κράτος εισπράττει φόρους μόνο από τα περίπου 3 εκατομμύρια μισθωτούς, οι οποίοι δεν μπορούν να κρύψουν. Είναι μια αγελάδα που ακόμα κατεβάζει γάλα. Αλλά απο το πολύ άρμεγμα μπορεί στο τέλος να ψοφήσει.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο όριο της χρεοκοπίας. Και το 2011 θα το ξεπεράσουμε, αν οι ασυστόλως φοροκλέπτοντες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με χάδια τύπου περαίωσης. Καλή χρονιά…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. «Οποιος είναι εντάξει με τις φορολογικές υποχρεώσεις του γιατί να τρέχει να πληρώσει το «χαράτσι»;»

    Ακούστε λοιπόν μια διδακτική ιστορία από τις πολλές που ασφαλώς θα υπάρχουν:
    Σε κάποια προηγούμενη «περαίωση» κάποιος επιχειρηματίας, εξοργισμένος από τη ληστρική επιδρομή του «κράτους», είπε «δεν πληρώνω γιατι δέν έχω να φοβηθώ τίποτε» (είχε Α.Ε. και δέν υπήρχαν «μαύρα» επειδή ήθελε να ελέγχει απόλυτα την επιχείρησή του). Έτυχε να βρίσκομαι μπροστά στη συζήτηση των εφοριακών για τον έλεγχο που επρόκειτο να του κάνουν και διαπίστωσα έκπληκτος μια εκδικητική συμπεριφορά του τύπου «θα σου δείξω εγώ». Τη συνέχεια την έμαθα από τον λογιστή του: Αφούν δεν βρήκαν τίποτα «χοντρό» αρχίσαν να καταλογίζουν πρόστιμα για ασημαντότητες του τύπου «δέν έχει ώρα το χειρόγραφο δελτίο αποστολής» (το οποίο σημειωτέον το έγραφε ο οδηγός) και άλλα τέτοια. Τα συνολικά πρόστιμα που μαζεύτηκαν ήταν περισσότερα από το ποσό που ζητούσε η ΔΟΥ για την περαίωση.
    Στο σχόλιό σας θα ήθελα λοιπόν να συμπεριλάβετε και την αυθαιρεσία των εφοριακών οι οποίοι χρόνια τώρα τρομοκρατούν τον φορολογούμενο είτε για να δωροδοκηθούν είτε γιατί «δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις». Υπάρχει μια διάχυτη φοβική αντίληψη επειδή οι κανόνες του παιχνιδιού δέν είναι καθαροί. Κομβικό σημείο πιστεύω πως είναι οι μεταβλητές ευχέρειες επιβολής προστίμων για την ίδια παράβαση οι οποίες καθιστούν τους φορολογούμενους όμηρους στα χέρια των εφοριακών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here