«Περιμένοντας τον Άδειο Βασίλη»

3
47

Δεν χρειάζονται ούτε συγκριτικοί πίνακες, ούτε διαγράμματα, ούτε αναλύσεις. Παίρνεις ένα παιδικό γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη του 2004 και ένα του 2013 και βλέπεις τη διαφορά αποτυπωμένη στα μάτια ενός παιδιού που μεγάλωσε την εποχή της «χρυσής Ολυμπιάδας» και ενός παιδιού που βιώνει την «Ελλάδα των Μνημονίων».

Το 2004, τα παιδιά μας ζητούσαν από τον άγιο με την κόκκινη στολή την συλλεκτική έκδοση της Barbie, το τελευταίο μοντέλο του Playstation, ένα ποδήλατο BMX, ένα 3G κινητό, το βιβλίο του Χάρυ Πόττερ και ό,τι άλλο άστραφτε στις γιορτινές βιτρίνες εκείνων των ημερών.

Σήμερα ο παραλήπτης των παιδικών γραμμάτων και επιθυμιών έρχεται αντιμέτωπος με αιτήματα όπως ένα μεροκάματο για τον μπαμπά μου, λίγο πετρέλαιο για το καλοριφέρ του σπιτιού, λίγα τρόφιμα για το άδειο καλάθι της μαμάς μου, φάρμακα για τον παππού μου, μια τυρόπιτα για τον συμμαθητή μου που πεινάει, ένα κομμάτι ψωμί για τους ζητιάνους που πολλαπλασιάζονται στη γειτονιά μου και μια ζεστή κουβέρτα για τον άστεγο στο παγκάκι.

Άλλες εποχές, άλλες ανάγκες, άλλες ευχές. Το σίγουρο, πάντως. είναι πως φέτος ο Άγιος Βασίλης δε θα φέρει δώρα στους Έλληνες. Το έλκηθρο δεν θα κάνει φέτος στάση σε πολλά σπίτια και θα στερήσει από πολλά παιδιά τη πολυτέλεια των δώρων για τα Χριστούγεννα και τη Πρωτοχρονιά. Όχι, επειδή ο ευτραφής κύριος από την Καισαρεία διέγραψε τα Ελληνόπουλα από τη λίστα δώρων αλλά επειδή κάποιοι φρόντισαν να διαγράψουν το χριστουγεννιάτικο δώρο από τον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων νοικοκυριών.

Ο Άγιος Βασίλης φέτος για χιλιάδες παιδιά θα είναι «Άδειος» Βασίλης. άδειος όπως οι άδειες τσέπες των γονιών.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εγώ έχω ζητήσει απ’ τον Άγιο Βασίλη ένα φάρμακο κατά του λαϊκισμού…..αλλά αν μου το φέρει δεν ξέρω αν κάποιοι αρθογράφοι εδώ μέσα θα ξαναγράψουν….ονόματα δε λέμε, για κομιστές δουλεύουν…

  2. Κύριε Κατσάκο, τα δώρα «μοντέλο 2004 «, δεν είναι δικαίωμα, είναι προνόμιο.
    Κι ο «Βασίλης» δεν είναι «Αδειος» επειδή δεν θα γεμίσει το σπίτι, σακκούλες του γνωστού παιγνιδάδικου με άχρηστα κινέζικα πλαστικά , αλλά επειδή θα φέρει (ας το δεχτούμε) πραγματικά δώρα, σε ανθρώπους με πραγματικές ανάγκες, που (σας ενημερώνω) υπήρχαν και το 2004.
    Πως γίνεται να λιγώνονονται και να κλαίνε με μαύρο δάκρυ, για τις χαμένες χάντρες και καθρεφτάκια (την φτηνότερη όψης της Δύσης), αυτοί που υποτίθεται την μισούν και την απεχθάνονται περισσότερο;

  3. Αυτό που εννοεί ο αρθογράφος είναι ότι βλέπεις ότι τα παιδια ζητούν κάτι διαφορετικό από αυτό που θα πρεπε να ζητουν στην ηλικία τους.Είναι αλήθεια ότι τα παιχνίδια δεν είναι βασική ανάγκη ,όμως είναι πολύ διαφορετικό να βλέπεις ένα εξάχρονο να ζητά παιχνίδια από το ένα εξάχρονο να ζητά φαί.Αυτό σημαίνει ότι χάνουν την παιδικότητα,<> και ζουν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.Βοηθάω παιδιά στα μαθηματά τους που έχουν πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση,Το βλέμμα αυτών των παιδιών δεν είναι ζωντανό, ειναι σαν να βλέπεις ένα ζωντανό σώμα με νεκρή ψυχή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here