Πέθανε ο Αντώνης Λιβάνης, ο πιο στενός συνεργάτης του Ανδρέα

0
158

Πέθανε στα 94 χρόνια του ο Αντώνης Λιβάνης, ο πιο στενός και αφοσιωμένος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη δεκαετία του΄60 και έως τον θάνατό του το 1996. Στα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση εναντίον των Ναζί κατακτητών, στη μετέπειτα πορεία του βρέθηκε στο πλευρό του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ στη χούντα φυλακίστηκε και εξορίστηκε. 

Μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ το 1981 και έως το 1989 διετέλεσε γενικός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αποτελούσε το «μάτι» και το «αυτί» του Ανδρέα στην καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου και έπαιζε πάντα κομβικό ρόλο στους ανασχηματισμούς προτείνοντας υπουργούς και υφυπουργούς. Γι αυτό και όλοι επεδίωκαν την εύνοιά του. Ο ίδιος κρατούσε πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, ακόμη και όταν η πολιτική ένταση χτυπούσε «κόκκινο».

Σύννεφα στην αδιατάρακτη επικοινωνία του με τον Ανδρέα προκάλεσε η έντονη αντίθεσή του στην προσέγγιση με τον (απατεώνα, όπως αποδείχθηκε) Γιώργο Κοσκωτά, αλλά και στην ερωτική σχέση του με τη Δήμητρα Λιάνη. Ωστόσο, όταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 1993 και επανεξελέγη πρωθυπουργός τον πήρε ξανά δίπλα του ως υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Από το 1992 είχε δημιουργήσει εκδοτικό Οίκο που γνώρισε μεγάλη άνθηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here