Pfizer: Ετοιμάζουν εμβόλιο σε σκόνη – Δεν θα χρειάζεται βαθιά κατάψυξη

0
63

Χαρμόσυνα ήταν τα νέα από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Pfizer. Η είδηση έγινε δεχτή με ενθουσιασμό, ωστόσο ένα από τα «αγκάθια» του εμβολίου είναι ότι διατηρείται σε βαθιά κατάψυξη (-70°C). Το χαρακτηριστικό αυτό κάνει ιδιαίτερα δύσκολη τη μεταφορά του. Ωστόσο, κορυφαίος επιστήμονας της εταιρείας αποκάλυψε πως ο φαρμακευτικός κολοσσός για μια ακόμη μορφή του εμβολίου αυτή τη φορά σε σκόνη.

Μιλώντας στο Business Insider ο Μάικλ Ντόλστεν, η Pfizer σχεδιάζει ήδη μια δεύτερη εκδοχή του εμβολίου, που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη το 2021. Σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα το εμβόλιο αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά 90% παρέχοντας ανοσία σε 94 άτομα που μετείχαν στη μελέτη. Ως αποτέλεσμα, τις επόμενες μέρες – πιθανώς την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου – θα ζητήσει από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων έκτακτη έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σε αυτή την εκδοχή του εμβολίου, καθώς θα πρέπει να φυλάσσεται στους -70 βαθμούς Κελσίου. Μια τέτοια κατάψυξη βαθιάς ψύξης είναι σπάνια ακόμα και για τα μεγάλα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, τα εμβόλια θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό πάγο – μια στερεή μορφή διοξειδίου του άνθρακα, που όταν αναμειχθεί με άλλες ουσίες, μπορεί να δημιουργήσει ένα λουτρό κρύου πάγου, με θερμοκρασία -78 βαθμών Κελσίου.

Ο Ντόλστεν αποκάλυψε ότι η Pfizer σχεδιάζει ένα εμβόλιο δεύτερης γενιάς σε μορφή σκόνης, που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό. «Σκεφτόμαστε κάποιες δυνατότητες για τα εμβόλια της επόμενης γενιάς. Για την Covid-19 πιστεύω ότι θα παρουσιάσουμε τον επόμενο χρόνο ένα εμβόλιο σε μορφή σκόνης», δήλωσε στο Business Insider. Ένα τέτοιο εμβόλιο θα χρειαζόταν απλή συντήρηση στο ψυγείο και όχι σε βαθιά κατάψυξη. Ωστόσο, ο Ντόλστεν δεν αποκάλυψε την ακριβή θερμοκρασία στην οποία θα πρέπει να φυλάσσεται το νέο εμβόλιο.

Oι παρενέργειες του εμβολίου
Η είδηση ότι το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech κατά του κορονοϊού είναι σχεδόν κατά 90% αποτελεσματικό κάνει εδώ και λίγες μέρες το γύρο του κόσμου. Ωστόσο, όπως γίνεται σχεδόν με όλα τα εμβόλια υπάρχουν κάποιες ήπιες παρενέργειες που έχουν βιώσει ορισμένοι από τους εθελοντές. Σύμφωνα με την «Daily Mail», εθελοντές δήλωσαν ότι είχαν πονοκέφαλο, πυρετό και μυϊκούς πόνους.

‘Ενας 45χρονος εθελοντής δήλωσε ότι η πρώτη δόση είχε παρενέργειες παρόμοιες με τη γρίπη, αλλά τα συμπτώματα ήταν «πιο σοβαρά» στη δεύτερη δόση. Παράλληλα, ο 44χρονος Γκλεν Ντίσιλντς σημείωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer τον έκανε να αισθάνεται σαν να πέρασε «σοβαρό hangover», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα συμπτώματα πέρασαν γρήγορα.

Σημειώνεται πως σε κάποιους εθελοντές δόθηκε το πειραματικό εμβόλιο και σε κάποιους ψευδοφάρμακο (placebo). Ο εθελοντής Ντίσιλντς εκτιμά ότι έλαβε το κανονικό εμβόλιο, καθώς αργότερα έκανε το τεστ αντισωμάτων και βγήκε θετικό. Σημείωσε πως η δική του ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο τον έκανε να αισθανθεί σίγουρος γι’ αυτό, ενώ «ενθουσιάστηκε» από τα νέα της Δευτέρας.

Μία ακόμη γυναίκα που δήλωσε συμμετοχή στις κλινικές δοκιμές, η Κάρι, δημοσιογράφος από το Μισούρι, ανέφερε πως έκανε την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και τη δεύτερη τον περασμένο μήνα. Η ίδια σημείωσε ότι έπειτα υπέφερε από πονοκέφαλο και πόνους σε όλο της το σώμα, ενώ ανέβασε και πυρετό, με τα συμπτώματα να γίνονται πιο σοβαρά τη δεύτερη φορά. Η δημοσιογράφος δήλωσε ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στην κλινική δοκιμή του εμβολίου, επειδή ένιωσε ότι ήταν το «καθήκον της ως πολίτης».

Πηγή: flash.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here