Ποιος θέλει τζαμί με μιναρέ και Μουεζίνη ;

3
93

Η πρόσφατη απόφαση της κυβερνήσεως για την ανέγερση του φράκτη στον Έβρο δημιούργησε πολλές αντιδράσεις, αλλά δίνει και την αφορμή για να αντιληφθούμε επιτέλους ως κοινωνία, ότι υφίσταται πράγματι πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση και ότι όποιος αναφέρεται σε αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην φασίστας ή ακροδεξιός, εκτός και αν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χρήστος Παπουτσής έγιναν τέτοιοι.

Είναι προφανής, λοιπόν, η αμηχανία μιας ολόκληρης πλευράς του πολιτικού μας φάσματος, η οποία είχε βολευτεί στην ιδέα της πολυπολιτισμικότητος και τώρα ξυπνάει κάπως άγαρμπα στον πραγματικό κόσμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ζήτημα της ανεγέρσεως του Ισλαμικού Τεμένους στον Βοτανικό. Η κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες ανεκοίνωσε ότι σκόπευε να υλοποιήσει το σχετικό νόμο τον οποίο είχε ψηφίσει η ΝΔ, σύμφωνα  με τον οποίο η Ελληνική Πολιτεία θα έκτιζε σε έναν χώρο 17 στρεμμάτων ένα γιγαντιαίο ισλαμικό τέμενος, με μιναρέ κλπ χωρητικότητος 750-1000 ατόμων.

Όλα αυτά στα πλαίσια της ανάγκης σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων, που ζουν εδώ, και της πολυπολιτισμικότητος.

Εγώ ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, θεώρησα ότι έπρεπε να αναδείξω τους κινδύνους από την υλοποίηση αυτής της αποφάσεως και σε όλη την προεκλογική περίοδο προσπαθούσα να εξηγήσω ότι αυτή θα ήταν μία καταστροφική απόφαση, διότι και γκέτο θα δημιουργούσε γύρω από την γειτονιά εκεί, διευκολύνοντας την υπερσυγκέντρωση των μουσουλμάνων γύρω από το τέμενος, και θα δημιουργούσε απειλές λόγω της αδυναμίας ελέγχου ενός τόσο μεγάλου ισλαμικού κέντρου. Οι ανησυχίες μου στηρίζονταν στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία και του τί συνέβη όπου κτίστηκαν παρόμοια τεμένη.

Μάταια προσπαθούσα να εξηγήσω ότι δεν ήμουν -και ουδείς λογικός άνθρωπος μπορεί να είναι- αντίθετος στο να μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι μουσουλμάνοι. Ημουν αντίθετος στη συγκεκριμένη λύση και αντιπρότεινα τον έλεγχο και τη νομιμοποίηση ορισμένων εκ των ήδη λειτουργούντων σήμερα παρανόμων χώρων λατρείας, έτσι ώστε να δώσουμε την άδεια να υπάρξουν μικροί ευκτήριοι οίκοι, χωρίς δηλαδή Μιναρέ και Μουεζίνη που θα αλλοίωναν τον χριστιανικό χαρακτήρα της πόλεως και ταυτοχρόνως με την διασπορά τους, δεν θα επέτρεπαν την γκετοποίηση ορισμένων περιοχών.

Παρά ταύτα η συγκεκριμένη συζήτηση ουδέποτε έγινε, διότι στην πατρίδα μας έχουμε βολευτεί με τις ταμπέλες. Είτε στη Βουλή έθετα λοιπόν το θέμα, μου απαντούσαν (ο κ. Μπεγλίτης συγκεκριμένα) ότι είμαι ακροδεξιός, είτε στα κανάλια το έκανα η αντιμετώπισή μου ήταν η ίδια (μόνον στην εκπομπή του κ. Σταύρου Θεοδωράκη μπόρεσα να αναπτύξω χωρίς ταμπέλες τη θέση μου και οφείλω να το πω αυτό).

Οι εκλογές, όμως, τελείωσαν και από την επομένη σχεδόν άρχισαν οι εκπλήξεις. Στην εκπομπή του κ. Θεοδωράκη ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Καμίνης είπε ότι είναι αντίθετος στην ανέγερση του γιγαντιαίου αυτού ισλαμικού τεμένους, διότι θα δημιουργούσε γκέτο και πρότεινε τα μικρά τζαμιά, διάσπαρτα στην πρωτεύουσα…

Μετά από μερικές ημέρες, λοιπόν, εγώ στην Βουλή, σε συνεδρίαση της επιτροπής για την μετανάστευση, έκανα στην υφυπουργό κα Νταλάρα την σχετική επισήμανση για τις θέσεις Καμίνη, που ταυτίζονταν με τις δικές μου (δήθεν ακροδεξιές) προεκλογικές θέσεις, για να λάβω έκπληκτος την απάντηση ότι και η ίδια ήταν αντίθετη με την ανέγερση του τζαμιού στον Βοτανικό, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που εξηγούσα και εγώ προεκλογικά!

Εσπευσε δε και η κα Μάγια Τσόκλη να πει ακριβώς τα ίδια. Τέλος η κα Άννα Διαμαντοπούλου, σε πρόσφατη απάντηση στην Βουλή στον συνάδελφό μου κ. Βελόπουλο, αφού επανέλαβε την κυβερνητική απόφαση για την ανέγερση τεμένους στον Βοτανικό, εξήγησε ότι τελικά θα γίνει πολύ μικρότερο (κάτω των 500σίων θέσεων) και χωρίς Μιναρέ και Μουεζίνη (όπως, δηλαδή, ζητούσαμε εμείς από την αρχή).

Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλαν οι διαρροές από το Wiki όπου η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ανησυχεί για το ότι μέσα στο τέμενος -εάν κτιζόταν- θα μπορούσαν να παρεισφρύσουν φανατικοί ισλαμιστές, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις… (όταν το έλεγα εγώ ήμουν ακροδεξιός)!

Συμπερασματικά, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το τεράστιο αυτό πρόβλημα της λαθρομεταναστεύσεως, εάν δεν το αποιδεολογικοποιήσουμε. Δεν είναι ακροδεξιός όποιος ανησυχεί γι’ αυτό το θέμα. Εάν η Πολιτεία και η Δημοκρατία μας δεν δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά, τότε θα δώσουμε τεράστιο χώρο στην πραγματική Ακροδεξιά για να αναπτυχθεί. Μόλις χθες όταν ο Θάνος Πλεύρης και εγώ εμφανισθήκαμε στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα στη συγκέντρωση των κατοίκων, μας επιτέθηκαν με απειλές για ξύλο και ύβρεις στελέχη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι δεν θέλουν σε καμμία περίπτωση τη λύση των σχετικών προβλημάτων, αφού αντλούν δύναμη από την αγανάκτηση του κόσμου.

Καιρός να μιλήσουμε για όλα αυτά με θάρρος, χωρίς συμπλέγματα και αγκυλώσεις του παρελθόντος για να μην βρεθούμε μπροστά σε θύελλες.

Και μία πρόβλεψη για το τέλος: παρά τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες, το τζαμί στον Βοτανικό δεν θα κτιστεί. Η κυβέρνηση έχει καταλάβει, πλέον, τους κινδύνους και ότι αυτά που λέγαμε τόσο καιρό δεν ήταν υπερβολές αλλά η πραγματικότητα. Στο τέλος, η λύση θα δοθεί με τους μικρούς διάσπαρτους ευκτήριους οίκους, χωρίς μιναρέδες και μουεζίνιδες, που θα προκαλούσαν τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις.

Οι κοινωνίες πρέπει να προλαμβάνουν και όχι να θεραπεύουν τα προβλήματα.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αγαπητέ κ. Γεωργιάδη, σας συγχαίρω για τις απόψεις σας,περισσότερο όμως για την σταθερότητα αυτών.
    Συνεχίστε να τα λέτε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here