Πλήρης αγώνων αποχαιρέτησε τον κόσμο ο Περικλής Κοροβέσης

0
245

Πέθανε ο Περικλής Κοροβέσης, συγγραφέας, δημοσιογράφος, και ασυμβίβαστος αγωνιστής εναντίον της επτάχρονης δικτατορίας, τα βασανιστήρια της οποίας κατήγγειλε διεθνώς με το βιβλίο του «Ανθρωποφύλακες».

Ήταν 79 ετών και δραστήριος μέχρι την τελευταία στιγμή στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Στις 7 Μαρτίου δημοσιεύτηκε το πιο πρόσφατο κείμενό του στην «Εφημερίδα Των Συντακτών», με τίτλο, «Άνθρωποι χωρίς υπόσταση».

Είχε γεννηθεί στις 20 Ιουλίου 1941 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Σπούδασε Θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Ρολάν Μπαρτ και παρακολούθησε μαθήματα των Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Μαρσέλ Ντετιέν, Κορνήλιου Καστοριάδη και άλλων στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία μετείχε στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της Αριστεράς.

Έγραψε τα βιβλία «Ανθρωποφύλακες», «Αριστερή Ανακύκλωση», «Παράπλευρες καθημερινές απώλειες», «Γυναίκες ευσεβείς του πάθους», «Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική», «Στο κέντρο του περιθωρίου», κ.ά. Εκτός από πεζά, έχει συγγράψει και θεατρικά (πχ. Tango Bar), αλλά και παιδικά έργα.

Για πολλά χρόνια αρθρογράφησε στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Η Εποχή», «Εφημερίδα των Συντακτών», και σε περιοδικά όπως «Δίφωνο», «Γαλέρα» κ.ά.

Με τους «Ανθρωποφύλακες» έγινε σύμβολο της αντίστασης, καθώς περιέγραψε τις απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές της απριλιανής χούντας και τα βασανιστήρια που υπέστη. Με τους αναγκαίους συνωμοτικούς κανόνες της εποχής, το βιβλίο εκδόθηκε στο εξωτερικό. Είκοσι πέντε πολυγραφημένα αντίτυπα στη Γενεύη ήταν αρκετά να αφυπνίσουν την Ευρώπη. Οι «Ανθρωποφύλακες» άρχισαν να μεταφράζονται από τη μια γλώσσα στην άλλη και να κυκλοφορούν σε πολλές χώρες. Έφτασαν και στην Ελλάδα μαζί με τον παράνομο αντιστασιακό Τύπο.

Ο Περικλής Κοροβέσης κατέθεσε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου αποκάλυψε το απάνθρωπο πρόσωπο της 

Το 1998 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, με το συνδυασμό του Λέοντα Αυδή (ΚΚΕ) και, εν συνεχεία, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2007, στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών.
ΠτΔ.

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Περικλή Κοροβέση εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο twitter.

Αναφερόμενη στον Περικλή Κοροβέση, η Πρόεδρος κάνει λόγο για ένα σύμβολο της αντίστασης στη δικτατορία, έναν μαχητικό υπερασπιστή της δημοκρατίας, ο οποίος έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπροσώπος Στέλιος Πέτσας σε δήλωσή του για τον θάνατο του Περικλή Κοροβεση εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια της κυβέρνησης στην οικογένεια του.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Με θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον συγγραφέα, διανοούμενο της Αριστεράς και αγωνιστή της αντίστασης κατά της δικτατορίας.

«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Περικλή Κοροβέση, τον αγωνιστή της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, τον τολμηρό διανοούμενο, τον συγγραφέα που σημάδεψε με τα γραπτά του τη σύγχρονη πολιτική σκέψη της χώρας μας. Με τον Περικλή πορευτήκαμε μαζί στα πρώτα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δρόμοι μας χωρίσανε ωστόσο νωρίς και η κριτική του ήταν πάντα αιχμηρή, αλλά ποτέ κακόβουλη. Η κριτική του σκέψη, ο αιχμηρός του λόγος, η ευθυκρισία του, ήταν πλούτος για την Aριστερά και το δημόσιο λόγο. Θα μας λείψει. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους κοντινούς του ανθρώπους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here