Ποιοι πήραν τα λεφτά για τα ΑΕΙ; Δε βλέπουν ότι θεριεύει η Χρυσή Αυγή;

3
38

«Όποιος έχει ασκήσει διοίκηση, το πρώτο πράγμα που έχει μάθει είναι να μη βιάζεται και να κάνει υπομονή», μου είπε ένας φίλος μου προχτές , ενώ συζητούσαμε για τα Πανεπιστήμια! Προσωπικά έχω ασκήσει πολύ αντιπολίτευση στη ζωή μου! Η μόνη διοίκηση που είχα ασκήσει μέχρι πρόσφατα είναι επικεφαλής συνδικάτου, άρα και εκεί έχει μεγάλη δόση αντιπολίτευσης ,αλλά συγχρόνως απαιτεί μεγάλη υπομονή και συνιστά μια πολύ καλή εκπαίδευση!

Έμαθα, λοιπόν, να κάνω υπομονή για να δω κάποια μέρα έναν υπουργό Παιδείας να σέβεται τον πολίτη και ειδικότερα τους εκπαιδευτικούς και να μην κάνει διαφορετικά πράγματα από αυτά που λέει! Και αν κάποια στιγμή είχα την αίσθηση ότι αυτό κάποτε θα πραγματοποιηθεί, σήμερα μετά την ανακοίνωση του διαρκώς τροποποιούμενου σχεδίου «Αθηνά», νομίζω ότι έχει χαθεί κάθε ελπίδα!

Σήμερα που η χώρα, χρεοκοπημένη πια, υποτίθεται ότι κάνει περικοπές στις σπατάλες και εξορθολογισμό δαπανών, ο υπουργός πληρώνει σχεδόν 200.000 ευρώ (δεν δίνονται τα ονόματα αυτών που τα εισέπραξαν παρότι έχουν ζητηθεί και μέσα στη Βουλή!) για να κάνει μια μελέτη-πρόταση που βρίθει λαθών και ρουσφετολογικών πελατειακών ρυθμίσεων που έχουν ξεσηκώσει όλο τον κόσμο!

Πώς δικαιολογείται ο υπουργός Παιδείας, για του οποίου την Πολιτεία στο υπουργείο βοά ο εκπαιδευτικός κόσμος αλλά και τα Ηλεκτρονικά Μέσα; Απαξιώνει και αγνοεί τους πάντες. Σημειωτέον ότι η Πολιτεία έχει μειώσει κατά 50% ακριβώς τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, σε σχέση με το 2009 και κατά 10% σε σχέση με πέρσι, στο όνομα των αναγκαίων περικοπών.

Αλήθεια, η Νέα Δημοκρατία έχει ακούσει για την έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς; Προφανώς ικανοποιείται από την πρωτιά στα γκάλοπ και δεν βλέπει ότι η συνεχιζόμενη αυτή έλλειψη εμπιστοσύνης είναι προς όφελος και της Χρυσής Αυγής. Και όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να δείξει  ένα όλο και αυταρχικότερο πρόσωπο, η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει να ισχυροποιείται, αφού αυτό που την τρέφει δεν είναι (τόσο) τα λάθη της Αριστεράς αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς και, άρα, η στροφή πολλών συμπολιτών μας σε φασιστοειδή πατερναλιστικά κόμματα.

Όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να πολιτεύεται με τις παλιές συνταγές, οι πολίτες θα συνεχίσουν να αντιδρούν και αυτοί με τα γνωστά αντανακλαστικά.

Ο τρίτος εταίρος της κυβέρνησης, η Δημοκρατική Αριστερά, έχει τεράστιο χρέος να πιέσει στην κατεύθυνση της πολιτικής κάθαρσης σε βάθος, με μηδενική ανοχή σε αδιαφανείς διαδικασίες και πελατειακά φαινόμενα, αλλά και με την ουσιαστική συμμετοχή των φορέων στις αποφάσεις. Αυτό περιμένει όχι μόνο ο ψηφοφόρος του χτες, αλλά και ο κάθε πολίτης για ένα καλύτερο αύριο, με περισσότερη εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα.

*Η Ευγενία Μπουρνόβα είναι καθηγήτρια Οικονομικής – Κοινωνικής Ιστορίας και Ιστορίας Πόλεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΝα μπορείς να πεις »Έτσι είναι η ζωή»
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ, μήπως ο αληθινός εκφραστής της συντήρησης;
Η Ευγενία Μπουρνόβα διδάσκει οικονομική και κοινωνική ιστορία και ιστορία πόλεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1958 και ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Lyon II. Δίδαξε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπήρξε υπότροφος του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών (Post-doctorale, 1992) και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Maison des Sciences de l'Homme. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα κοινωνικο-επαγγελματικών δομών, δημόσιας υγείας και αγοράς ακινήτων στον αστικό χώρο και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Είναι μέλος του ΔΣ του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ τα τελευταία 10 χρόνια.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ποια «Δημοκρατική Αριστερά»; Αυτή που αρνήθηκε να ψηφίσει το νόμο Διαμαντοπούλου που πέρασε 250 ψήφους; Γι’ αυτή τη «Δημοκρατική Αριστερά» συζητάτε;

  2. Η Χρυσή Αυγή θεριεύει από τη νοοτροπία της δική σας που νομίζεται ότι τα Πανεπιστήμια σας ανήκουν.Εδώ για δεκαετίες στην Ελλάδα παίρνει 10% ένα σταλινικό κόμμα. Τώρα ξυπνήσατε;

  3. Αγαπητή συναδέλφισσα,

    Μία μικρή διόρθωση, … η κυβέρνηση δεν είναι της Ν. Δημοκρατίας, αλλά της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

    Θέλω να μάθω περισσότερα, για το πως ο τρίτος εταίρος της ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΗΣ θα πιέσει ώστε α) να αυξηθούν τα κονδύλια στα Πανεπιστήμια (και όχι μόνον) και β) πως θα κοπούν τα πελατειακά φαινόμενα;

    Ζητάω πολλά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here