Πολάκης: Tο σύστημα Δικαιοσύνης δημιουργεί αίσθημα ατιμωρησίας

0
39

Για τα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας για τα οποία οι υπεύθυνοι δεν έχουν καθίσει ακόμη στο σκαμνί αλλά το σύστημα Δικαιοσύνης μίλησε στην κυριακάτικη Εφημερίδα των Συντακτών ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Όπως είπε αναλυτικά: «Από το 1996 μέχρι το 2010 το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε συνολικά στον χώρο της Υγείας ήταν περίπου 85 δισ. ευρώ. Το γνωστό «φακελάκι» δεν ξεπερνούσε το 10% αυτού του ποσού. Το υπόλοιπο αφορά τις τρομερής έκτασης υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, υγειονομικών υλικών, αντιδραστηρίων, ανεγέρσεων νέων νοσοκομείων κ.λπ.
Ολα αυτά συνέβαλαν στη δημιουργία του 1/4 του ελληνικού δημόσιου χρέους. Υπάρχουν πολιτικοί υπεύθυνοι, πολιτικοί και φυσικοί ένοχοι. Αυτό το χρήμα έχει γίνει ατομικές περιουσίες και καταθέσεις στην Ελβετία, Paradise Papers κ.ο.κ. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολιτική επιλογή όχι μόνο να μην κυνηγήσουν αυτό το φαινόμενο, αλλά και να το διογκώσουν, γιατί ήταν το «κοινωνικό συμβόλαιο» της προηγούμενης περιόδου.

Εξασφάλιζαν τη συναίνεση ενός μεγάλου τμήματος του ιατρικού και διοικητικού δυναμικού με τον εξής τρόπο: «Δεν σε αμείβω για τη δουλειά σου με βάση πόσο αξίζεις και πόσο αμείβονται οι συνάδελφοί σου στον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο, αλλά σου επιτρέπω να παίρνεις μερίδιο από αυτή την υπερτιμολόγηση».

Χρεοκόπησε η χώρα, ήρθαν τα μνημόνια κι άρχισαν οι οριζόντιες περικοπές. Δεν πλήρωσαν αυτοί που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση, αλλά η κοινωνία, τα φτωχά στρώματα. Μειώθηκε και η δημόσια δαπάνη 6,5 – 7% του ΑΕΠ για την Υγεία στο 4,55%. Είναι δραματικό. Δεν πειράχτηκε ο μηχανισμός των υπερτιμολογήσεων, των πλασματικών αναγκών κ.λπ. Παράλληλα, έλειπαν και τα στοιχειώδη: γάζες, σύριγγες και εργαλεία. Εμείς θέλουμε να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες και να οδηγηθούν οι ένοχοι στη Δικαιοσύνη και τη φυλακή, καθώς και να ανακτήσουμε ένα σοβαρό μέρος των κλεμμένων”, τόνισε και συμπλήρωσε σχετικά με το ότι δεν προχωρούν οι υποθέσεις:

Εμείς ως πολιτική ηγεσία έχουμε στείλει πάρα πολλές τέτοιες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Και διαρκώς έρχονται κι άλλες. Η κυβέρνηση δεν καταδικάζει, ούτε φυλακίζει. Αυτή είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Από τον Ιούνιο του 2016 έχω πει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω προσωπικά με κανέναν δικαστή, αλλά ο τρόπος που δουλεύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια το σύστημα της Δικαιοσύνης δημιουργεί το αίσθημα και το αποτέλεσμα της τελικής ατιμωρησίας.
Εχουμε στείλει υποθέσεις, που όλες ερευνώνται. Σε κάποιες, κατά την γνώμη μου, ήδη θα έπρεπε να έχουν να έχουν ασκηθεί διώξεις. Δεν μπορεί να είναι όλες στο ψάξιμο! Εχουμε την υπόθεση ΟΚΑΝΑ και ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου τα πορίσματα δείχνουν ότι 5 με 7 εκατομμύρια δεν έχουν τιμολόγια. Εμπλέκεται η τότε πολιτική ηγεσία, ο κ. Λοβέρδος, οι τότε πρόεδροι του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά δεν έχει ασκηθεί δίωξη. Γίνεται ένα μπαλάκι, η προανάκριση ζητάει κι άλλο πόρισμα, το στέλνεις, ζητάει ξανά νέο. Δηλαδή παίζουν καθυστέρηση.

Στην υπόθεση που αφορά την κ. Στουρνάρα, βγαίνει πόρισμα του ΣΕΥΠ που λέει ότι δόθηκε 1,5 εκατομμύριο για διαφημιστική καμπάνια, αλλά δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο ότι προβλήθηκε. Εχει σταλεί στον εισαγγελέα από εμένα τον Γενάρη του 2016. Ούτε γι’ αυτήν έχει ασκηθεί δίωξη. Την ψάχνουν… Μπορούμε να μιλάμε μέχρι το βράδυ και για άλλες αντίστοιχες υποθέσεις, για τους παράνομους διορισμούς του Αδωνι Γεωργιάδη…

Θέλω να πιστεύω ότι αυτά που βγήκαν και αυτά που θα βγουν από την εξεταστική επιτροπή για την Υγεία, η δημοσιότητα και η κοινωνική πίεση, θα αναγκάσουν τη Δικαιοσύνη να επιταχύνει τους ρυθμούς της. Εχουν διαβιβαστεί υποθέσεις παλιότερες ή που ανακαλύψαμε τώρα, αλλά κάποιοι εισαγγελείς δεν τις προχωράνε, βρίσκονται σε κάποια συρτάρια. Οταν το λες αυτό, λένε: «Α! Παρεμβαίνεις στο έργο της Δικαιοσύνης!». Ε, αφού δεν κινείται ρε παιδιά!
”.

Επίσης τόνισε ότι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here