Πολιτική και πολιτικοί στην Ευρώπη

0
85

Σε παλαιότερο άρθρο μου είχα αναφερθεί στις μετεξελίξεις ή παραμορφώσεις της πολιτικής στον δημοκρατικό χώρο. Το φαινόμενο, όμως, αυτό φαίνεται ότι δεν περιορίζεται στην χώρα μας, γιατί οι συνθήκες που επικρατούν στη στενά νομισματική Ευρωπαϊκή Ένωση, που αδιαφορεί για την ευημερία των πολιτών, έχουν ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό.

Η κρίση των τελευταίων ετών , που δεν είναι απλά οικονομική αλλά ουσιαστικά πολιτισμική, έδωσε τη δυνατότητα ανάπτυξης και καθιέρωσης στην πολιτική ζωή κομμάτων ακραίων και αντιδημοκρατικών.

Η πολιτική της Ε.Ε έχει κλονίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στην Αγγλία, ο ΜπόριςΤζόνσον φαίνεται να έχει επιδεινώσει το πρόβλημα του Brexit, ενώ ο λαός βρίσκεται σε αδιέξοδο και ουσιαστικά δεν ξέρει ποια λύση θα είναι η καλύτερη για το μέλλον του. Στην Ιταλία, ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι,μετά τη ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό,ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με τη βεβαιότητα ότι θα βγει ενισχυμένος.

Στην Ελλάδα, η επιχείρηση πρωτοφανούς διχασμού του ΠΑΣΟΚ είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλου αριθμού δημοκρατικών συμμαχιών και κυρίως την ενίσχυση Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης με καταξιωμένα στελέχη του ιστορικού αυτού κόμματος. Η «πρώτη φορά Αριστερά» είχε το δαιμόνιο σχέδιο διχασμού των πάντων, για την εφαρμογή όμως του σχεδίου της βρέθηκαν διαθέσιμα κόμματα και φιλόδοξα πολιτικά πρόσωπα.

Ο… απροσδιόριστος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάνης Βαρουφάκης, βρέθηκε στις ευρωεκλογές υποψήφιος στη Γερμανία και θερμός υποστηρικτής του οράματος του Μακρόν, και κατάφερε τελικά να έχει δικό του κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Παράλληλα στην Ιταλία ο Σάντρο Γκότσι, υφυπουργός στις κυβερνήσεις Ρέντσι και Τζεντιλόνι ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές με τον συνδυασμό του Μακρόν, προκαλώντας αναταράξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας του.

Τελικά, αντί για μια «Ευρώπη χωρίς σύνορα», που οραματίστηκαν οι εμπνευστές της Ε.Ε, βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτική και πολιτικούς χωρίς σύνορα και είναι δύσκολο έως ανέφικτο να προβλέψουμε το μέλλον αυτής της Ευρώπης!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΗ σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Επόμενο άρθροΜαταίωση για το «Gala Όπερας» της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here