Πολιτικό σκάνδαλο με Ρώσους ρίχνει την κυβέρνηση της Αυστρίας

0
93

Συγκλονίζεται η Αυστρία από την αποκάλυψη του σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον  αντικαγκελάριο και ηγέτη της Ακροδεξιάς Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος προσέφερε κρατικές συμβάσεις σε ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, με αντάλλαγμα πολιτική υποστήριξη στις εκλογές. Μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο για την πολύκροτη υπόθεση ο Στράχε ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του αντικαγκελαρίου στον καγκελάριο, ο οποίος την έκανε δεκτή. Εκανα ένα σφάλμα και δεν θέλω αυτό να είναι ένα πρόσχημα για να αποδυναμώσει τον συνασπισμό», δήλωσε.

Το βίντεο δείχνει τον 49χρονο Στράχε σε μυστική συνάντηση με τη Ρωσίδα, το 2017 σε έπαυλη στην Ιμπιζα, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Πλέον ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς φαίνεται έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Αναλυτές τοποθετούν τη διενέργειά τους στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος φέρεται να απορρίπτουν τη συνέχιση του συνασπισμού με μία αντικατάσταση του Στράχε στη θέση του αντικαγκελάριου από τον υπαρχηγό των Ελευθέρων και νυν υπουργό Συγκοινωνιών Νόρμπερτ Χόφερ, καθώς η παραμονή αυτού του κυβερνητικού σχήματος θα ήταν «καταστροφική» για την εικόνα της Αυστρίας στο εξωτερικό.

Το Κόμμα των Ελευθέρων συγκυβερνά από τον Δεκέμβριο του 2017 με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here