Πολιτικός σεισμός για Novartis-Για μίζες με βαλίτσες μιλούν μάρτυρες

0
441

Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει η αποστολή στη Βουλή του φακέλου της δικογραφίας για τη φαρμακοβιομηχανία Novartis, όπου στοχοποιούνται οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμένος, ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και οι πρώην υπουργοί Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Οι κατηγορίες στηρίζονται στις μαρτυρίες τριών μαρτύρων, οι οποίοι έχουν καταθέσει υπό  καθεστώς προστασίας με αλλοιωμένα όλα τα χαρακτηριστικά και υποστηρίζουν ότι τα 10 πολιτικά πρόσωπα έχουν πάρει μίζες σχεδόν 60 εκατομυρίων ευρώ από τον αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, στη δεκαετία 2000-2015. Οι τρεις από αυτούς, μάλιστα, φέρεται να έχουν «λαδωθεί» με περίπου 50 εκατομύρια πριν από το 2010, για την περίφημη υπόθεση των εμβολίων για τη γρίπη.


Ο Φρουζής φέρεται να ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να μεσολαβήσει για να ευνοηθεί η εταιρεία τόσο με εκταμιεύσεις ποσών όσο και με την τιμολόγηση φαρμάκων υπέρ της. Όπως κατέθεσε ο ένας μάρτυρας, ο αντιπρόεδρος της Novartis ξεκίνησε από την έδρα της εταιρείας στη Μεταμόρφωση έχοντας στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μία βαλίτσα – τρόλεϊ γεμάτη, με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα. Πριν αναχωρήσει τον ενημέρωσαν από το Μέγαρο Μαξίμου πως έπρεπε να έχει μαζί του ταυτότητα για να μπει στο Μέγαρο. Ο Φρουζής τότε ζήτησε να δοθεί άδεια στο αυτοκίνητό του, ένα μαύρο BMW να μπει από την κεντρική πόρτα του Μαξίμου και να σταθμεύσει στον προαύλιο χώρο. Στο ραντεβού αυτό ο μάρτυρας υποστηρίζει πως η βαλίτσα παραδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.

Μία εβδομάδα πριν, ο Φρουζής εμφανίζεται να συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πτωχό, στενό συνεργάτη του Σαμαρά. Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 21 του ίδιου μήνα ο Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο ΠαπασταύρουΟ Φρουζής συναντά όμως, και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη δύο φορές. Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον 1ο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110.

Οι εντατικές επαφές που γίνονται μεταξύ του Φρουζή και της πρωθυπουργικής ομάδας είναι -σύμφωνα με τους μάρτυρες- στο πλαίσιο της προσπάθειας του Φρουζή να δείξει στα κεντρικά της πολυεθνικής στην Ελβετία ότι έχει τις πλήρεις διαβεβαιώσεις του περιβάλλοντος Σαμαρά για την ευνοϊκή μεταχείριση της Novartis.

Οι μάρτυρες αναφέρουν, ακόμη, ότι έχει δωροδοκηθεί ο κ. Αβραμόπουλος για να παρασυρθεί ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και να γίνει υπερβολική παραγγελία αντιγριπικών εμβολίων. Για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο υποστηρίζουν ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ. Γενικά, όλοι οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας φέρεται να έχουν δωροδοκηθεί με τουλάχιστον 200.000 ευρώ.

Οι καταθέσεις αυτές αρχίζουν να δίδονται από 8 Νοεμβρίου του 2017, κλιμακώνονται και επιταχύνονται τώρα έως το Φεβρουάριο του 2018. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρίτη κατάθεση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ημέρα διεξαγωγής του μεγάλου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, δεν υπάρχει υπουργός Υγείας και Εργασίας που να μνημονεύεται το όνομά του και να μην έχει .

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, λένε ότι δεν έκαναν οι ίδιοι τις πληρωμές.

Στη δικογραφία, παρουσιάζεται ως αποδέκτης μίζας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κυρίως μέσω της εταιρείας που διατηρεί η σύζυγός του Λίνα Νικολοπούλου, από την οποία κατηγορείται ότι έλαβε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και δημοσιογράφοι που έχουν εταιρείες επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.

Πολιτικός σεισμός για τη Novartis-Για μίζες με βαλίτσες μιλούν μάρτυρες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here