Πόσο μας κόστισε το σούσι του Γιώργου;

30
49

Σήμερα θέλω να γίνω “λαϊκίστρια”. Θέλω να μάθω πόσο στοίχισε στον Ελληνα φορολογούμενο το σούσι του πρωθυπουργού στο πανάκριβο εστιατόριο “Zuma” του Λονδίνου, την παραμονή της συνάντησης του με τον Γιουνγκέρ στο Λουξεμβούργο, σε μια στιγμή που παιζόταν η 5η δόση του δανείου και η χώρα κινδύνευε να μην έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, όπως ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντινου δήλωσε. Έγινε γνωστό από δύο εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Δημοκρατία) προκάλεσε ποικίλα σχόλια αλλά καμία απάντηση δεν υπήρξε από το Μαξίμου.

Το ξαναθυμήθηκα σοκαρισμένη από τη λαίλαπα των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που οδηγούν στην εξαθλίωση και πάλι τους αδύναμους. Θέλω να μάθω πόσο στοίχισαν τα καύσιμα, τα τέλη για την προσγείωση, παραμονή και απογείωση σε ένα από τα ακριβότερα αεροδρόμια του κόσμου, το κόστος από τις διανυκτερεύσεις των αστυνομικών και των άλλων συνεργατών στο Λονδίνο, τα έξοδα (διανυκτέρευσης, εστίασης κλπ) του πληρώματος του κυβερνητικού αεροσκάφους.

Όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής, ένα καλοκαίρι πήγε να βρει την οικογένεια του στο νησί που παραθέριζε με στρατιωτικό ελικόπτερο. Δέχθηκε επίθεση από τα ΜΜΕ. Πολύ σωστά. Ας έπαιρνε το πλοίο της γραμμής. Το έκανε τα επόμενα Σαββατοκύριακα.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την καμαριέρα που κατήγγειλε τον Στρος Καν για βιασμό στην πανάκριβη σουίτα του στο Sofitel, το ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση ότι το ταξίδι ήταν ιδιωτικό και ότι το Ταμείο καλύπτει ένα συγκεκριμένο κόστος για τα δωμάτια των ξενοδοχείων, όπου μπορούν να μένουν τα στελέχη του στις επαγγελματικές μετακινήσεις τους. Το ΔΝΤ αντέδρασε στην λογική ότι δεν μπορεί να στέλνει μήνυμα σπατάλης την ώρα που διαχειρίζεται τα δισεκ. των κρατών- μελών και επιχειρεί να “σώσει” χώρες που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Θέμα δημιουργήθηκε και με τις σπατάλες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ενώ δίνει μαθήματα “νοικοκυροσύνης” στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, οι Επίτροποι κάνουν πολυτελείς μετακινήσεις με ιδιωτικές πτήσεις κλπ.

Αλλοίμονο στους λαούς!

Όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου συζητάει τον κεφαλικό φόρο για τον συνταξιούχο και τον μισθωτό των 500 ευρώ και με τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου στην ουσία αφαιρεί ένα με δύο μισθούς από τον κάθε εργαζόμενο, και ο πολίτης πρέπει να έχει τη στοιχειώδη απαίτηση να σταματήσουν οι κρατικές σπατάλες και πρώτος να δώσει το καλό παράδειγμα ο πρωθυπουργός.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ναι, είμαι “λαϊκίστρια”. Σε μια τόσο μεγάλη κρίση και με ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα – θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων όλα παίρνουν διαφορετικές διαστάσεις. Ακόμη και το σούσι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο…

30 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εντοπίζετε σε λάθος σημείο την προκλητικότητα των ενεργειών του πρωθυπουργού

  Αν όντως το σούσι την μετακίνηση και την διαμονή την πληρώσαμε εμείς, το προκλητικό δεν εδράζεται στο ότι ο λαός κάλυψε τις γαστρονομικές ορέξεις ενός εκ των πολιτικών που θεωρεί πως πρέπει να πληρώνουμε εισφορά και για τον αέρα που αναπνέουμε,
  εδράζεται στο ότι ένα πολιτικό πρόσωπο που αποζημιώνεται με χιλιάδες χιλιάδων ευρώ από τον ίδιο λαό που ο ίδιος οικονομικά εξαθλιώνει, δεν σκέφτηκε καν το ενδεχόμενο να πληρώσει έστω το σούσι από την αποζημίωση που παίρνει αλλά προτίμησε να μας στείλει τον λογαριασμό (εκτός και αν το σούσι συμπεριλαμβάνεται στις προσπάθειες που κάνει για την ενίσχυση της Ελλάδος στο εξωτερικό) .

  Όμως για να μην ισοπεγώνουμε καταστάσεις, προφανώς ο πρωθυπουργός θα πρέπει να φαίνεται και να είναι στο εξωτερικό αξιοπρεπής (δεν θα ήθελα δηλαδή να παίρνει πχ το πλοίο της γραμμής και να φτάνει ισπανία πχ ύστερα από 2 μέρες στο κατάστρωμα). Αυτό όμως σίγουρα δεν σημαίνει πως πρέπει να τρώει σούσι και να διαμένει σε υπερπολυτελέστατα καταλύματα. Η υπερβολή είναι πάντα κακή.

  Αν θέλετε πολιτικοί κύκλοι να σας λένε ΄΄λαικίστρια΄΄ όπως και τον οποιονδήποτε άλλο που ακουμπάει τέτοια θέματα -ενδεχομένως και μένα αλλά ποσώς με απασχολεί- ασχοληθείτε με τις αποζημιώσεις τα επιδόματα και τις συντάξεις των πολιτικών

  Διότι αυτά τα πληρώνει αυτός που παίρνει τον κατώτατο μισθό, ο έμπορος που κλείνει την επιχείρησή του, ο συνταξιούχος που δεν μπορεί να πάρει ένα δώρο στα εγγόνια του κτλ.
  ΄
  Όπως ανέφερα και σε άλλον αρθρογράφο αντί να εξομοιώνονται οι αποζημειώσεις τους με τους μισθούς ανώτατων δικαστικών λειτουργών, θα έπρεπε να εξομοιμοιώνονται με τον κατώτατο μισθό και σύνταξη που αφού οι πολιτικοί τους θεσμοθέτησαν άρα λογικά τους θεωρούν και δίκαιους και οικονομικά ικανούς για επιβίωση.
  Τότε θα δείτε για πότε όχι μόνο θα αυξηθούν τα κατώτατα όρια αλλά θα εξορθολογισθεί και αυτή η φορολογική εξαθλίωση που μας έχουν καταδικάσει.

 2. κ. Κοραή, περιμένετε απάντηση? Πραγματικά, όταν γράφατε αυτό το άρθρο, περιμένατε ότι κάποιος απο την κυβέρνηση θα ασχολειθεί με τέτοια «θέματα»?Άλλωστε για το καλό της χώρας τα έκανε όλα αυτά ο Γ.Α.Π.
  Έχουν ολοι τους κυριευθεί απο την αλαζονεία της εξουσίας και δεν μας βλέπουν, δεν μας ακούν & δεν μας υπολογίζουν.

 3. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΚΗΜΕΡΑ ΣΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.ΤΑ ΚΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΘΟΡΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΚΙΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ,ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ,ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΤΟ ΠΡΑΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ.

 4. Πάντως λιγότερο από όσο μας στοίχισαν τα παϊδάκια και τα κοψίδια του καταλληλότερου. Ή μήπως
  ξεχάσατε ότι στα ελάχιστα ταξίδια στο εξωτερικό του κουρασμένου πρώτα γινόταν κράτηση στο καλύτερο
  εστιατόριο της πόλης κ μετά κανονίζονταν όλα τα υπόλοιπα (συνταντήσεις κτλ)

 5. Κυρία Κοραή το να συγκρίνεται το ταξίδι του Παπανδρέου στο Λονδίνο για την κρίσιμη συνάντηση με τον κ. Γιούγκερ, με αυτό του Καραμανλή σε νησί για να βρει την οικογένειά του ώστε να συνεχίσει τις πολύμηνες διακοπές του αν μη τί άλλο είναι σαν να συγκρίνετε τη γραβάτα με το σώβρακο που λέει και ο λαός. Παράλληλα θα ήθελα να σας παρακαλέσω να σταματήσετε σε αυτή την κρίσιμη φάση λαϊκισμούς του τύπου πόσο κόστισε το ταξίδι στο Λονδίνο, αφού γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να ταξιδέψετε με το αεροπλάνο της γραμμής ούτε με το τρένο. Εκτός και αν προτείνετε να πάει με οτο στοπ για να κάνει οικονομία.

 6. Κα Κοραή, συγχαρητήρια για το «λαϊκισμό» σας. Για κάποιους σχολιαστές του άρθρου σας ισχύει «μα φταίει κι ο ίδιος ο λαός γιατί είναι μαραζιάρης». Με εκτίμηση

 7. Χωρις να ειμαι με κανενα τους, το σουσι του γιωργου ηταν κατα πολυ φθηνοτερο απο τα σουβλακια του κωστα.Ξεχασα και τους χωνευτικους λουκουμαδες των ¨»σουβλακιων».Παντως και οι δυο εμφανισθηκαν πολυ «μικροι»για την αρχηγια και την διακυβερνηση της χωρας.Κ Ρ Ι Μ Α.Η Ελλαδα περιμενει εναν εμπνευσμενο απο την ΙΣΤΟΡΙΑ της ηγετη.

 8. Και ομως δεν ειναι λαικισμος.Ειναι θεμα ουσιας,παραδειγματισμου και σημειολογιας.Με την Ελλαδα σε πτωχευση πρεπει να δινει το στιγμα και για τον ιδιο αλλα και για τους υπολοιπους της Βουλης.Ακομα και αν ισχυριστει οτι το κοστος του δειπνου το ανελαβε ο ιδιος.Σας θυμιζω το περιστατικο οπου επισκεφθηκε κομμωτηριο στο Ψυχικο οικογενειακως και πληρωσε 700ε!Μια κυρια τον παρατηρησε για αυτη τη σπαταλη και εδωσε την ιδιοφυη απαντηση «μα κ εσεις εδω κουρευεστε» για να παρει την αποστομοτικη απαντηση»εγω ειμαι επιχειρηματιας και διαθετω τα χρηματα μου οπως θελω».
  Θα ηταν πολυ ομορφοτερη εικονα ενα γευμα σε ενα απλο μεσο εστιατοριο οπου θα εδειχνε οτι δεν προκαλει και συμπασχει με τους πολιτες της χωρας του οπου πολλοι δεν εχουν κυριολεκτικα να φανε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here