«Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη!!!

15
41

«Το ποτάμι»! Με το που ακούστηκε το όνομα του νέου κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, ένιωσαν ευτυχία τα σόσιαλ μίντια, και ειδικά το τουίτερ, που αντιμετωπίζει με φιλοπαίγμονα και σκωπτική διάθεση κάθε τι που δίνει δυνατότητα σχολιασμού και προσφέρεται για αστεϊσμό. Το ξέρουν και οι ίδιοι στο protagon, γι αυτό και έγραψαν τουίτ ότι «έστειλε ο Αμαζόνιος συγχαρητήριο τηλεγράφημα», ενώ κατά τη σύσκεψη όπου έγινε η ανακοίνωση ακούστηκαν «το παπάκι πάει στην ποταμιά» και άλλα χιουμοριστικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ονομασία ενός κόμματος τρέφει τους αστεϊσμούς, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει κάτι για την μελλοντική πορεία του. Ο γράφων έχει την ηλικία να θυμάται με πόση χιουμοριστική διάθεση ο κόσμος υποδέχτηκε αρχικά το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι η δεύτερη συλλαβή εμπεριείχε το «σοκ». Επίσης θυμάται τα ειρωνικά χαμόγελα που αντιμετώπισε η ανακοίνωση της Πολιτικής Ανοιξης, του Αντώνη Σαμαρά. Στις παρέες γινόταν αυθόρμητος διαγωνισμός εφευρετικότητας για τους πιο αστείους συνειρμούς, για λουλουδάκια, μπλε λιβάδια, ρομαντικούς περιπάτους, τρυφερούς έρωτες και όλα όσα η λέξη «Ανοιξη», συνειρμικά ανασύρει.

Ωστόσο το μεν ΠΑΣΟΚ θέριεψε και κυριάρχησε για τέσσερις δεκαετίες (ακόμη μπροστά μας το έχουμε), ενώ η Πολιτική Ανοιξη μαράθηκε μέσα στο άγονο τοπίο των άπνοων λόγων, θέσεων και ενεργειών Σαμαρά. Ως εκ τούτου το όνομα δεν προσδιορίζει την ευτυχή ή όχι, κατάληξη του εγχειρήματος. Ούτε καν, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αφήνει να υπονοηθεί ότι θα μετατραπεί σε κοινωνικό ποτάμι που θα σαρώσει ψήφους, οργανώσεις, κόμματα. Μάλλον ένας τίτλος ενταγμένος στη λογική του μάρκετινγκ είναι, προκειμένου να ξαφνιάσει και να συζητηθεί.

Τα σοβαρά και δύσκολα θα έρθουν μόλις καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός για το όνομα. Εκεί το νέο κόμμα θα πρέπει να αποδείξει ότι ξεφεύγει από την γενική «συμπαθητικολογία» και την επίκληση της κοινής λογικής με την οποία διαπνέεται το «μανιφέστο» του νέου αρχηγού, και να εκφράσει θέσεις τεκμηριωμένες για το σύνολο των προβλημάτων και δη των εσωτερικών. Το γεγονός ότι λαμβάνει μέρος μόνο στις ευρωεκλογές δεν δικαιολογεί το πρόγραμμά του να είναι επιμερισμένο και επεξεργασμένο μόνο ως προς αυτόν τον τομέα, γιατί στο κάτω κάτω το να εκφράσει κανείς όραμα για το ποια Ευρώπη θέλει, είναι εύκολο και ανέξοδο – αρκούν κάποιες ωραιολογίες και δεν διακυβεύεται κανένα πολιτικό κόστος.

Το πρόγραμμά του θα πρέπει να έχει απαντήσεις τεκμηριωμένες, έστω σε ένα γενικό επίπεδο (λεπτομερειακές δεν έχουν τα κόμματα που κυβερνούν, ενώ ο φιλοδοξών να κυβερνήσει, ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έχει δημιουργήσει ομάδες που τις επεξεργάζονται). Πολύ περισσότερο που το νέο κόμμα, με βάση πάντα το αρχικό κείμενο του Θεοδωράκη, δεν ρέπει προς την επιθετική καταγγελία, άρα οι προτάσεις του θα κληθούν να καλύψουν και αυτό το «έλλειμμα».

Τυχαίο παράδειγμα: Δεν αρκεί αυτό που έγραψε για το χρέος, παραφράζοντας και τον Κένεντυ «Η επιβίωση μιας χώρας δεν μπορεί να εξαρτάται από την καλοσύνη των δανειστών της. Ωραία λοιπόν, θα στείλουμε τους καλύτερους διαπραγματευτές – αυτό είναι εύκολο. Το θέμα είναι, όμως, τι κάνεις εσύ για την πατρίδα σου και όχι τι σκόντο θα σου κάνουν αυτοί που σε δανείζουν». Καλά είναι αυτά, αλλά το χρέος και το μνημόνιο είναι κομβικά σημεία της τρέχουσας συγκυρίας, θρυμματίζουν την κοινωνία, στεγνώνουν ανθρώπινες ζωές, και οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι απτές και συγκεκριμένες». Γι’αυτό, άλλωστε, δέχονται κριτική τόσο οι κυβερνητικοί, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που παραδέρνει από το σκίσιμο και το κάψιμο, μέχρι την ανώδυνη αναθεώρηση του μνημονίου.

Μια πρώτη γεύση επί τροχάδην ήταν αυτό το κείμενο. Υπάρχει κόσμος που συνδύασε την ανακοίνωση του κόμματος με την αποτυχία των «58», κάτι που μάλλον δεν ισχύει, γιατί ο Θεοδωράκης είχε αφήσει αιχμές από το Φθινόπωρο, σε κάποιους συναδέλφους, για ένα τέτοιο εγχείρημα. Άλλοι το είδαν ως πνοή ελπίδας, όντες απογοητευμένοι από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις. Στο χέρι τους είναι των «πρωταγωνιστών», να μη γίνει το ποτάμι ξεροπόταμο!

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πράγματι ήταν έκπληξη η απόφαση του Θεοδωράκη, δεν ήταν έκπληξη όμως οι ανεξάντλητες εφεδρείες του πολιτικού συστήματος. Η αποτυχία της κίνησης των 58 να μετατραπεί σε ανάχωμα σε βάρος του άμεσου κινδύνου, που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ,η πρωτοβουλία πέρασε στα χέρια του Στ. Θεοδωράκη, με εντυπωσιακή ταχύτητα, είναι τόσο τρομοκρατημένοι, με τον ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι και ο αναγνωρίσιμος δημοσιογράφος, ειδικών αποστολών του MEGA, ίδρυσε το κόμμα «Ποτάμι». Οδηγώντας, σκόπιμα ή όχι σε πολλούς συνειρμούς, όπως π.χ.» Θολό ποτάμι», » Σε πήρε το ποτάμι σε πήρε ο ποταμός»,» το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», «της Λαρίσης το ποτάμι» «ποτάμι τα δάκρυα » και πολλοί άλλοι. Η επιτυχημένη επιλογή του τίτλου «Ποτάμι», δείχνει και στοιχεία αυτογνωσίας γιατί είναι πολύ πιο εύηχη(sic!), από τη λέξη πλυντήριο, χωρίς να αφαιρεί τίποτε από την αποτελεσματικότητα ενός πλυντηρίου και ο νοών νοείτο. Ας πει κάποιος στον Θεοδωράκη και σε κάθε άλλο επίδοξο κομματάρχη ότι τα κόμματα είναι αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών και καλύπτουν πολιτικά αληθινές ανάγκες της κοινωνίας, δεν καρφώνονται. Τέλος ας τον ενημερώσει κάποιος, ότι η αυθόρμητη(;) (σκηνοθετημένη) αλαμπρατσέτα αποχώρηση με τη Διαμαντοπούλου, μάλλον δημιούργησε κακούς συνειρμούς.

 2. Κανείς άλλος να κάνει κεντροαριστερό- αριστερό κόμμα;;;;; Υπάρχει χρόνος πολύς!!! Ελαιόδενδρα, ποτάμια, λαγκάδια και ραχούλες. Μια βοσκοπούλα λείπει να δέσει το τοπίο. Η στοχευμένη διάσπαση της κεντροαριστερας συνεχίζεται. Οποια ψηφος καταλήξει σε πολιτικο σχηματισμό που δεν συγκεντρώσει 4,5% για τις ευροεκλογές ή 3% για τις εθνικές εκλογές καταλήγει στα σκουπίδια. Είναι σαν να μην δόθηκε ποτε και αφαιρείται ταυτόχρονα από το πρώτο σε δύναμη αριστερο κόμμα. Μετά μην αναρωτηθεί κανείς πως ο Βενιζέλος ή ο κάθε Βενιζέλος θα ξαναβρεθεί σε κυβέρνηση…

 3. Η γραφή του Γιάννη Σιδέρη έχει το… άρωμα του παρατηρητή -σχολιαστή πολλών δεκαετιών στα πολιτικά δρώμενα. Σωστά θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους αρθρογράφους της γενιάς του. Την Τρίτη που θα ανακοινωθούν τα ονόματα που θα πλαισιώσουν «το Ποτάμι», θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας πολιτικής κίνησης. Μέχρι τότε καλή «Καθαρά Δευτέρα»

 4. Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι, να πάρει μια απόφαση ,να βγει μπροστά και αυτός θα είναι
  ένας από εμάς , δεν θα τον στείλει ο Θεός. Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία και καλό
  κουράγιο.

 5. Βρίσκω πολύ θετικό την δήλωση του Θεοδωράκη ότι δεν θα συμπεριλάβει παλαιούς πολιτευτές και πρώην αξιωματούχους της πολιτικής.
  Αλλά ασ περιμένουμε, . Πιστεύω ότι ειδικά στις ευρωεκλογές πρέπει να εκλεγούν ΝΕΟΙ άνθρωποι και να καταψηφιστούνε οι προσκυνημένοι, οι μεταλλαγμένοι , οι φθαρμένοι
  και οι κομπλεξικοί απέναντι στους ευρωπαίους ομολόγους τους.

 6. Αγαπητέ κύριε Σιδέρη
  Λεκτικά θα μπορούσε κανείς με την πλουσια ελληνική γλώσσα να αποδέιξει πως ακόμη και το ασπρο οτι είναι μαυρο η εστω γκρι.Ένα κόμμα δεν είναι αρκετό να σταθεί απο μόνο του στην πολιτική σκηνή, δίχως να διαθετει συνεργατες και πολιτικές προσωπικότητες που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως τα σημερινά ελληνικά.Ο Ανρεας Παπανδρεου διεθετε τέτοιους συνεργάτες και είχε την ηγετική προσωπικοτητα να τους κατευθύνει.Ο Σαμαρας με την Πολιτική άνοιξη τότε , είχε δημιουργήσει ένα κόμμα διαμαρτυρίας με ποιους όμως συνεργάτες; Ας ασχοληθουμε όμως με τον ΄Θεοδωράκη ,έναν αξιολογο κατα τα άλλα δημοσιγραφο, που έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό απο τα ρεπορταζ του και μια ικανότητα να επικοινωνει με περιθωριακές κοινωνικές ομαδες.Πιστευετε ειλικρινά ότι αυτό είναι αρκετό για τη ροή ενός πολιτικού ποταμού; Έχετε αναλαγισθεί ακόμη κι’αν συνεργασθει με στελεχη των 58 σε ποιες πολιτικες προσωπικότητς του παρελθόντος είναι σε θέση να επιβληθεί σαν αρχηγός κόμματος πολιτικά;Ερωτήσεις λογικές που θεωρώ απασχολον σοβαρά καθε Έλληνα ψηφοφορο στην στηριξη ενός νεου κόμματος αυτής της μορφης.Και τέλος επιτρεψατε μου μια τελευταια προσωπικη παρατηρηση.Οι Έλληνες δεν έχουμε και την καλύτερη άποψη για τους δημοσιογραφους την τελευταία δεκαπενταετία.

 7. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΛΟΣ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΡΩΜΑ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ(ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΚΙΟΙ ΤΩΝ «ΡΩΜΑ») ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΩΝ ΤΣΑΝΤΙΡΟΜΑΧΑΛΑΔΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ-ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ «ΖΗΜΙΑ» ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ 2-3%. ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ._

 8. Εγώ την κίνηση Θεοδωράκη την βρίσκω θετική ειδικά όταν τρίζουν οι καρέκλες κάποιον που επειδή τις θεωρούν δεδομένες έχουν φτάσει την χώρα εδω που είμαστε σήμερα. Όμως το περιεχόμενο που βλέπω στην σελίδα τους και οι θέσεις που έχουν εκφράσει μέχρι σήμερα είναι φτωχές έως ανύπαρκτες. Μου αρέσει πολύ περισσότερο το μετριόφρον προφίλ που προβάλλον οι Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες του Χατζημαρκάκη. Η ιστοσελίδα τους (http://www.ellinespolites.gr/) έχει πάρα πολύ περιεχόμενο και θέσεις που ανεξάρτητα εάν συμφωνώ η όχι τοποθετούνται σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα.

 9. Για όλα όσα θα γίνουν από δω και πέρα, θα φταις εσύ!
  Κάτι ακούστηκε, κάτι ειπώθηκε για νέο δάνειο από το ΔΝΤ.

  Επίσης για νέο μνημόνιο…
  Νέα μέτρα βεβαίως…
  Κι άλλες απολύσεις, κι άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων, κατάργηση των επικουρικών ταμείων, και πάει λέγοντας.

  Όλα αυτά βέβαια μετά τις εκλογές!

  Κι ας μην περιμένουμε να βγει κάποιος κυβερνητικός να μας τα επιβεβαιώσει. Ούτε, εννοείται, κάποιο μεγκάλο ή άλλο καθεστωτικό κανάλι ή ΜΜΕ!

  Αντίθετα, μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές θα τα διαψεύδουν, ή το πολύ-πολύ θα κάνουν ότι δεν ακούν, ή δεν καταλαβαίνουν!

  Όσοι λοιπόν εμπιστεύεστε την κυβέρνησή »μας», όσοι πιστεύετε ότι οι άνθρωποι(;) αυτοί δεν μπορούν να πουν ψέματα, όσοι νομίζετε ότι οι υπηρέτες της καγκελαρίας μπορούν να μας σώσουν, δεν έχετε παρά να πάτε να τους ξαναψηφίσετε!
  Το κρίμα στον λαιμό σας…

  Εμείς οι υπόλοιποι, παιδοκτόνοι δεν γινόμαστε!…
  Οι περισσότερες αναλύσεις, και τα περισσότερα λόγια είναι φτώχεια!…

  Πηγή «Ουδέν Σχόλιον»

  Σχόλιο: Όποιος από όλους εμάς νομίζει πως έζησε τη φρίκη πως δεν έχει παραπέρα, πως τα είδε όλα… γελιέται.
  Η φρίκη δεν έχει τέλος, παρά μόνο όταν εμείς οι ίδιοι αποφασίσουμε να την τερματίσουμε οριστικά.
  Εμείς, όχι αυτοί.
  Αυτοί ζούνε από τη φρίκη.
  Ζούνε από το αίμα.
  Ζούνε από τον πόνο και τον θάνατο.
  Τον δικό μου και τον δικό σου…
  Στο είχαν πεί, όλοι τους, σχεδόν, πολλές φορές: «θα συμμαχήσουμε με τον διάβολο»…
  Φαντάζεσαι πως το τίμημα είσαι εσύ κι εγώ. Είμαστε όλοι εμείς.
  Ζητήσανε εξουσία… και την πήραν.
  Τους ζητήθηκε πόνος, αίμα, απελπισία, θάνατος… και τον έδωσαν…
  Για όλα όσα γίνουν από δω και πέρα, δεν θα φταίνε οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, δεν θα φταίνε εκείνοι που σε εξευτέλισαν, εκείνοι που πούλησαν τη ζωή σου στους πάγκους των τραπεζών, ούτε εκείνοι που για να σώσουν τα τομάρια τους καταδίκασαν σε δούλους τα παιδιά αυτής της άτυχης πατρίδας.
  Κανείς από τους ολετήρες, τους εφιάλτες και τους σχιζοφρενείς δεν θα φταίει γι αυτά που έρχονται μετά από σήμερα.
  Το φταίξιμο πλέον είναι δικό σου.
  Καθαρά δικό σου…
  Επειδή ενώ έπεσαν οι μάσκες των δαιμόνων και των δουλικών τους, εσύ μένεις να τους κοιτάζεις απαθής και αρκείσαι να τους βρίζεις όταν είσαι μακριά τους.
  Δικό σου το φταίξιμο για όλα όσα από σήμερα και μετά θα ζήσεις…
  Κανενός άλλου.
  Μόνο δικό σου…
  Δεν έχεις καμιά δικαιολογία, πια, επειδή τώρα τους ξέρεις…
  Επειδή τώρα, πια, ξέρεις πως δεν σε σώζουν, αλλά σε καταδικάζουν…
  Επειδή τώρα, πια, ξέρεις καλύτερα από πότε άλλοτε, πως στόχος τους είναι ο δικός σου εξανδραποδισμός, ο δικός σου εξευτελισμός, αν χρειαστεί ο δικός σου… θάνατος…
  Στήριξέ τους…
  Στήριξε τα ανδρείκελά τους…
  Στήριξε τους φονιάδες των αγέννητων παιδιών…
  Σκύψε μπροστά τους, υποτάξου και εκτέλεσε τις διαταγές τους, ξέροντας πως σε οδηγούν μεθοδικά στην καταστροφή σου…
  Κι αυτό, επειδή τρέμουν στην ιδέα πως θα τους πεις όχι, πως θα τους διώξεις και θα τους καταδικάσεις…
  Σκύψε δούλε… Γιατί δούλος είσαι επειδή εσύ το επέλεξες…
  Σκύψε και δώσε τους τα πάντα, ελπίζοντας πως θα σωθείς, ενώ ξέρεις πως αυτοί σχεδίασαν τον αφανισμό σου…
  Σκύψε ή σήκω…
  Κάνε κάτι, τώρα…
  Η ευθύνη για όσα θα γίνουν από δω και πέρα είναι δική σου…
  Έλληνας

 10. AN ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ.

  Η ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΗ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΨΗΦΟ ΣΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΑΤΑ Η
  ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΗΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ.
  Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. ΤΟ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΕ ΒΟΥΛΑ.
  ΣΚΕΨΟΥ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΞΑΝΑΒΑΛΛΗΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΣΚΕΨΟΥ ΔΙΠΛΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙΣ ΜΕ ΠΟΤΑΜΙΑ ,ΛΑΔΟΔΕΝΔΡΑ.
  Α. ΔΙΑΚΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here