Προανακριτική για τον Άκη: Μηδέν εις το πηλίκον

0
23

Η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση των υποβρυχίων έρχεται να προστεθεί σε μια μεγάλη σειρά από ανάλογες απόπειρες “αυτοκάθαρσης” του πολιτικού συστήματος.

Από τις υποκλοπές και την ΑΓΕΤ /Ηρακλής μέχρι το Βατοπαίδι – για να αναφέρει κανείς μόνο τις πιο χαρακτηριστικές από τις πάμπολλες περιπτώσεις της τελευταίας 20ετιας, που η Βουλή κλήθηκε να διερευνήσει την εμπλοκή πολιτικών σε παράνομες πράξεις  –  η κατάληξη είναι λίγο πολύ η ίδια. Διαφορετικά πορίσματα από τα κόμματα, αλληλοκατηγορίες για συγκάλυψη και, τελικά, ελάχιστο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ας δεχθούμε ότι η “καινοτομία” της προανακριτικής για τα υποβρύχια είναι η παραπομπή προς διερεύνηση των πράξεων ενός πρώην υπουργού και απόμαχου πλέον πολιτικού, από το ίδιο του το κόμμα. Ας δεχθούμε ακόμη, ότι η πρωτοβουλία για την διερεύνηση της υπόθεσης, την οποία ανέλαβε το κυβερνών κόμμα, έχει ως αυθεντικό κίνητρο την αναζήτηση και την αποκάλυψη εκείνων που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον προς όφελος της τσέπης τους.

Ας δεχθούμε, τέλος, ότι η κυβέρνηση, ακόμη κι αν δεν τρέφει αυταπάτες ότι από την συγκεκριμένη επιτροπή θα βγει κάποιο απτό αποτέλεσμα που θα στείλει τον κ. Τσοχατζόπουλο στον εισαγγελέα, επιχειρεί τουλάχιστον να στείλει μήνυμα σε κάθε είδους μεσάζοντα ότι οι μίζες τελείωσαν.

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο και πάλι δεν επιτυγχάνεται. Και το ζητούμενο δεν είναι άλλο από το να αποδείξει ο πολιτικός κόσμος στους πολίτες ότι και σε αυτή την προανακριτική δεν θα επιχειρήσει, όπως συνηθίζει, στο τέλος της ημέρας να βγάλει και πάλι τον “συλλογικό” εαυτό του καθαρό. Ακόμη κι αν βρει τον τρόπο ή τα στοιχεία ώστε να παραπέμψει το άλλοτε πανίσχυρο νούμερο δύο του ΠΑΣΟΚ στη Δικαιοσύνη.

Οι πολίτες, άλλωστε, δεν έχουν άδικο να είναι καχύποπτοι. Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές διερεύνησης πολιτικών ευθυνών, είτε πρόκειται για εξεταστικές είτε για προανακριτικές, είναι ουσιαστικά κλειστές διαδικασίες. Διεξάγονται εντός των τειχών, στη Βουλή, ενώ ακόμη και όταν δημοσιοποιούνται τα πρακτικά τους, τα όσα έχουν ειπωθεί περισσότερο μπερδεύουν παρά φωτίζουν τις υποθέσεις.

Στο θολό τοπίο των εν γένει τέτοιου είδους επιτροπών, μάλιστα, έρχονται να προστεθούν κι οι διάφορες, θεσμοθετημένες πλέον, “διαρροές” των μελών τους προς φίλα προσκείμενα και μη Μέσα Ενημέρωσης, δημιουργώντας -ενίοτε σκόπιμα- ένα αλαλούμ παραπληροφόρησης, ακόμη κι όταν οι εντυπώσεις που επιχειρούνται να κερδηθούν δεν πρόκειται να διαρκέσουν περισσότερο από λίγες ώρες.

Δυστυχώς, και στην υπόθεση των υποβρυχίων, όλοι όσοι έχουν παρακολουθήσει ανάλογες διαδικασίες, είτε από επαγγελματική επιταγή είτε από αυθεντικό ενδιαφέρον ως ενεργοί πολίτες, μπορούν ήδη να διαπιστώσουν ότι η… συνταγή επαναλήφθηκε από την πρώτη ημέρα.

Από την συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία ελήφθη η απόφαση για τη σύσταση της προανακριτικής, το κλίμα ήταν παραπάνω από ενδεικτικό για το τι έπεται. Και, μάλιστα, πολύ περισσότερο από ανάλογες περιπτώσεις, αφού, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, Νέα Δημοκρατία και ΛΑ.Ο.Σ κατάφεραν επίσης να γίνουν “μαλλιοκούβαρα” σε βαθμό που  υπόσχεται ακόμη περισσότερο “θέαμα” όταν η επιτροπή αρχίσει να συνεδριάζει κανονικά.

Έτσι, το μόνο που απ’  ότι φαίνεται  θα έχουμε  να περιμένουμε θα είναι μια  από τα… ίδια. Ένα ακόμη δήθεν πολιτικό θρίλερ με γκεστ – σταρ τον Άκη, τον Μεϊμαράκη, τον Καρατζαφέρη και τους “διάττοντες” πολιτικούς αστέρες της Βουλής που θα λάμψουν ως μέλη των επιτροπών, πρόθυμοι να αρπαχτούν μεταξύ τους για χάρη μιας πρόσκαιρης δημοσιότητας, η οποία ελπίζουν ότι θα  ισοφαρίσει την περιορισμένη ενασχόληση με  την εκλογική τους πελατεία για όσο χρονικό διάστημα θα ασχολούνται με την επιτροπή.

Και μια και μιλάμε για χρονικό διάστημα: Όλη αυτή η διαδικασία πρόκειται να διαρκέσει “γεμάτα” μόλις ένα μήνα. Ένα ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο κάθε άλλο παρά εγγυάται ότι υπάρχουν πιθανότητες να χυθούν έστω και λίγες  ακτίνες φωτός σε μια  υπόθεση που ούτε ένας πολίτης αυτής της χώρας δεν υπάρχει που να μην πιστεύει ότι τα χρήματα των φόρων του πήγαν στις τσέπες κάποιων επιτήδειων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here