Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Άκυρο το μνημόνιο με Τουρκία

0
47

Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, με το οποίο χαρακτηρίζει «άκυρο» το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης,  έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής  της Λιβύης Ακίλα Αϊσα, λίγο πριν μεταβεί στην Αίγυπτο και την Πέμπτη στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει, το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό Σάρατζ, «είναι άκυρο διότι η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν /παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Και προσθέτει: «Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής χωρίς επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ως στόχο την εκχώρηση της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης και των νόμιμων δικαιωμάτων του στη Δημοκρατία της Τουρκίας ώστε να της επιτρέψει να επενδύσει στην περιοχή αυτή, γεγονός απαράδεκτο και άκυρο ως αντιβαίνον σε όλους τους αποδεκτούς κανόνες και πρότυπα».

Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής είναι σύμμαχος με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έχει έδρα το Τομπρούκ, και εναντιώνεται στον πρωθυπουργό Σάρατζ που έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως νόμιμος ηγέτης.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ προσπάθησαν να μπουν την Παρασκευή στη λιβυκή πρωτεύουσα, αλλά παγιδεύτηκαν και  εξουδετερώθηκαν. Από τον Απρίλιο που ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις παραμένουν στα περίχωρα της Τρίπολης, ενώ οι απώλειες ξεπερνούν τους 1,000 νεκρούς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here