Προκαλεί η Τουρκία στην Κύπρο – Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το γεωτρύπανο

0
163

Σε νεά πρόκληση προχωρούν οι Τούρκοι καθώς μετά την παρενόχληση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, τώρα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εκδίδει ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τις δραστηριότητες στην ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως “παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κάνει αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρήσαμε πρόσφατα ότι υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσουν δραστηριότητες στο τρίτο οικόπεδο στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης.

Η Τουρκία συμμερίζεται τις δικαιολογημένες ανησυχίες του τουρκοκυπριακού λαού για το θέμα αυτό και υποστηρίζει τη δήλωση που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2018 από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα μας, αλλά είμαστε επίσης αποφασισμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στο πλαίσιο της υποστήριξης μας στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Η μόνη ευθύνη για κάθε κατάσταση που θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια ανήκει στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία, αντί να προσπαθήσει για δίκαιη και διαρκή συνολική διευθέτηση στην Κύπρο, εξακολουθεί να ενεργεί σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού,συνεχίζοντας τις μονομερείς δραστηριότητες που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες.
Αυτή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν αποφεύγει να υπονομεύσει ανεύθυνα την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί ουσιαστικά τον βασικό λόγο για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων του κυπριακού. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία συνήλθε πέρυσι, οι Ελληνοκύπριοι απέδειξαν και πάλι την απροθυμία τους να αποδεχθούν μια εταιρική σχέση με τους Τουρκοκύπριους με βάση την πολιτική ισότητα και γι ‘αυτό το λόγο η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς διευθέτηση . Και όσο η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες, θα παραμείνει εμφανές πόσο μακριά είναι η Ελληνοκυπριακή πλευρά από το να αντιλαμβάνεται τους Τουρκοκύπριους ως ισότιμους εταίρους της.

Χρησιμοποιούμε επίσης αυτή την ευκαιρία για να τονίσουμε με έμφαση την προσδοκία μας ότι οι εταιρείες , δεν θα υποστηρίξουν, μέσω της συνεργασίας με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στον τομέα των υδρογονανθράκων, αυτή τη μη θετική ελληνοκυπριακή συμπεριφορά που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στη διευθέτηση το Κυπριακό.

Πηγή: militaire.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here